« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 3 mjeseca
OŠTAR GOVOR

Netanyahu: Čekanje i diplomacija ne donose rezultate

"U svojstvu izraelskog premijera, nikada neću dopustiti da moj narod živi pod prijetnjom uništenja", kazao je Netanyahu

Fotografija vijesti
Više o

Benjamin Netanyahu

,

iranski nuklearni program

,

Izrael Iran

Izrael neće živjeti pod neprestanom prijetnjom od uništenja, vrlo je oštro u svom govoru pred američkim židovskim lobijem u Washingtonu upozorio izraelski premijer Benjamin Netanyahu, prenosi Hina.

"Nažalost, iranski nuklearni program nastavio se razvijati. Izrael je čekao da diplomacija proradi, čekali smo da sankcije daju rezultate. Nitko od nas si ne može dopustiti da čeka još puno duže", kazao je Netanyahu pred 13.000 osoba u ponedjeljak navečer na konferenciji moćne proizraelske organizacije AIPAC.

"U svojstvu izraelskog premijera, nikada neću dopustiti da moj narod živi pod prijetnjom uništenja", kazao je on.

Netanyahu boravi u službenom posjetu SAD-u. U utorak će se sastati s državnom tajnicom Hillary Clinton te posjetiti Kongres, dan nakon intezivnih razgovora s predsjednikom Barackom Obamom posvećenih iranskoj nuklearnoj prijetnji i usred spekulacija o mogućem izraelskom napadu na Iran.

Po diplomatskim izvorima, Netanyahu je uvjeravao Obamu tijekom razgovora u ponedjeljak da Izrael još nije donio odluku o napadu na iranske nuklearne ciljeve, no također nije niti rekao da bi njegova zemlja mogla odustati od eventualne vojne akcije. Dok je Obama tražio od izraelskog čelnika suzdržanost još neko vrijeme kako bi međunarodne sankcije ojačale pritisak na režim u Teheranu, ocjenivši da je diplomatsko rješenje još moguće, razlike oko načina kako spriječiti razvoj iranskog nuklearnog programa nisu prevladane, kažu izvori.

Iako su se dvojica čelnika dogovorila da će koordinirati svoje napore oko rješavanja toga pitanja, Netanyahuova izjava da Izrael mora ostati "gospodarom svoje sudbine" pokazuje da su Izraelci spremni i na jednostrano djelovanje.

06.03.2012. 13:49:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh