« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 7 mjeseci
sjever-jug

Neslaganje između bogatih i siromašnih na summitu o klimi

Bogatije države i dalje od zemalja u razvoju traže ulaganje većih napora i pozivaju da se pomogne samo najugroženijim zemljama

(Getty Images)
Više o

globalno zatopljenje

,

klimatske promjene

,

summit klima

,

Lars Lokke Rasmussen

,

summit Kopenhagen

,

Su Wei

,

Lumumba Stanislaus Di-Aping

Pregovori o novom globalnom klimatskom sporazumu nastavljaju se u Kopenhagenu treći dan zaredom, unatoč strahu od povećanja nesuglasica razvijenih zemalja i zemalja u razvoju.

Iako u početku nije nedostajalo optimizma u pogledu mogućeg postizanja sporazuma koji bi pridonio usporavanju globalnog zagrijavanja, sudionici u pregovorima i dalje čvrsto zastupaju dosadašnja stajališta - bogatije države traže od zemalja u razvoju ulaganje većih napora, što one odbijaju.

Glavni kineski pregovarač Su Wei izjavio je kako smatra da razvijene i zemlje u razvoju "na plećima nose" različite odgovornosti.

Podjela "Sjever-Jug" kulminirala je u utorak nakon objavljivanja nacrta iz ureda danskog premijera koji je kružio među ograničenim brojem izaslanstava.

U nacrtu teksta, objavljenom na internetskim stranicama lista Guardian, sporan je krajnji rok do kojeg bi emisije stakleničkih plinova moge rasti u razvijenim zemljama. Usto se u tekstu bogate države pozivaju da financijski pomognu samo "najsiromašnijim i najugroženijim zemljama", umjesto svim zemljama u razvoju.

"Tekst je usmjeren protiv svega na čemu smo radili prije ovoga summita", rekao je sudanski veleposlanik pri UN-u Lumumba Stanislaus Di-Aping koji na konferenciji predstavlja skupinu 77 zemalja u razvoju (G77).

Danskog premijera Larsa Lokkea Rasmussena, domaćina summita, otvoreno je optužio za pristranost. "Vrlo je loše kad osoba koja bi trebala voditi pregovore na pravedan način, izigra vaše povjerenje te štiti interese bogatih", kazao je Di-Aping. (hina/metro-portal)

09.12.2009. 12:51:58
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh