« Ekosfera
objavljeno prije 3 godine i 7 mjeseci
ZNATE LI?

Nepotrebni mailovi uništavaju planet

Novo istraživanje otkriva jednostavan način zaštite planeta - slanje nepotrebnih i kratkih e-mailova, osim zatrpavanja inboxa, uništava planet

Nemojte zatrpavati e-mailova
Nemojte zatrpavati e-mailova (Metro)
Više o

štednja energije

,

e-mail

,

ugljični otisak

Svakog dana se samo u Velikoj Britaniji pošalje više od 64 milijuna nepotrebnih e-mailova. Stanite! Nemojte poslati e-mail. Nemojte zahvaliti ili poslati šaljivu poruku. Budite nepristojni i spasite planet, piše The Guardian.

Nova studija energetske kompanije OVO pokazala je da kada bi svaka odrasla osoba u Velikoj Britaniji na dan poslala samo jednu e-poruku zahvale manje, na godišnjoj razini bi se uvelike smanjio ugljikov otisak - kao da se s cesta maknu 3334 dizelska automobila

Kako jedan bezazleni e-mail može uništiti planet?

Mike Berners-Lee, profesor sa Sveučilišta u Lancasteru, sudjelovao je u istraživanju kao savjetnik i objašnjava da kada tipkamo po tipkovnici, naš kompjuter troši veliku količinu električne energije.

"Kada pritisnemo tipku 'pošalji', poruka prolazi kroz mrežu i sprema se u baze podataka koje koriste jako puno energije. Ne razmišljamo o tome jer ne vidimo kako nam se iz kompjutera dimi, ali ugljikov otisak IT sektora je golem i on raste", rekao je Berners-Lee.

Ipak, napominje kako su brojke dobivene u istraživanju samo okvirne procjene, ali da su praktičan način isticanja općenite poante.

"Kada napravimo mali korak u smanjenju svog ugljikovog otiska, sami sebi šaljemo poruku da nam je stalo do klimatskih promjena i njihovih posljedica. Mnoge pozitivne stvari proizašle su iz interneta i mreže, ali samo kada se njima odgovorno koristimo", ističe Berners-Lee.

03.10.2020. 11:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh