« Biznis
objavljeno prije 10 godina i 9 mjeseci
ZAGREBAČKA BURZA

Neočekivano velika aktivnost ulagača

Na življu aktivnost domaćih ulagača djeluje pozitivno ozračje prisutno na svjetskim burzama.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)
Više o

Crobex

,

zagrebačka burza

,

dionice

,

DAX

,

europske burze

,

FTSE

,

CAC

Pozitivo ozračje na globalnim burzama i pozicioniranje ulagača pred objavu tromjesečnih financijskih izvješća kompanija danas su na Zagrebačkoj burzi rezultirali rastom Crobexa za više od dva posto i zasad prilično visokim prometima.

Crobex indeks u 13:00 sati iznosio je 1.585 bodova, što je 2,12 posto više nego prethodnog trgovinskog dana, u prošli četvrtak.

Redovni promet dionicama dosegnuo je 21 milijun kuna, što je otprilike pet milijuna više nego u četvrtak.

"Današnje trgovanje obilježava neočekivano velika aktivnost ulagača s obzirom da je još mnogo tržišnih sudionika odsutno zbog uskršnjih blagdana. Dosad ostvareni prometi prilično su visoki, a rast cijena zahvatio je gotovo sve sektore", kaže Suzana Lončar, direktorica brokerske tvrtke Credos.

Na življu aktivnost domaćih ulagača djeluje pozitivno ozračje prisutno na svjetskim burzama, a vjerojatno se i pozicioniraju pred objavu financijskih izvješća kompanija za prvo ovogodišnje tromjesečje, dodaje Lončar.

"Nakon dugotrajne krize na tržištu dionica, osjeća se veći interes ulagača i življa aktivnost i to djelomično pod utjecajem blagog optimizma na svjetskim burzama, a djelomično i zbog njihovih očekivanja pred objavu tromjesečnih financijskih izvješća", smatra Lončar.

Predvođeni rastom cijena dionica u financijskom sektoru, najvažniji europski burzovni indeksi su trenutno u plusu, pri čemu londonski FTSE indeks za 0,5 posto, pariški CAC 1,04 posto, a frankfurtski DAX 1,52 posto. Milijunske promete ostvarilo je do sada sedam dionica. Pritom je najlikvidnija dionica T-HT-a, s prometom od 4,51 milijun kuna i rastom cijene za 1,54 posto, na 225,48 kuna.

Slijedi dionica Leda, s ostvarenih 2,64 milijuna kuna prometa, i porastom cijene za 5,4 posto, na 4.177 kuna.

Dionicom Atlantske plovidbe i IGH je ostvareno nešto više od 2,5 milijuna kuna prometa. Pritom je dionica Atlantske plovidbe u porastu 6,42 posto, na 705 kuna, a IGH 0,48 posto u minusu, na 3.270 kuna.

Dionicom Ericssona Nikole Tesle, pak, ostvareno je 1,3 milijuna kuna prometa, uz rast njezine cijene za 5,57 posto, na 1.310 kuna.

Među milijunaše još su se uvrstile i dvije građevinske dionice - Dalekovoda i Viadukta. Dionica Dalekovoda poskupjela je 3,8 posto, na 354,75 kuna, a Viadukta 0,97 posto, na 275 kuna.

Zbog skoka cijene za 11,29 posto, dionicom Končar Elektroindustrije trenutno je obustavljena trgovina. (hina/metro-portal)

14.04.2009. 15:47:14
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh