« Hrvatska
objavljeno prije 12 godina i 7 mjeseci
SRAMOTA

Nema zainteresiranih za kupnju rodne kuće bana Jelačića

Rodna kuća bana Josipa Jelačića podignuta je u Petrovaradinu 1745. godine, a najpoznatiji hrvatski ban u njoj je rođen 1801

Fotografija vijesti
Više o

Petrovaradin

,

ban Josip Jelačić

,

vojvođanski Hrvati

Više od 10 godina otkako je prvi puta najavljeno, do danas nitko nije otkupio rodnu kuću bana Josipa Jelačića koja se nalazi u vojvođanskom Petrovaradinu, prenosi Hina.

Hrvatska manjina je prigodom proslave 200-te obljetnice rođenja bana Jelačića u Petrovaradinu 2001. godina pokrenula inicijativu otkupa njegove rodne kuće s ciljem da ona postane sjedište hrvatske manjine u Vojvodini, muzej i poslovni prostor više hrvatskih institucija i organizacija.

"I pored brojnih obećanja, te pregovora koje su na ovu temu vodili predstavnici Srbije i Hrvatske nije do sada poduzeto ništa", izjavio je za Radio televiziju Vojvodine predsjednik mjesne hrvatske udruge „Jelačić" Josip Pokas.

Objasnio je da u kući živi nekoliko obitelji koje za otkup traže veliki novac.

"Vlasnik stana od 40-ak četvornih metara, iznad čije terase stoji spomen ploča, traži nevjerojatnih 200.000 eura", kaže Pokas, i dodaje kako za rješavanje toga pitanja nedostaje jedino novac.

Rodna kuća bana Josipa Jelačića podignuta je 1745. godine, a najpoznatiji hrvatski ban u njoj je rođen 1801.

Podsjetnik na ovaj događaj je spomen ploča koja je prvi put postavljena na stotu obljetnicu Jelačićeva rođenja.

Kako je u međuvremenu skinuta, ploča je ponovno na kuću vraćena 2001. godine u sklopu svečanosti proslave 200. obljetnice rođenja bana Jelačića, kojoj su nazočni bili dužnosnici RH i vlade Vojvodine.

Datum rođenja bana Josipa Jelačića obilježava se kao jedan od četiri nacionalna blagdana hrvatske manjine u Srbiji.

18.10.2011. 18:12:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh