« Biznis
objavljeno prije 15 godina i 2 mjeseca
WALL STREET

Nema stresa u 'testu na stres'

Financijski sektor ponovno je bio glavni pokretač tržišta.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

recesija

,

FED

,

banke

,

svjetske burze

,

Wall Street

,

Dow Jones

,

Nasdaq

,

financijski sektor

,

S&P 500

Na Wall Streetu su u petak cijene dionica osjetno porasle, zahvaljujući solidnim poslovnim rezultatima kompanija i obećavajućim gospodarskim podacima, no Dow Jones i S&P indeks ipak su u cijelom tjednu zabilježili pad, čime je prekinut njihov šestotjedni trend rasta.

Dow Jones indeks porastao je jučer 119 bodova ili 1,50 posto, dosegnuvši 8.076 bodova, dok je S&P 500 indeks ojačao 1,68 posto, na 866 bodova. Nasdaq indeks skočio je, pak, 2,55 posto, na 1.694 boda.

Financijski sektor ponovno je bio glavni pokretač tržišta. KBW indeks bankarskog sektora porastao je 2,9 posto, nakon što je američka središnja banka objavila metodologiju 'testa na stres', odnosno procjene imaju li banke dovoljno kapitala u slučaju jačanja recesije.

Fed je priopćio da bi 19 najvećih američkih banaka, koje drže gotovo polovicu svih kredita u SAD-u, trebale držati kapital znatno iznad regulatornih zahtjeva zbog mogućeg produbljivanja recesije.

"U Fedovom izvješću nema detalja, no nije kazao ništa loše. Naprotiv, praktično je poručio da niti jednoj od tih 19 banaka neće biti dozvoljena propast, čak i ako ne prođu 'test na stres'. To je uklonilo zabrinutost koja je već danima pritiskala tržište", kaže Scott Fullman, direktor istraživanja u tvrtki WJB Capital Group.

Rezultati 'testa na stres' bit će objavljeni 4. svibnja, no ulagači se nadaju da bi već idućega tjedna mogli dobiti poneku informaciju, premda je Fed zabranio bankarima da o tome javno govore.

Ulagače su, također, oraspoložili podaci koji bi mogli značiti da se situacija u američkom gospodarstvu stabilizira. Jučer objavljeni podaci pokazuju da su narudžbe za trajne proizvode i prodaja novih kuća u ožujku pali po nižoj stopi nego što se očekivalo.

I solidni poslovni rezultati najvećih američkih kompanija, kao što su Microsoft i American Express, pozitivno su utjecali na tržište.

"Posljednja poslovna izvješća kompanija relativno su pozitivna, a manji pad narudžbi za trajne proizvode nego prijašnjih mjeseci još je jedan indikator da industrijski sektor počinje pokazivati skromne naznake poboljšanja", kaže Michael Sheldon, strateg u tvrtki RDM Financial.

U cijelom prošlom tjednu, koji je bio vrlo nestabilan pa su cijene dionica jedan dan porasle, a već drugi pale, Dow Jones indeks izgubio je 0,7, a S&P 0,4 posto. Time je prekinut trend rasta tih dvaju indeksa koji je trajao šest tjedana.

Međutim, Nasdaq indeks porastao je 1,3 posto, pa se njegov uspon protegnuo i na sedmi tjedan, a tako dugo razdoblje rasta tog indeksa nije zabilježeno od sredine 2007. godine.

I na europskim su burzama cijene dionica u petak snažno porasle. Londonski FTSE indeks skočio je 3,43 posto, na 4.155 bodova, najvipu razinu od polovice veljače. Frankfurtski DAX indeks ojačao je, pak, 3,0 posto, na 4.674 boda. (hina/metro-portal)

25.04.2009. 16:15:45
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh