« Ekosfera
objavljeno prije 15 godina
samo mirno

Nema straha od sudara Zemlje

U iduće 3 milijarde godina neće biti sudara između Merkura, Marsa, Venere i Zemlje

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

sudar planeta

U razdoblju od 3 milijarde godina putanje Merkura, Venere, Zemlje i Marsa ne bi se trebale preklopiti, a u slijedeće 2 milijarde postoji tek minimalna šansa da se neke od tih planeta međusobno sudare, objavio je Nature u rezultatima studije o kretanju Sunčeva sustava.

Znanstvenici iz pariškog opservatorija izveli su 2.501 simulaciju promjene putanje tih planeta na računalima i došli do zaključka da je 99% sigurno da se u slijedećih pet milijardi godina neće međusobno sudariti.

U oko 1 posto slučajeva, izračun upućuje da će se planeti sudariti međusobno ili sa Suncem, ocjena je Nacionalnog središta za znanstveno istraživanje. Osim pet simulacija u kojima je Mars bivao izbačen iz Sunčeva sustava, sve ostale potvrđuju mogućnost sudara među planetima ili između planeta i Sunca za 3,34 do 3,44 milijarde godina. U 29 slučajeva Zemlja se sudara s Marsom, a u 18 s Venerom, a samo u jednom slučaju s Merkurom.

Toliko bi trebalo sjati i Sunce, a onda bi se trebalo pretvoriti u crvenog diva i progutati cijeli Sunčev sutav, da bi se zatim smanjilo u bijelog patuljka.

11.06.2009. 08:05:48
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh