« Hrvatska
objavljeno prije 10 godina i 6 mjeseci
PROTIV!

Nema referendumske šutnje, rat za glasove do samog kraja

Za razliku od izbora, na državni referendum o ustavnoj definiciji braka ne primjenjuje se institut ‘šutnje’, pa je i u subotu i u nedjelju, kada se referendum održava moguća referendumska promidžba

Rat za glasove je otvoren do kraja
Rat za glasove je otvoren do kraja (Arhiva)
Više o

predizborna šutnja

,

referendum o braku

Važeći zakon o referendumu ne propisuje institut referendumske šutnje, stoga se u provedbi državnog referenduma, određenog za 1. prosinca neće ograničavati promidžba, pozitivna ili negativna u odnosu na postavljeno referendumsko pitanje, navodi Državno izborno povjerenstvo.

Dakle, u subotu, 30. studenoga i u nedjelju, 1. prosinca moguća je promižba, objava izjava i intervjua zagovornika, odnosno protivnika referenduma. 

DIP poziva sve sudionike da se s uvažavanjem odnose jedni prema drugima, prenosi potpredsjednica DIP-a Zdravka Čufar Šarić i podsjeća da kod promidžbe, ipak, postoje iznimke koje treba poštovati.

Naime, promidžba nije dopuštena ispred i u neposrednoj blizini glasačkih mjesta, kao što nije dopušteno na bilo koji način navoditi birače kako će glasovati - dijeljenjem letaka, plakatima, promidžbenim skupovima, govorima itd.

Državni referendum, treći od stjecanja hrvatske neovisnosti i prvi koji su inicirali građani, održava se u nedjelju, 1. prosinca. Oko 3, 8 milijuna birača u Hrvatskoj i inozemstvu imat će pravo odgovoriti na pitanje 'Jeste li za to da se u Ustav RH unese definicija da je brak životna zajednica žene i muškarca'.

28.11.2013. 18:37:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh