« Svijet
objavljeno prije 15 godina
UVJETOVANJE

Nema pregovora ako Izrael ne zaustavi naseljavanje

Palestinski pregovarač napomenuo je i kako Palestinci neće priznati židovsku državu koju Izraelci 'mogu zvati kako hoće'.

(Getty Images)
Više o

Izrael

,

Palestina

,

Zapadna obala

,

Mahmud Abas

,

mirovni pregovori

,

Benjamin Netanyahu

,

židovska naselja

,

Ahmed Korei

Palestinska samouprava uvjetuje nastavak pregovora s Izraelom uklanjanjem kontrolnih vojnih točaka i prekidom naseljavanja na Zapadnoj obali, rekao je u utorak glavni palestinski pregovarač Ahmed Korei.

Te će uvjete vođa Palestinske samuoprave Mahmud Abas iznijeti američkom predsjedniku Baracku Obami u prigodi njihova susreta planiranog za 28. svibnja u Washingtonu, dodao je za izraelski dnevni list Haaretz.

"Neće biti pregovora bez potpunog prekida naseljavanja, pa i onoga što vi zovete 'prirodni prirast'" u naseljima, rekao je Korei.

"Pregovora neće biti ako se ne uklone židovska divlja naselja podignuta nakon 2001.", rekao je u svezi s naseljima izgrađenim na Zapadnoj obali bez dopuštenja izraelske vlade.

Mahmud Abas putuje u utorak u Washington, gdje će se prvi put sastati s predsjednikom Barackom Obamom, od kojeg očekuje djelatnu potporu osnutku palestinske države, unatoč protivljenju Izraela.

Korei je usto opetovao da Palestinci neće priznati Izrael kao židovsku državu, što zahtijeva izraelski premijer Benjamin Netanyahu. To "nije naš problem", rekao je Korei. "Zovite svoju državu kako god hoćete".

Mirovni proces između Izraelaca i Palestinaca počeo je u studenome 2007. pod pokroviteljstvom Washingtona, ali pregovori nisu donijeli nikakva pomaka i u prosincu su prekinuti. (hina/metro-portal)

26.05.2009. 15:06:31
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh