« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 8 mjeseci
IZ MAĐARSKE

Nema opasnosti od istjecanja crvenog mulja u Dunav

Mađarska je potvrdila da nema opasnosti od istjecanja mulja u Dunav te da je daljnje širenje otrovnih tvari zaustavljeno

Nema opasnosti od istjecanja crvenog mulja u Dunav
Nema opasnosti od istjecanja crvenog mulja u Dunav (MWN)
Više o

ekološka katastrofa

,

ultimate survivor

,

nepoznati grad

,

Joey Cape

Vezano za kemijski akcident u Mađarskoj, iz Ureda za katastrofe Republike Mađarske potvrdili su hrvatskoj Državnoj upravi za zaštitu i spašavanje informacije kako nema opasnosti od istjecanja mulja u Dunav te da je daljnje širenje otrovnih tvari zaustavljeno, priopćio je DUZS.

U priopćenju se navodi da kontaminirana površina obuhvaća područje sedam naselja te pokriva oko 100 do 150 km2. "Prema dobivenim informacijama evakuirano je oko 400 ljudi, četvero je poginulo, pet osoba se vodi kao nestali, 123 osobe su hospitalizirane, a 12 je teško ozlijeđenih", navodi DUZS.

DUZS će i dalje biti u redovitom izravnom kontaktu s kolegama iz Mađarske te će se javnost pravovremeno obavještavati o svim eventualnim promjenama situacije.

Radi se na čišćenju

Mađarske službe u srijedu intenzivno rade na čišćenju tokisčnog crvenog mulja, javile su vlasti u Budimpešti. "U čišćenju koje se danas nastavlja sudjeluje petstotinjak ljudi. Čistimo ulice i kuće vodom pod visokim tlakom", rekla je Timea Petroczi, glasnogovornica službe za izvanredna stanja. "Od jučer se čiste i rijeke", dodala je.

>> Ekskluzivno: Mađarska kao film katastrofe

Spasilačke ekipe trenutačno traže još tri osobe, jer su se druge tri s prvotna popisa nestalih u međuvremenu javile. "Posljednje izvješće o posljedicama katastrofe govori da su četiri osobe poginule, tri su nestale, a 123 su ozlijeđene, među kojima je 61 prevezena u bolnicu. Uglavnom zbog opeklina", kazala je.

Mađarska vlada je u utorak proglasila izvanredno stanje u trima županijama na zapadu zemlje, nakon nesreće koja se dan ranije dogodila u tvornici za preradu aluminija u Ajki (160 km zapadno od Budimpešte). Iz još nepoznata razloga pukao je spremnik iz kojega se izlilo 1,1 milijuna prostornih metara natrijeve lužine sa solima teških metala i poplavilo sedam okolnih sela. Nesreća je poprimila razmjere nacionalne katastrofe, zaprijetivši flori i fauni u podunavskom području. (hina/metro-portal)

06.10.2010. 11:43:48
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh