« Hrvatska
objavljeno prije 16 godina i 3 mjeseca

Nema brze prodaje škverova

Bez službenih reakcija o planovima restrukturiranja poslanih u Belgiju

Brodogradilišta ne mogu ugovarati poslove i nemaju novca
Brodogradilišta ne mogu ugovarati poslove i nemaju novca (Vojko Bašić/CROPIX)
Više o

brodogradilišta

,

Ulstein

,

AZTN

,

Olgica Spevec

Da privatizacija brodogradilišta koju Vlada želi ubrzano provesti i time smanjiti pritisak Bruxelessa koji traži drastično kresanje državnih potpora navozima neće baš ići glatko, potvrđuje i vijest o odgodi dolaska prvih potencijalnih kupaca.

Odgoda do jeseni

Prema izvoru iz Vlade, norveška grupacija Ulstein, koja je za polovicu ovog mjeseca najavila dolazak u Hrvatsku upravo oko razgovora o mogućoj privatizaciji sjevernojadranskih navoza, poslala je pismo u kojem sve prolongiraju za jesen.

Vlada još uvijek nije utvrdila niti način kako riješiti najveću privatizacijsku prepreku, pomorsko dobro koje je ušlo u temeljni kapital brodogradilišta. Takav je konkretno slučaj pulskog Uljanika, kojeg Vlada želi privatizirati u prvom navratu i po hitnom postupku već do ožujka slijedeće godine.

‘Pucanje po šavu’S još većim zanimanjem rasplet očekuju i u samim brodogradilištima koja, uz izuzetak Uljanika, doslovno ‘pucaju po šavovima’.   Blokirano je ugovaranje novih poslova, ne mogu dobiti državna jamstva za financiranje, ostaju bez novca za tekuću proizvodnju. 

- Za sada nema službenih reakcija niti o planovima restrukturiranja brodogradilišta koji su prije dvadesetak dana poslani u Bruxeless - kaže ravnateljica AZTN-a Olgica Spevec.
Dodaje da je njezina Agencija tek započela s analizom dostavljenih planova, kao i odluke Vlade o privatizaciji tih brodogradilišta.

- Prema informacijama s kojim raspolažemo i EK također je pokrenula isti postupak. Radi se o vrlo kompleksnom poslu koji zahtijeva vrijeme i angažiranost stručnjaka Agencije, a s obzirom na složenost problematike i količinu materijala koji su nam dostavljeni za sada još nismo u mogućnosti dati niti preliminarnu ocjenu dostavljenih planova - ističe Spevec.

Prema neslužbenim informacijama iz ministarstva gospodarstva, do sada nemaju niti usmenu povratnu informaciju. Obzirom da bi do 30. lipnja trebali otvoriti poglavlje  tržišnog nadmetanja, gdje je upravo brodogradnja za EK-a jedno od najproblematičnijih pitanja, u Vladi su zainteresirani čim prije dobiti signal iz Bruxelessa. (Nevenka Horvat/EPEHA) 

26.06.2008. 00:39:34
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh