« Sport
objavljeno prije 14 godina i 10 mjeseci
na rubu atletike

Nelson Mendela primio Semenyu, kćer Afrike

Dok atletski svijet ne prestaje brujati o seksualnom identitetu mlade atletičarke, Afrika ju prihvaća svim srcem i ističe za svoju novu heroinu

Osim Mandele Semenyaju podržava i trenutni predsjednik Jacob Zuma
Osim Mandele Semenyaju podržava i trenutni predsjednik Jacob Zuma (EPA/ELMOND JIYANE)
Više o

Nelson Mandela

,

SP Berlin

,

Caster Semenya

,

seksualni identitet atletičarke

,

Semenya kći Afrike

,

primeanje kod Mandele

Bivši predsjednik Južne Afrike i borac za ljudska prava Nelson Mandela (91) primio je južnoafričke atletičare koji su na Svjetskom prvenstvu u Berlinu osvojili odličja, a među njima i Caster Semenyju, pobjednicu na 800 metara čiji je seksualni identitet izazvao brojne polemike.

Semenya se na primanju u Johannesburgu pojavila s majicom na kojoj je bio otisnut Mandelin lik, a iste majice su nosili i ostali osvajači odličja, prvak na 800 m Mbulaeni Mulaudzi i doprvak u skoku u dalj Khotso Mokoena.

"Bio je to trenutak za pamćenje. Jedva sam dočekala da ispričam svojoj obitelji kako je bilo na primanju," kazala je Semenya, dok je Mokoena primanje u sjedištu Mendeline fondacije opisao kao 'nezaboravno iskustvo'.

Semenya, za koju se sumnja da je muškog spola, dočekana je u domovini kao heroina. Zrakoplovna luka u Johannesburgu bila je premalena da primi sve koji su joj došli pružiti podršku.

"Naša prva sportska dama', samo je jedna od natpisa koji su je dočekali. '100 posto ženstvena žena', pisalo je na drugom. 'Ona je naša junakinja. To je kći Afrike i u to nema nikakve sumnje," vikala je okupljena masa na dočeku.

'Hvala vam što ste podigli našu zastavu tako visoko. Hvala vam što ste vratili Južnu Afriku na kartu svijeta', izjavila je ministrica za ženska pitanja, djecu i hendikepirane Noluthando Mayende-Sibiya.

Izvor: Hina

26.08.2009. 18:44:13
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh