« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 3 godine i 8 mjeseci
COOL

Nekoliko dobrih ideja za mamurluk

Majka priroda nudi nam neka rješenja za ublažavanje patnji nakon noći pretjerivanja, kažu stručnjaci, a među njima su i đumbir, uravnoteženi doručak, san i voda

Da ujutro bude bolje...
Da ujutro bude bolje... (Arhiva)
Više o

recepti

,

mamurluk

Iako ne postoji savršeni lijek za mamurluk majka priroda nudi nam neka rješenja za ublažavanje patnji nakon noći pretjerivanja, kažu stručnjaci, a među njima su i đumbir, uravnoteženi doručak, san i voda.

1. Đumbir

Đumbir se odavno koristi u kineskoj medicini kao lijek protiv mučnina a njegovu medicinsku vrijednost potvrdilo je 2016. i znanstveni istraživanje. Šalica čaja od đumbira uz doručak jeftin je način da se postigne dvostruki učinak - nadoknadi izgubljena tekućina i umiri želudac. Nutricionist Rob Hobson savjetuje da se u vruću vodu stave dvije žličice đumbirova praha, pola soka od limuna i dvije žličice meda te pričeka par minuta prije konzumiranja.

2. Uravnoteženi doručak

Iako mnogima nakon noći s previše pića nije do jela stručnjaci ističu da je doručak, nakon što je alkohol poremetio razine šećera u krvi, ključan i to 'lagani' bez pržene i teške hrane poput voća i žitarica. Banane i avokado koji sadrže kalij dobrodošli su jer gubitak elektrolita prati prekomjerno konzumiranje alkohola, kaže nutricionistica Rhiannon Lambert.

3. Opuncija

Fotogenični kaktus s crvenim plodovima također je rješenje jer su istraživanja pokazala da njegov ekstrakt ima impresivni učinak kod mamurluka jer smanjuje mučnine, glavobolje i osjećaj zanošenja.

4. Ekstrakt artičoke

Taj nadomjestak stimulira proizvodnju žuči i može ublažiti osjećaj napuhanosti i druge probavne smetnje, kaže Hobson.

5. Voda

Za to rješenje sigurno znate no možemo se kladiti da ga se ne pridržavate. Čak i umjereno konzumiranje alkohola vodi u dehidraciju što, pak, izaziva glavobolju, pomanjkanje energije, nemoć. Nakon buđenja treba odmah posegnuti za čašom vode, a trebalo bi popiti čašu vode i prije spavanja, kaže Lambert.

6. San

Za san nema zamjene pa probajte odrijemati u stanki posla, ali nemojte zaboraviti uključiti budilicu.

29.07.2020. 21:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh