« Hrvatska
objavljeno prije 15 godina i 2 mjeseca
BERISLAV RONČEVIĆ:

Neki članovi natječajnog povjerenstva lažirali su podatke

Tijekom petosatnog iskaza bivši ministar obrane izjavio je kako je jedan član povjerenstva upisao da ponuda MAN-a zadovoljava tehničke kriterije.

(Goran Mehkek, CROPIX)
Više o

Stjepan Mesić

,

Josip Lucić

,

Berislav Rončević

,

MORH

,

Igor Dragovan

,

Nenad Stazić

,

Državno odvjetništvo

,

Krunoslav Markovinović

,

Krešimir Ćosić

,

afera kamioni

,

Eurokamioni

,

Povjerenstvo za provedbu pozivnog natječaja

,

Emil Tomljanović

Bivši ministar obrane Berislav Rončević odbacio je danas tvrdnje da je nezakonitom kupnjom kamiona MORH 2004. državni proračun oštetio za 14 milijuna kuna, a najavio je da će od Državnog odvjetništva zatražiti da istraži tko je od članova Povjerenstva za provedbu pozivnog natječaja u tablice upisivao krive tehničke podatke za pojedine ponuditelje.

Rončević je, tijekom petosatnog iskaza pred saborskim povjerenstvom koje istražuje tu nabavku, kazao kako ima indicije da je jedan član natječajnog povjerenstva za ponudu tvrtke MAN upisao da zadovoljava tehničke kriterije, iako to nije bilo točno.

Time je odbacio tumačenje predsjednika Povjerenstva Nenada Stazića da je u neposrednu pogodbu išao s ponuđačem koji na pozivnom natječaju nije bio najpovoljniji.

Odbio je, međutim, reći koji je član natječajnog povjerenstva krivotvorio podatke, ističući kako će to prepustiti institucijama.

Rončević je ponovio da u nabavci kamiona nije bilo nezakonitosti, pozivajući se na izvješće državne revizije i policije, a izvješće tadašnjega v.d. glavnog inspektora obrane Joze Milićevića, po kojem je proračun oštećen za 14 milijuna kuna, nazvao je nezakonitim i politikantskim.

Na pitanje Krešimira Ćosića (HDZ) na čiji se nagovor Milićević "upustio u avanturu nezakonitog nadzora", Rončević je podsjetio da postoje četiri autoriteta - ministar, načelnik Glavnog stožera, Vlada i Predsjednik Republike.

"Pročitao sam iskaz generala Lucića da on kao glavni inspektor nikad nije nadzirao civilni sektor pa mogu zaključiti da mu on to nije rekao. Ja mu to nisam rekao, Vlada nije. Ja ne znam tko jest", odgovorio je Rončević.

Ponovio je da je pozivni natječaj poništen jer su sve ponude prelazile proračunski iznos za nabavku kamiona, a da je u neposrednu pogodbu s Eurokamionom išao nakon što mu je Uprava za logistiku Glavnog stožera oružanih snaga RH dopisom predložila da izabere ivecove ili mercedesove kamione, s obrazloženjem da su jedini u pozivnom natječaju zadovoljili tehničke karakteristike.

"Ponuda iveca bila je za 17,5 posto jeftinija od mercedesa i zato smo išli u neposrednu pogodbu", objasnio je Rončević, koji je kao razlog za izravnu pogodbu naveo primjenu partnerskih ciljeva i činjenicu da je proračunska godina bila na izmaku te da bi se s nabavkom kamiona čekalo još punu godinu.

Na pitanje Krunoslava Markovinovića (HDZ) je li mu predsjednik Stjepan Mesić savjetovao da kupi mercedesove kamione, Rončević je odgovorio kako mu predsjednik nikada nije savjetovao takvo što, a da je iz predsjednikova Ureda tek jednom dobio poziv da se priključi posjetu Njemačkoj, kako bi produbio buduću suradnju s Daimler-Chryslerom.

Ustvrdio je i da je o nabavci kamiona više puta razgovarao s načelnikom Glavnog stožera Josipom Lucićem, a pri toj je tvrdnji ostao i nakon što ga je Igor Dragovan (SDP) podsjetio da je Lucić pred Povjerenstvom svjedočio da o tome nije pričao s ministrom.

Većina u Povjerenstvu odbila je, međutim, Dragovanov prijedlog da se suoče svjedoci, s obzirom da su iskazi Miličevića i Lucića suprotni Rončevićevu.

Članovi Povjerenstva iz HDZ-a i HSS-a tražili su da se utvrdi da je Povjerenstvo istražilo sve činjenice, a stručna služba zaduži za izradu prijedloga zaključaka.

Stazić takav zaključak nije htio dati na glasovanje, nego je zaključio sjednicu, no potpredsjednik Povjerenstva Emil Tomljanović nastavio je sjednicu, pozivajući se na Poslovnik Povjerenstva, po kojem u izočnosti predsjednika sjednicu vodi potpredsjednik.

Većina je potom izglasala vlastiti zaključak i odredila da će sjednicu nastaviti u ponedjeljak.

Stazić, međutim, tumači da nije bilo poslovničkih mogućnosti da većina nastavi sjednicu, budući da je ona već bila zaključena, a da vladajući novu ne mogu sazvati bez predsjednika.

Objasnio je i da prijedlog zaključaka većine nije želio staviti na glasovanje "jer je glup", a najavio je da će novu sjednicu sazvati za 19. svibnja te da će to dostaviti potpredsjedniku i tajniku na potpis.

"Bude li većina to htjela, može opstruirati rad Povjerenstva. Oni mogu izglasati da Rončević nikad nije bio ministar, da kamioni nisu kupljeni. Mogu izglasati što hoće", kazao je Stazić, koji ponašanje vladajućih tumači kao pokušaj da se postupak skrati kako bi se od javnosti sakrile činjenice.

Ocijenio je, međutim, da je Povjerenstvo ispunilo zadaću zbog koje je osnovano, a to je da javnost dobije uvid u to kako se u MORH-u vodi javna nabava. (hina/metro-portal)

05.05.2009. 16:21:10
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh