« Biznis
objavljeno prije 15 godina i 9 mjeseci

Neizvjesan plan spašavanja gospodarstva smanjio cijenu nafte

Dugoročnost gospodarske krize koju najavljuje sukob oko plana spašavanja snizio je cijenu nafte.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

cijena nafte

,

bankarska kriza

,

gospodarska kriza

Cijene nafte pale su u petak na međunarodnim tržištima za tri dolara nakon što je porasla zabrinutost u vezi s previranjima na financijskom tržištu nakon što su zapeli pregovori američkih zakonodavaca o paketu spasonosnih mjera za posrnuli financijski sektor.

Cijena sirove nafte na američkom je tržištu pala za 3,10 dolara na 104,92 dolara, dok je na londonskom tržištu bila u minusu 2,84 dolara, spustivši se na 101,76 dolara za barel.

Dogovor vrijedan 700 milijardi dolara o mjerama spašavanja posustalog američkog financijskog sustava našao se u četvrtak u slijepoj ulici uslijed svađe demokrata i republikanaca.

"Tržište ide prema dolje jer su gospodarsko raspoloženje i prognoze slabi", kazao je John Vautrain, analitičar u Purvin & Gertz u Singapuru.

"Ovo je vrlo promjenjivo vrijeme i tržište će iz dana u dan biti sve nervoznije što se dulje bude odgađalo usvajanje američkog plana za spas financijskog sektora".

Cijene nafte pale su s rekordne razine iznad 147 dolara za barel zabilježene u srpnju nakon što su gospodarska kriza i visoki troškovi goriva smanjili potražnju u Sjedinjenim Državama i ostalim razvijenim zemljama.

Dodatni pritisak na cijenu generiralo je okretanje ulagača sigurnijim utočištima za kapital. Vijest da su američke vlasti zatvorile Washington Mutual i prodale njegovu imovinu u najvećoj u povijesti propasti jedne američke banke također je pogodila financijska tržišta.

Shell Oil objavio je pak u četvrtak da očekuje da će njegovo naftno polje Mars i nekoliko ostalih naftnih polja u Meksičkom zaljevu ponovno početi raditi najkasnije krajem sljedećeg tjedna.

U zasebnom izvješću OPEC je u petak objavio da je cijena referentne košarice njegove nafte u četvrtak pala za 1,20 dolara u odnosu na prethodni dan, spustivši se na 97,68 dolara. (metro-portal/hina)

26.09.2008. 14:05:50
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh