« Biznis
objavljeno prije 14 godina i 2 mjeseca
IATA:

Negativan utjecaj vulkanskog oblaka veći od napada 11. rujna

Giovanni Bisignani rekao je da dnevni gubitak zračnih kompanija iznosi 250 milijuna dolara, odnosno 50 milijuna dolara više od prethodne procjene u petak

(Getty Images)
Više o

vulkanski pepeo

,

zatvoreni aerodromi

,

vuklanski dim

Savez međunarodnih zračnih prijevoznika (IATA) objavio je u ponedjeljak da je negativan utjecaj vulkanskog oblaka na zračni promet veći od terorističkih napada 11. rujna i zamjerio europskim vladama na neadekvatnom odgovoru na vulkansku krizu.

Čelnik IATA-e Giovanni Bisignani rekao je da dnevni gubitak zračnih kompanija iznosi 250 milijuna dolara, odnosno 50 milijuna dolara više od prethodne procjene u petak.

Bisignani je zatražio hitnu akciju za sigurno otvaranje zračnog prostora i zatražio sastanak Međunarodnog civilnog zračnog saveza (ICAO), tijela UN-a za civilni zračni promet.

"Odluke moramo donositi na temelju stvarnog stanja, a ne prema teoretskim modelima. Vlasti su propustile prigodu za sigurno letenje", rekao je Bisignani.

Sve zračne luke otvorene su u ponedjeljak u Španjolskoj i Portugalu te u Austriji, Sloveniji, Hrvatskoj, BiH, i Srbiji, te na francuskom i talijanskom jugu i na europskom krajnjem istoku. Latvija, Litva, Poljska, Danska i Češka otvorile su svoj zračni prostor samo za tranzit na visokim nadmorskim visinama, a Finska i Švedska su otvorile zračne luke na sjeveru svojih zemalja. U ostatku Europe zračni promet je i dalje u zastoju.(hina/metro-portal)

19.04.2010. 10:41:52
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh