« Hrvatska
objavljeno prije 9 godina i 3 mjeseca
PLATFORMA 112

Nedovoljan pomak nove Vlade u ljudskim pravima

"Svjesni smo teškog stanja u gospodarstvu, ali napredak Hrvatske ovisi o tome koliko se vladavina prava ugradi u DNA naše zemlje", ocijenila je Jelena Berković iz Gonga

Fotografija vijesti
Više o

Vlada RH

,

GONG

,

ljudska prava

,

Platforma 112

Kako bi ukazali na pozitivne poteze nove vlasti po pitanju ljudskih prava, ali i na propuste, Platforma 112 koja okuplja 60 udruga civilnog društva danas je u Saboru organizrala okrugli stol na kojem su iznijeli svoja zapažanja, prenosi Hina.

Skupu, kojem su nazočili predstavnici civilnih udruga, političkih stranaka i sindikata, a koordinira ga Kuća ljudskih prava, obratio se i Paolo Berizzi iz Delegacije EU u Hrvatskoj. Ocijenio je da je civilno društvo u Hrvatskoj sve jače, pozivajući hrvatske građane da se i dalje zalažu za vladavinu prava te pripremaju za članstvo u EU i pritom budu proaktivni.

Sanja Sarnavka iz Kuće ljudskih prava navela je da su izravno "s terena" skupili iskustva nevladinih udruga na temelju kojih su zaključili da su u proteklom tromjesečju, od formiranja nove vlasti, uočene naznake pozitivnih promjena u 29 od 112 točaka, što čini četvrtinu zahtjeva Platforme 112.

"Svjesni smo teškog stanja u gospodarstvu, ali napredak Hrvatske ovisi o tome koliko se vladavina prava ugradi u DNA naše zemlje", ocijenila je Jelena Berković iz Gonga.

Navela je da je od 35 zakona, samo jedan - izmjene zakona o javnom okupljanju - prošao zadovoljavajuću i transparentnu proceduru kad je riječ o savjetovanju s civilnim društvom te upozorila na "zabrinjavajuću tendenciju" upućivanja brojnih zakona u hitnu proceduru u Sabor.

Iz Platforme 112 pak smatraju da bi se hitnost procedure svakako mogla odnositi na ukidanje zakona o ništetnosti, "čisti populistički potez bivše vlasti", no prioritet im je, kažu, ispunjavanje zahtjeva za temeljitom revizijom sustava oduzimanja poslovne sposobnosti koji se odnosi na 17.000 osoba.

Još se ništa nije poduzelo ni po pitanju "neprovedivog i uzaludnog" zakona o besplatnoj pravnoj pomoći, dok bi se, smatraju, trebalo odustati od naplate parničnih troškova članovima obitelji žrtava rata koje su izgubile parnicu s državom.

Lošim primjerom ističu i prijedlog izmjena zakona o legalizaciji bespravno izgrađenih objekata jer se time "potvrđuju rješenja bivše vlasti", a nova vlast se, umjesto na žrtve, usmjerava na one koji izigravaju sustav.

Šime Lučin (SDP) je kazao kako nema potrebu ispričavati se zbog mogućih propusta budući da je prerano da bi vladajuća koalicija mogla bitnije utjecati na sve što bi željela, ali i dodao kako je posao civilnih udruga "hvale vrijedan" te da ga trebaju nastaviti.

"Želio bih da se na istom mjestu ponovno sretnemo za šest mjeseci ili godinu dana pa ću onda primiti kritiku, a i sam ću kritizirati što ne valja", rekao je Lučin izrazivši uvjerenje da će se kroz novi Poslovnik Hrvatskog sabora i vanjske članove saborskih radnih tijela osigurati još veći utjecaj udruga civilnog društva u donošenje zakona.

Među udrugama koje čine Platformu 112 su i B.a.b.e., Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje (CESI), Centar za mirovne studije, Gong, Pravo na grad, Srpski demokratski forum, Transparency International Hrvatska, Zbor istraživačkih novinara, Zelena akcija i drugi.

20.04.2012. 14:24:28
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh