« Biznis
objavljeno prije 9 mjeseci i 1 dan
TRŽIŠTE

Nedostaju mali, povoljni automobili

Na njemačkom tržištu novih automobila vlada nestašica manjih i povoljnih vozila kojima je uslijed slabe ponude porasla cijena

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)
Više o

automobili

,

tržište

ADAC kritizira proizvođače automobila da gotovo uopće ne plasiraju manje modele na tržište. Većina tih modela uz tek nešto dodatne oprema prelazi i granicu od 15.000 eura. Kritizira se i nemogućnost kupovanja dodatne sigurnosne opreme.

„Porast cijena automobila i istjecanje proizvodnje mnogih manjih modela kod proizvođača utječu na manjak povoljnih automobila na tržištu", priopćio je najveći europski automobilski klub ADAC.

ADAC kritizira proizvođače automobila da gotovo uopće ne plasiraju manje modele na tržište. Kompanije Volkswagen i Peugeot prekidaju proizvodnju svojih manjih modela Up i 108.

„Sva četiri manja modela, Dacia Sandero, Fiat Panda, Citroen C3 i Mitsubishi Space Star su sada po cijeni premašili granicu od 10.000 eura i jedini su modeli koji ne prelaze granicu od 15.000 eura", kaže se u priopćenju.

Većina tih modela uz tek nešto dodatne oprema prelazi i granicu od 15.000 eura. Dacia Sandero je 2019. koštala oko 7000 eura uz osnovnu opremu.

Kritizira se također i nemogućnost kupovanja dodatne sigurnosne oprema poput bočnih zračnih jastuka. Tu mogućnost od četiri navedena manja modela nudi samo Mitsubishi, ali uz dodatnu cijenu i u paketu od 6800 eura.

Od četiri modela ispod 15.000 eura kod dva modela, Dacie Sandero i Citroena C3 je osim toga u usporedbi s posljednjim vrednovanjem ADAC-a pala i razina kvalitete.

31.07.2023. 08:29:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh