« Ekosfera
objavljeno prije 15 godina i 5 mjeseci

Neandertalce istrijebili moderni ljudi

Do sada se mislio da je krivac za nestanak neandertalaca promjena klime

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

neandertalci

,

izumiranje vrsta

Neandertalca je potisnuo homo sapiens nedugo nakon dolaska u Europu, prije 40.000 godina, i taj čovjekov predak nije izumro zbog promjene klime, prema istraživanju utemeljenom na modeliranju utjecaja klime na biološku raznolikost.

"Neandertalci bi ostali na svom području da ih nisu potisnuli ljudi koji su u anatomskom pogledu bili slični današnjim ljudima", tvrdi u priopćenju ekipa znanstvenika iz francuskog Nacionalnog središta za znanstvena istraživanja (CNRS) koji su rezultate svojih radova objavili na internetskoj stranici znanstvenog magazina Plos One.

Da bi došli do toga zaključka, znanstvenici su morali rekonstruirati klimu iz toga doba i pomoću algoritma pod nazivom GARP analizirati rasprostranjenost nastambi u kojima su živjeli posljednji neandertalci i prvi suvremeni ljudi.

Zahvaljujući tom postupku, stručnjaci su utvrdili da su "neandertalci na jugu Pirenejskog poluotoka izumrli kasnije jer im je izravni dodir s homo sapiensom onemogućilo hladno razdoblje tijekom kojega su dvije populacije obitavale na različitim područjima".

Ranija istraživanja bavila su se izumiranjem neandertalca zbog zahladnjenja klime i njegovom nesposobnošću da tomu prilagodi svoj način lova, budući da su se životinjske vrste poput mamuta i bizona odselile na jug. (hina/metro-portal)

26.12.2008. 08:41:44
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh