« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 4 godine i 6 mjeseci
WTF?!

Ne pijte čaj iz vrećica!

Jedna vrećica za čaj ispušta u vodu oko 11,6 milijardi čestica mikroplastike i 3,1 milijardu čestica nanoplastike

Mikroplastika u vrećicama čaja?
Mikroplastika u vrećicama čaja? (Arhiva)
Više o

mikroplastika

,

vrećica čaja

Mikroplastika je svugdje - Ima je u oceanima, u zraku, u snijegu pa čak i u šalici čaja. U studiji provedenoj na Sveučilištu McGill u Kanadi testirane su četiri vrste komercijalnih čajnih vrećica.

Znanstvenici su ih stavili u kipuću vodu, baš onako kako i sami činimo kada kuhamo čaj. Došli su do zastrašujućeg otkrića - jedna vrećica za čaj ispušta u vodu oko 11,6 milijardi čestica mikroplastike i 3,1 milijardu  čestica nanoplastike.

Riječ je o tisućama puta većim količinama mikroplastike, no što je dosad pronađena u hrani i piću.  Kakve posljedice ovolike količine mikroplastike u šalici čaja imaju na zdravlje, zasad nije utvrđeno. 

Prije no što su stavili vrećicu u kipuću vodu, iz nje su znanstvenici uklonili čaj kako ne bi kontaminirao rezultate. Mnogi proizvođači čaja koriste polipropilen za spajanje stranica vrećice za čaj. Procjenjuje se da ljudi unesu u organizam tjedno 5 grama plastike, što je ekvivalent težini kreditne kartice, piše CNN.

Svjetska zdravstvena organizacija u kolovozu je objavila da po svemu sudeći mikroplastika u količinama kojima je trenuto izložen naš organizam ne predstavlja prijetnju ljudskom zdravlju, no i da su nužna hitna istraživanja na ovu temu. 

"Što prije moramo otkriti kako mikroplastika djeluje na zdravlje jer je ima posvud - uključujući i pitku vodu", poručuje dr. Maria Neira, direktorica Odjela za opće zdravlje i okoliš pri Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji. 

29.09.2019. 13:31:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh