« Ekosfera
objavljeno prije 15 godina i 9 mjeseci

"Ne nuklearkama - sunce je najbolji reaktor"

Međunarodna konferencija u Osijeku

Fotografija vijesti
Više o

ekologija

,

Sunce

,

solarna energija

,

Zelena lista

,

nuklearna elektrana

,

Ne nuklearkama - sunce je najbolji reaktor

,

Erdut

Prva međunarodna konferencija pod nazivom "Ne nuklearkama - sunce je najbolji reaktor" počela je danas u Osijeku kao zaključni dio kampanje ekoloških udruga protiv mogućnosti da se izgradnja nuklearnih elektrana uvede u energetsku strategiju Hrvatske.

Dvodnevnu konferenciju organizirali su protiv moguće izgradnje nuklearke na potezu između Dalja i Erduta u Osječko-baranjskoj županiji Press centar za okoliš Hrvatske Osijek, Zelena lista Hrvatska (politička stranka) i Općina Erdut, koji su za manje od tri mjeseca prikupili 7500 potpisa protiv izgradnje nuklearke.

Supredsjednica Zelene liste Vlasta Toth rekla je da je osnovni motiv zelenih u borbi protiv nuklearki opasnost za čovjeka i okoliš.

Jer, istaknula je, "nikada se ne zna kada čovjek može pogriješiti i izazvati katastrofu neslućenih razmjera". Podsjetila je na katastrofu u Černobilu, od posljedica koje se tamošnje stanovništvo, ali i susjedne zemlje, još nisu oporavile.

Dodala je da je izgradnja nuklearke izuzetno skupa i traje oko deset godina, a riješila bi tek 15 do 25 posto potreba za električnom energijom. Korištenjem obnovljivih izvora energije daleko bi se brže, sigurnije i jeftinije došlo do potrebne energije.

Toth smatra da je problem u tome što hrvatski akademski stručnjaci i gotovo svi oni koji su zagovornici izgradnje nuklearke nemaju tehnološka znanja o tome što znače obnovljivi izvori energije.

Izrazila je žaljenje što nitko od pozvanih zagovornika izgradnje nuklearke nije došao na današnji skup. Dodala je kako Zelena lista očekuje da će ih primiti u Vladi kako bi odgovornima uručili peticiju protiv izgradnje nuklearke.

O energetskim perspektivama u korištenju obnovljivih izvora energije govorio je predsjednik Hrvatske stručne udruge za sunčevu energiju i energetski stručnjak za solarnu energiju Ljubomir Majdandžić.

Istaknuvši da Hrvatska ima odlične mogućnosti za korištenje solarne i svih obnovljivih oblika energije, posebice je upozorio na opasnosti od nuklearnog otpada koje do sada nitko nije uspio riješiti.

Ljiljanka Mitoš Svoboda iz Press centra za okoliš Hrvatske Osijek smatra zabrinjavajućim što, kako je rekla, o energetskoj strategiji odlučuju političari i trgovci, a ne struka.

U radu konferencije, među ostalima, sudjeluju predsjednik stranke Zeleni demokrati i izaslanik Koordinacije europskih zelenih iz Mađarske Gyorgy Droppa, voditelj kampanja o prljavim energijama u Greepeaceu i suradnik u svjetskoj informacijskoj službi o enegiji iz Belgije Jan Haverkamp, predstavnik Zelene mreže Vojvodine Gojko Mišković, a u poslijepodnevnim satima očekuje se dolazak fizičara Petera Weisha, predstavnika međunarodne organizacije Anti-atom International iz Austrije.

Konferencija završava sutra u Dalju, gdje će u kući znanstvenika, klimatologa i geofizičara Milutina Milankovića, načelnik Općine Erdut Jovan Jelić govoriti o temi "Prirodna bogatstva, održivi razvoj i Zeleni plan Općine Erdut". (HINA)

05.09.2008. 19:54:27
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh