« Ekosfera
objavljeno prije 3 godine i 10 mjeseci
SLATKI

Ne mogu disati kako bi bili slatki

Prijatelji životinja pozdravljaju nizozemsku zakonsku zabranu uzgoja životinja koji šteti njihovu zdravlju

Više se ne smije...
Više se ne smije... (Arhiva)
Više o

Prijatelji životinja

Udruga Prijatelji životinja pozdravlja odluku Nizozemske u kojoj se od svibnja više ne izdaju rodovnici za tzv. brahicefalične pasmine pasa, a to su one sa skraćenim tupastim njuškama kao što su mopsi, francuski i engleski buldozi, Cavalier King Charles španijeli i sl. Odluka je usklađena s nizozemskim zakonom koji zabranjuje uzgoj životinja s fizičkim osobinama koje mogu biti štetne za njihovo zdravlje i potomstvo. Tome se morao prilagoditi Nizozemski kinološki savez koji više ne izdaje rodovnike za navedene pasmine, već samo potvrdu o podrijetlu koja će nadležnima olakšati identifikaciju uzgajivača koji nisu u skladu sa zakonom.

Veterinari i organizacije za zaštitu životinja već desetljećima upozoravaju da psi, mačke i kunići sa skraćenim njuškama iznimno pate, što potvrđuju i znanstvena istraživanja. Popularizacija pasmina s kratkom spljoštenom njuškom kroz reklame dodatno je pogoršala situaciju. „Zastrašujuće je što je u uzgoju prioritet izgled, pa se selektivnim uzgojem stvaraju životinje s ekstremnim fizičkim karakteristikama koje im cijeli život uzrokuju mnogobrojne ozbiljne zdravstvene probleme i ograničenja. Zbog specifičnog oblika njuške, glave i vrata, brahicefalični psi često imaju kronične probleme s disanjem", upozoravaju Prijatelji životinja.

„Posljedice, nažalost, često utječu na kvalitetu njihova života zbog brojnih drugih zdravstvenih problema. Brahicefalične životinje su djelomice ili potpuno hendikepirane tijekom cijeloga života, a njihovi skrbnici nisu bili niti svjesni da birajući životinju prema izgledu istodobno dobivaju cjeloživotnog pacijenta. Nije normalno niti 'tipično' da životinja otežano diše, hrče, guši se, povraća ili šlampavo hoda, već je to genotipska i fenotipska malformacija koja psu onemogućava normalan život i negativno utječe na njegovu dobrobit", ističu veterinari iz Odjela veterinara male prakse Hrvatske.

Prijatelji životinja dodaju da su ti psi skloni i toplotnim udarima te problemima s očima, kožom, zubima, probavom i srcem. Zbog okrutnih i suludih standarda uzgoja mnoge pasmine imaju pretjerane fizičke karakteristike koje im otežavaju svakodnevno funkcioniranje, ne mogu se same pariti, već ih umjetno oplođuju, a štence porađaju carskim rezom jer su im glave prevelike. S druge strane, imamo prepuna skloništa cijepljenih i zdravih pasa koji čekaju udomljenje.

Osim nabrojanih zdravstvenih problema, neovisno o pasmini, uzgoj rezultira i problemima s kralježnicom, displazijom kukova, iščašenjem koljena, artritisom, srčanom insuficijencijom, encefalitisom, pretilošću i sklonošću obolijevanju od raka. Parenje blisko srodnih životinja, što je karakteristično za uzgoje, dovodi do zdravstvenih problema i genetski nasljednih bolesti. Štenci se 
oduzimaju od majke u vrlo ranoj dobi, a njihove majke znaju se razboljeti zbog učestalog rađanja.

„Tzv. čistokrvne životinje žrtve su ljudske obijesti i bezdušnog postupanja u kojemu si čovjek uzima za pravo projektirati izgled psa ili mačke kao da bira boju i veličinu automobila i manipulirati njihovom reprodukcijom i životom. Psi i ostale životinje koje se iskorištavaju za uzgoj ne postoje kako bi ispunjavale naše želje i prohtjeve niti od njih smijemo stvarati primjerke koje ćemo naručivati 'po mjeri'. Naši estetski zahtjevi prema drugim životinjama neprirodni su, neopravdani, okrutni i etički neprihvatljivi. Stoga pozivamo sve na udomljavanje umjesto kupnje", zaključuju Prijatelji životinja.

Više informacija nalazi se na www.prijatelji-zivotinja.hr

08.06.2020. 10:30:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh