« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 8 mjeseci
SKUP JE RATOVANJE

NATO u 2010. steže remen

Proračunu vojnog saveza će prema procjenama nedostajati oko 545 milijuna eura

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

NATO

,

James Appathurai

,

proračun NATO

Pritisnut sve većim obvezama i posljedicama gospodarske krize NATO iduće godine neće moći zatvoriti svoj proračun, rekao je u četvrtak glasnogovornik Sjevernoatlantskog saveza James Appathurai.

Ministri obrane, koji u petak završavaju svoj susret u Bratislavi, trebaju u četvrtak u tijeku večere razgovarati o toj rupi od "više stotina tisuća eura" koja prijeti proračunu saveza u 2010. i mogla bi se prenijeti u iduće razdoblje, rekao je novinarima.

Godišnji proračun NATO je oko dvije milijarde eura, od kojih je 640 milijuna namijenjeno infrastrukturi, 300 milijuna upravi, a milijarda vojnim operacijama.

Kako navodi jedan od diplomata u NATO-u, nedostajat će oko 545 milijuna eura zbog sadašnjih operacija, poput one u Afganistanu, te zbog programa koje je planirao NATO.

Appathurai je rekao da će "glavni tajnik Anders Fogh Rasmussen zatražiti od partnera u savezu da izaberu prioritete, udruže sredstva i racionaliziraju potrošnju". No nastojanja za štednjom omeo je ulazak Albanije i Hrvatske u NATO u proljeće 2008. i povratak Francuske u njegov integrirani vojni ustroj. (hina/metro-portal)

22.10.2009. 20:37:53
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh