« Svijet
objavljeno prije 14 godina
GLAVNI ZAPOVJEDNIK

NATO pokušava zaustaviti iransku pomoć afganistanskim talibanima

Takve su se izjave pojavljivale i prije, ali ovi McChrystalovi komentari dolaze u trenutku pojačanih napora američkih i NATO-ovih snaga da uguše pobunu u Afganistanu

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

NATO

,

Afganistan

,

pomoć

Vrhovni zapovjednik NATO-a u Afganistanu, američki general Stanley McChrystal rekao je u nedjelju da savez pokušava spriječiti dopremu oružja i uvježbavanje talibana iz Irana ocijenivši da će uspostava prave stabilnosti u toj zemlji biti vrlo spora.

"Uvježbavanje kojemu smo svjedoci događa se u Iranu, s (talibanskim) borcima koji se kreću po Iranu, a oružje koje vidimo dolazi iz Irana u Afganistan", rekao je McChrystal na tiskovnoj konferenciji u Kabulu.

Američki general ipak nije iznio nijedan dokaz kako bi podupro svoje tvrdnje, samo je rekao da savezničke snage koje su se u zadnjih osam godina borile s talibanskim pobunjenicima posjeduju "jasne dokaze o iranskoj djelatnosti". "Mi odlučno radimo na tome da zaustavimo tu djelatnost", kazao je.

Ukupni broj vojnika međunarodnih snaga koje predvode Sjedinjene Države trebao bi se do ljeta povećati na 150.000 sa sadašnjih 130.000. Iranski režim koji je uspostavio dobre veze s vladom predsjednika Hamida Karzaja uporno odbacuje optužbe da podupire talibane i sa svoje strane optužuje SAD da igra "dvostruku igru" u zemlji koju razdire rat. I afganistanski čelnici su izjavili da nemaju dokaza da Iran pomaže talibanima.

McChrystal je također ocijenio da će afganistanska borba trajati mnogo duže od roka koji je obećao američki predsjednik Barack Obama, javila je agencija AP. Obama je obećao da će početi s povlačenjem vojnika u srpnju 2011. godine. (hina/metro-portal)

30.05.2010. 17:26:26
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh