« Svijet
objavljeno prije 10 godina
MEDVEDEV

NATO mora uključiti Rusiju u obrambeni štit

NATO se mora pobrinuti da Rusija u potpunosti bude uključena u svoje planove glede obrambenoga proturaketnog štita ili će riskirati početak nove utrke u naoružanju

Dmitrij Medvedev
Dmitrij Medvedev (Getty Images)
Više o

NATO

,

Rusija

,

Dmitrij Medvedev

,

obrambeni štit

Prošli su se mjesec NATO i Rusija dogovorili o suradnji na području obrambenog štita i drugim područjima, ocijenivši tu suradnju "povijesnim korakom" u premošćivanju starih razmirica. "To bi trebala biti zajednička inicijativa Rusije i NATO-a koja nas može zaštititi od prijetnja", kazao je Medvedev za poljski tjedni list Wprost. Ruski predsjednik države se od ponedjeljka nalazi u dvotjednu posjetu Poljskoj.

"Ali ako Rusija ne pronađe svoje mjesto u sustavu, može se dogoditi da 2020. proturaketni obrambeni kišobran postane čimbenik koji će destabilizirati nuklearnu ravnotežu i umanjiti ruske obrambene snage, a to može pridonijeti novoj utrci u naoružanju", kazao je Medvedev.

Sustav NATO-a povezat će europske proturaketne sustave s radarima i presretačima koje je SAD kani razmjestiti na Sredozemlju, u Rumunjskoj, Poljskoj i možda Turskoj. Dužnosnici Saveza su objavili da će se taj zaštitni kišobran postavljati postupno od sljedeće do 2020. i biti će sposoban za presretanje dalekometnih i interkontinentalnih raketa. (hina/metro-portal)

06.12.2010. 18:14:11
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh