« Film
objavljeno prije 3 mjeseca i 25 dana
KINOTEKA

Nastavlja se Začarani ekran u Kinoteci

Putovanje Začaranim ekranom u kinu KINOTEKA nastavlja se filmovima o kraju djetinjstva, od Flemingova Čarobnjaka iz Oza preko Argentove Suspirije do Vještice Roberta Eggersa

Vještica
Vještica (Arhiva)
Više o

kino Kinoteka

,

Začarani ekran

Ciklus Začarani ekran nastavlja se filmovima koji motiv magije koriste kako bi rekonstruirali dječji pogled na svijet, posebice strah od promjena koje prate odrastanje i sazrijevanje. Među najoriginalnije spada Valerie i tjedan čuda Jaromila Jireša, priča o djevojčici s čarobnim naušnicama koja postaje predmetom želje svih koji je okružuju. Ovaj provokativni nadrealistički klasik čehoslovačkog novog vala i dalje opčinjava gledatelje svojim jedinstvenim spojem simbolike, erotike i fantastike.

Temu nastavlja Vještica: Narodna predaja iz Nove Engleske Roberta Eggersa, fascinantna priča smještena na početak 17. stoljeća o obitelji koja se počinje urušavati pod teretom vlastitih predrasuda. Inovativan spoj nadnaravnih elemenata, psihološke analize, etnografskih motiva i vjerne rekonstrukcije razdoblja Eggersu su donijele nagradu za režiju na Sundanceu i instantni status suvremenog klasika.

U petak se gleda Čarobnjaka iz Oza Viktora Fleminga, jedan od filmova u kojem se zahvaljujući revolucionarnom korištenju filmske boje na inovativan način prepleću magija na filmu i magija filma. Odmah potom slijedi njegova košmarna inačica - Suspiria Darija Argenta, priča o djevojci koja shvaća da školu baleta koju pohađa vode vještice. Argento se oslonio na vizualna rješenja Disneyeve Snjeguljice i Technicolor-magiju Čarobnjaka iz Oza kako bi snimio noćnu moru kakva na velikom ekranu nije bila viđena ni prije ni kasnije. Rezultat je masterclass filmskog terora, audiovizualni napad na sva osjetila koji vas od prve minute zgrabi i ne pušta do samoga kraja.

Ovotjednu temu zaključuje Posljednji akcijski junak Johna McTiernana, priča o dječaku kojeg čarobna ulaznica vodi s one strane platna - u pustolovine njegova filmskog idola Jacka Slatera. Ova akcijska komedija maštovito spaja potrebu za eskapizmom i satiričan pogled na Hollywood u originalnu priču o odrastanju, a donosi nam i Arnolda Schwarzeneggera u šarmantnom, autoironičnom izdanju.

Noviteti: Pun pogodak

Novozelandski autor Taika Waititi, koji je za svoj Jojo Rabbit (2019) nagrađen i Oscarom, na veliki se ekran vraća s Punim pogotkom, sportskom komedijom o nogometnoj momčadi Američke Samoe, na glasu kao najgorem nogometnom timu svih vremena, koja će se uz pomoć novoga trenera pokušati kvalificirati za Svjetsko nogometno prventstvo. Film je inspiriran istinitom pričom, a šaroliku glumačku ekipu predvodi uvijek izvrsni Michael Fassbender.

Noviteti: Crveno nebo

Crveno nebo novi je film popularnog njemačkog redatelja Christiana Petzolda (Undine), a govori o skupini prijatelja koja provodi praznike u vikendici na Baltičkom moru, čiji će zategnuti odnosi doći do usijanja dok u okolici bijesne šumski požari. Film je na prošlogodišnjem Berlinaleu nagrađen Srebrnim medvjedom.

Među ostalim Novitetima i dalje možete pogledati izvrsnu sudsku dramu Justine Triet Anatomija pada, biografski spektakl Ferrari Michaela Mann i norvešku obiteljsku komediju Kraljica plesa Aurore Gossé, a na repertoar vraćamo i romantičnu komediju Sedmo nebo Jasne Nanut i angažiranu dramu Samo kad se smijem Vanje Juranić.

Ulaznice je moguće kupiti online na www.ulaznice.hr, www.kinokinoteka.hr ili svakodnevno u radno vrijeme blagajne kina. Više informacija potražite na službenoj stranici kina Kinoteka www.kinokinoteka.hr

03.01.2024. 09:46:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh