« Znanost
objavljeno prije 12 godina i 10 mjeseci
JWST

Nasljednik Hubblea skuplji od očekivanog

Bit će to najveći teleskop ikada poslan u svemir, s glavnim ogledalom promjera 6,5 metara, tri puta većim nego kod Hubblea

Cijena je gotovo utrostručena
Više o

teleskop

,

teleskop Hubble

,

James Webb

,

JWST

NASA je procijenila da će svemirski teleskop James Webb (JWST), koji bi trebao naslijediti Hubble, koštati oko 8,7 milijardi dolara, a u svemir bi se trebao lansirati u listopadu 2018. godine, priopćio je glasnogovornik NASA-e Trent Perrotto.

Bit će to najveći teleskop ikada poslan u svemir, s glavnim ogledalom promjera 6,5 metara, tri puta većim nego kod Hubblea. JWST će istraživati sva područja astronomije iz svih razdoblja povijesti svemira, od Velikog praska do formiranja galaksija i sunčevih sustava sposobnih da podržavaju život na planetima.

U veljači je glavni inspektor NASA-e Paul Martin obavijestio Kongres da je JWSC uvelike premašio prvotno predviđen budžet od 3,5 milijardi dolara, a u više se navrata odgađalo i njegovo lansiranje koje je bilo zamišljeno već za 2013.

JWSC će se lansirati u orbitu na 1,5 milijuna kilometara od Zemlje, dalje od Hubblea. Također će moći šest puta više od Hubblea uloviti svjetlosti i "otići" skoro do početka stvaranja svemira, navodi NASA.

28.08.2011. 16:36:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh