Metro-portal.hr

objavljeno 28.08.2011. 16:36:00
JWST

Nasljednik Hubblea skuplji od očekivanog

Bit će to najveći teleskop ikada poslan u svemir, s glavnim ogledalom promjera 6,5 metara, tri puta većim nego kod Hubblea

Cijena je gotovo utrostručena

NASA je procijenila da će svemirski teleskop James Webb (JWST), koji bi trebao naslijediti Hubble, koštati oko 8,7 milijardi dolara, a u svemir bi se trebao lansirati u listopadu 2018. godine, priopćio je glasnogovornik NASA-e Trent Perrotto.

Bit će to najveći teleskop ikada poslan u svemir, s glavnim ogledalom promjera 6,5 metara, tri puta većim nego kod Hubblea. JWST će istraživati sva područja astronomije iz svih razdoblja povijesti svemira, od Velikog praska do formiranja galaksija i sunčevih sustava sposobnih da podržavaju život na planetima.

U veljači je glavni inspektor NASA-e Paul Martin obavijestio Kongres da je JWSC uvelike premašio prvotno predviđen budžet od 3,5 milijardi dolara, a u više se navrata odgađalo i njegovo lansiranje koje je bilo zamišljeno već za 2013.

JWSC će se lansirati u orbitu na 1,5 milijuna kilometara od Zemlje, dalje od Hubblea. Također će moći šest puta više od Hubblea uloviti svjetlosti i "otići" skoro do početka stvaranja svemira, navodi NASA.

28.08.2011. 16:36:00
http://metro-portal.hr/nasljednik-hubblea-skuplji-od-ocekivanog/62656/