« Film
objavljeno prije 7 godina i 3 mjeseca
FILM

Nasljeđe Ante Babaje u radovima Borisa Poljaka na Kratkim slikama

Nakon projekcije Autofocusa te kratkih filmova Kabina i Čekaonica u režiji A. Babaje, razgovarat ćemo s montažerom Autofocusa, Damirom Čučićem, i oblikovateljem zvuka, Martinom Semenčićem

Autofocus Borisa Poljaka
Autofocus Borisa Poljaka (Kultura promjene)
Više o

MM centar

,

Kratke slike

,

Ante Babaja

Kratke slike  u četvrtak, 16. veljače u 19:30 donose istraživanje nasljeđa koje čuči u pozadini rada jednog od naših najsuverenijih dokumentarista Borisa Poljaka. U višestruko međunarodno nagrađivanom filmu Autofocus, redatelj statičnom, fiksno postavljenom kamerom bilježi jedan pomno odabran isječak zbilje koji se premeće u kompleksnu i sveobuhvatnu sliku društva iz kojeg je izvađen.

Pola stoljeća ranije ovim se majstorski koristio i veliki Ante Babaja čija će dva antologijska opservacijska dokumentarca prethoditi najnovijem Poljakovom filmu. Nakon projekcije Autofocusa te kratkih filmova Kabina i Čekaonica u režiji A. Babaje, razgovarat ćemo s montažerom AutofocusaDamirom Čučićem, i oblikovateljem zvuka, Martinom Semenčićem, o suvremenosti i povijesnosti ovakvog pristupa dokumentaristici. Razgovor vodi filmska kritičarka i selektorica programa Višnja Vukašinović.

Ulaz na program je besplatan, a više informacija potražite na službenim stranicama MM centra.

Autofocus Borisa Poljaka prikazan je na dvadesetak festivala diljem Europe, osvojio je niz nagrada, između ostalih, nagradu za najbolji kratkometražni film na Međunarodnom filmskom festivalu u Karlovim Varima 2014. Autofocus je film o crkvi svetog Nikole iz 12. stoljeća koju svake godine posjete brojni turisti. Smještena je na slikovitom brežuljku, sa stablom bora koje raste pored nje. Kamera svjedoči preobrazbi prostora u svojevrsnu pozornicu na kojoj se izmjenjuju neobični događaji, a u kojima turisti postaju glumci u predstavi.

Ante Babaja, jedan od najvažnijih hrvatskih redatelja, najpoznatiji je po adaptaciji novele Breza Slavka Kolara, premda je karijeru započeo kratkometražnim filmovima. Kratkometražni radovi Kabina (1966.)  i Čekaonica (1975.)  dokumentarni su eseji u kojima se očituje kako je, prema riječima filmskog kritičara H. Turkovića, dokumentarizam kod Babaje bio ključno područje iskušavanja intuitivno naslućenih upečatljivih paradigmi.

Kratke slike projekt su Kulture promjene SC, a pozornost posvećuju inovativnim filmskim strujanjima, prateći tokove suvremene produkcije, ali i klasičnih ostvarenja. Održavaju se od 2015. svakog četvrtka u MM centru, kinu koje već 40 godina prezentira nezavisnu kinematografiju, umjetnički i eksperimentalni film. Kroz programsku cjelinu Runda kratkog, u okviru koje prikazujemo radove A. Babaje i B. Poljaka, prikazujemo klasike i suvremena ostvarenja hrvatske kratkometražne kinematografije.

14.02.2017. 13:31:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh