« Zagreb
objavljeno prije 14 godina i 9 mjeseci
MLADI SOPRANI

Naši dječaci poput bečkih

Zagrebački dječaci djeluju 16 godina, osvojili su četiri zlatne plakete Varaždinskih glazbenih večeri, a nedavno su oduševili publiku na gostovanju po Americi

(zagreb.hr)
Više o

Bečki dječaci

,

Zagrebački dječaci

,

zbor Zagrebački dječaci

,

Jasenka Ostojić

U zborskom pjevanju najviše se traže i cijene soprano glasovi. Upravo takav jedan zbor sastavljen isključivo od soprano glasova ima Zagreb.

Riječ je o Zagrebačkim dječacima, zboru nastalom po uzoru na svjetski poznate Bečke dječake. Osnovan je prije 16 godina, a danas se može pohvaliti nizom priznanja. Nedavno gostovanje u Americi, gdje su dječaci od sedam do deset godina punili dvorane i ostavljali publiku bez daha govori o njihovoj kvaliteti.

- Specifičnu boju glasa vrlo cijenjenu u klasičnoj glazbi imaju samo dječaci do puberteta, do vremena kad počinju mutirati - govori nam dirigentica Jasenka Ostojić Radiković.

- Najčešće dječaci nakon navršenih deset godina ne mogu nastaviti pjevanje jer im glas dobiva novu boju i tonalitet, više ne može biti visok i prelazi u bas. Zato je dječačko zborsko pjevanje vrlo zahtjevno. Evo, ove godine otpalo je barem deset dječaka, koje smo morali zamijeniti mlađima.

Dječaci i dalje dolaze družiti se s prijateljima, a mnogi se nastavljaju baviti glazbom. Čak dva bivša člana Zagrebačkih dječaka upisala su studij solo pjevanja u Austriji.

U zboru i dva KorejcaZagrebački dječački zbor ima i međunarodnu notu. Naime, članovi zbora su i dva dječaka korejske obitelji Hong. Njihov je otac bio trener hrvatske ženske reprezentacije u tekvondou. Na odličnom hrvatskom dječaci govore da nikad ne propuštaju satove pjevanja. Kažu da vole Beatlese i Hladno pivo, a možda će jednog dana i sami imati svoj rokerski bend.

- Nemojte imati predrasude o našim dječacima. Oni su kao i njihovi vršnjaci, vole nogomet, računala, ali i glazbu. Mi ih, osim ljubavi prema glazbi, učimo i strpljivosti. Oni se odmalena kreću u društvu profesionalnih glazbenika za vrijeme cjelovečernjih koncerata. Ne želimo mi od njih napraviti djevojčice, samo ih učimo kako se plemenito izražavati i ponašati - ističe Jasenka Ostojić, dirigentica zbora dječaka i docentica na Muzičkoj akademiji u Zagrebu.

Zagrebački dječaci ne pjevaju na playback ni na matrici. Izvode uglavnom klasičnu glazbu i umjetničke obrade narodnih skladbi. Mnogi poznati skladatelji, poput Pere Gotovca, Adalberta Markovića i Boška Petrovića, pišu za njih. Osvojili su čak četiri zlatne plakete Varaždinskih glazbenih večeri, a već tradicionalno možete ih poslušati svake godine u lipnju u crkvi Sv. Katarine na Gornjem gradu.

Audicije za zbor održavaju se po svim zagrebačkim osnovnim školama, a zainteresirani mogu doći i u Laginjinu 11 svaki utorak i petak od 18.30 do 19.30 sati. Mjesečna članarina je 150 kuna.

Piše: Zagreb.hr
05.10.2009. 18:33:40
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh