« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 6 godina i 3 mjeseca
STVARNO?

Naše emocije su poput wifi veze

Profesor psihoterapije, Digby Tantam, odveo je priču o komunikaciji korak dalje, tvrdeći da su ljudski mozgovi povezani vezom koja sliči wifi povezanosti.

Čudni su putevi misli u mozgu...
Čudni su putevi misli u mozgu... (Pixabay)
Više o

ideje

,

neverbalna komunikacija

,

verbalna komunikacija

Znate li onaj osjećaj kada vam iz vedra neba nešto postane jasno? Zanima li vas kako i zašto se to događa?

Znamo već da je jezik samo jedan od načina ljudske komunikacije, dok su ostali načini oni neverbalni. No profesor psihoterapije, Digby Tantam, odveo je priču o komunikaciji korak dalje, argumentirajući da su ljudski mozgovi povezani vezom koja sliči wifi povezanosti.

Tantam tvrdi da mozak prikuplja mikro signale koji donose podatke o tome o čemu ljudi razmišljaju i na što obraćaju pažnju, što u nama budi intuiciju, a on taj fenomen naziva 'The Interbrain'.

Jedna od prednosti te veze je ta što ona funkcionira u pozadini našeg sveopćeg funkcioniranja kao ljudskog bića, a mi na nju ne obraćamo pažnju. Tantam također vjeruje da je ona povezana s našim osjetom mirisa, što bi u neku ruku značilo da mi ne čitamo tuđe misli, nego ih njušimo.

Ako se promijeni kemija našeg mozga, možemo početi signalizirati osjećaje poput straha ili seksualnog uzbuđenja. To je ujedno i razlog zašto Tantam tvrdi da ljude privlače mase na kojima se emotiraju snažni osjećaju, poput koncerata, vjerskih okupljanja ili sportskih događanja.

Povezanost na duhovnoj razini sam je korijen duhovnosti, a neki bi se čak složili s time da je ona i smisao života. Emocionalno spajanje odvija se u djeliću sekunde, a informacija koju primamo kada se s nekim nađemo licem u lice uvijek je popraćena zvukom, gestama, mirisima, mogućnošću dodira ili sličnog kontakta. 

Koliko god Tantamova teorija nekima bila smiješna, a nekim zanimljiva, ne možemo je još niti odbaciti niti potvrditi - barem ne prije nego što je detaljnije istražimo.

Piše: Andrea Holi
11.01.2018. 13:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh