« Ekosfera
objavljeno prije 2 godine i 1 mjesec
PRIPAZITE!

NASA upozorava na CO2

Podaci pokazuju zapanjujuće promjene u ciklusu ugljika na sjevernoj polutki ovisno o promjeni godišnjih doba

El Nino je sve jači
El Nino je sve jači (Arhiva)
Više o

NASA

,

klimatske promjene

,

El Nino

Podaci NASA-ina satelita pokazuju skokove u emisiji ugljikova dioksida širom svijeta, vezane uz godišnja doba te veliko povećanje 2015. u tropskom pojasu zahvaljujući El Ninu.

Zaključci pet istraživanja objavljeni u časopisu Science temeljeni su na podacima satelita koji prati emisiju ugljika. Satelit je 2014. lansirala američka svemirska agencija NASA i zove se OCO-2, orbitirajući opservatorij ugljika. Zadaća satelita je proučiti kako se ugljikov dioksid, vodeći staklenički plin koji nastaje izgaranjem fosilnih goriva, kreće po Zemlji i utjecaj vegetacije na emisiju i pohranu ugljikova dioksida.

Podaci pokazuju zapanjujuće promjene u ciklusu ugljika na sjevernoj polutki ovisno o promjeni godišnjih doba. U proljeće nastaje dramatično povećanje emisije ugljika zahvaljujući biljkama, navodi se u jednom od pet radova u časopisu Science. Tijekom zime vegetacija minimalno proizvodi ugljikov dioksid ali raspadanje biljaka oslobađa ugljikov dioksid s porastom temperatura koje potiču emisije nastale izgaranjem fosilnih goriva nad Kinom, Europom i jugoistokom SAD-a. To dovodi do sezonskog porasta ugljika u travnju na sjevernoj polutki. Nakon toga s prolaskom proljeća i približavanjem ljeta biljke počinju upijati ugljikov dioksid.

Još jedna od pet studija u časopisu Science otkrila je da je fenomen zagrijavanja oceana poznat kao topli ekvatorski El Nino rezultirao s mnogo više oslobađanja ugljika u tropskom pojasu nego ranijih godina. El Nino je pojava koja izaziva fluktuiranje temperature površine mora i tlakova nad Tihim oceanom i može trajati više godina. El Nino je 2015. i početkom 2016. rezultirao oslobađanjem oko 2,5 gigatona ugljikova dioksida više u atmosferu u 2015. nego u 2011., navodi izvješće. Manje oborina u južnoj Americi i povećanje temperatura u Africi bili su ključni pokretači" te promjene, dodaje se.

Očekuje se da će se ta pojava pogoršati do kraja stoljeća zbog globalnog zagrijavanja u tropskim krajevima koji su tradicionalno služili apsorpciji emisije ugljika. U 2015. i 2016. OCO-2 satelit je zabilježio 50 postotno povećanje atmosferskog CO2 u usporedbi s prosjecima zabilježenima ranijih godina. U tropskoj Aziji povećano oslobađanje ugljikova dioksida bilo je većinom zahvaljujući izgaranju biomase.

14.10.2017. 10:29:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh