« Hrvatska
objavljeno prije 12 godina i 1 mjesec
JEDINO RJEŠENJE

Narodne novine: Vjesnik ide u stečaj

Kako su Narodne novine odbile jedinu ponudu za kupnju Vjesnika, jedino rješenje koje je preostalo jest pokretanje stečajnog postupka

Fotografija vijesti
Više o

stečaj

,

Narodne novine

,

Vjesnik

,

prodaja Vjesnika

Vlasnik Vjesnika Narodne novine ustvrdile su danas da je završen pokušaj prodaje udjela u tom dnevniku te da je jedino preostalo rješenje pokretanje stečajnog postupka, dok je jedini ponuditelj za kupnju tog lista priopćio da odluku o prestanku razgovora prihvaćaju s velikim razočarenjem, javlja Hina.

Narodne novine izvijestile su danas da su u petak obavjestile Fond "Oak Investment Management Group" da s njim prekidaju daljnje pregovore o kupnji Vjesnika.

Hina doznaje od predsjednika Uprave Narodnih novina Petra Piskača da je vršitelj dužnosti direktora Vjesnika Robert Mekinić danas na sastanku upozoren da je dužan pokrenuti stečajni postupak.

"Na sastanku nas je Mekinić informirao o tome da će pokušati obaviti još neke razgovore koji bi išli u drugom smjeru rješavanja problema Vjesnika", navele su Narodne novine u pisanom odgovoru Hini.

Vlasnik Vjesnika pojašnjava da ponuditelj nije dostavio izjavu o prihvaćanju uvjeta niti potvrdu o bonitetu, čime su ispunjene formalne pretpostavke za odbacivanje ponude, ali da su unatoč manjkavosti ponude odlučili započeti razgovore s ponuditeljem kako bi u sljedećih nekoliko dana ispunio obveze.

Narodne novine navode da im je ponuditelj nakon toga dostavio nacrt ugovora bez klauzule da će u određenom roku dostaviti bankovno jamstvo, odnosno izvršiti dokapitalizaciju.

Ponuditelj im je, kažu u Narodnim novinama, pritom postavio nove zahtjeve da mu Narodne novine predaju bianco mjenicu na iznos od dva milijuna kuna za naplatu duga koji možda nije evidentiran u poslovnim knjigama, da Narodne novine kod vjerovnika Vjesnika ishode reprogramiranje dugova na razdoblje od 24 mjeseca te da na ponuditelja prenesu vlasnička prava na ranija Vjesnikova izdanja, poput VUS-a.

Narodne novine su potom, kako navode, odbile prihvaćanje tih uvjeta, inzistirajući na ispunjavanju uvjeta iz javnog natječaja ali, kažu, od ponuditelja nisu dobili nikakav odgovor.

Fond Oak Investment Management Group priopćio je, pak, da odluku Narodnih novina o prestanku razgovora o bilo kojem obliku preuzimanja ili promjene vlasništva koje su predlagali, prihvaćaju s velikim razočarenjem i da je njihov jedini cilj bio Vjesniku pružiti priliku za preživljavanje.

"Krajnje smo rastuženi viješću o mogućoj sudbini 'Vjesnika' nakon što su Narodne novine napustile sve aktivne pokušaje za njegovo spašavanje", naveo je taj Fond iz Londona kojeg vodi Nikola de Frankopan.

Prodaju Vjesnika krajem ožujka objavila je uprava Narodnih novina uz uvjet da novi vlasnik najmanje dvije godine nastavi izdavati list, preuzme svih 98 zaposlenika i ponudi bankovno jamstvo od gotovo 14 milijuna kuna, na koliko su procijenjeni njegovi dugovi.

Vjesnik od subote izlazi samo u internetskom, a ne i u tiskanom izdanju jer je Tiskara Vjesnik odlučila prekinuti tiskanje lista pošto nije uspjela osigurati repromaterijal.

Direktor Tiskare Zlatko Šoštarić najavio je danas tužbu protiv Narodnih novina koje, kako tvrdi, odbijaju podmiriti troškove Vjesnika čije trenutno dospjelo dugovanje prema Tiskari iznosi 4,6 milijuna kuna.

Sindikat novinara Hrvatske (SNH) priopćio je danas da s najvećom zabrinutošću prati što se zbiva s Vjesnikom i s njegovim zaposlenicima, ustvrdivši da je politika Vjesnik dovela u teškoće pa ga politika iz tih teškoća mora i izvući.

23.04.2012. 17:26:03
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh