« Ekosfera
objavljeno prije 1 mjesec i 21 dan
SJAJNO

Napuštanje kao kazneno djelo prošlo drugo čitanje

Prijatelji životinja pozdravljaju pozitivne promjene za životinje u izmjenama Kaznenog zakona

Nemojte napuštati svoje životinje!
Nemojte napuštati svoje životinje! (Prijatelji životinja)
Više o

napuštanje životinja

,

kazneno djelo

Na jučerašnjem drugom čitanju konačnog prijedloga izmjena i dopuna Kaznenog zakona saborski zastupnici podržali su uvođenje napuštanja životinja kao kaznenog djela! Udruga Prijatelji životinja pozdravlja ovu važnu novost i spremnost nadležnog ministarstva da uskladi zakonodavstvo s okrutnom praksom napuštanja životinja. Zato je još 2021. godine pokrenula peticiju sa zahtjevom da se čin napuštanja životinja tretira kaznom zatvora.

 „Izrazito je pohvalno da napuštanje životinja postaje kazneno djelo, a što podržava više od 80 posto hrvatskih građana! Onaj tko napusti životinju, odnosno ostavlja ju bez hrane i vode, izlaže ju brojnim opasnostima u gradu ili prirodi. Životinje mogu izazvati prometnu nesreću i stradati u prometu ili od drugih životinja. Osim toga, osoba koja napusti životinju svjesna je da životinja ne može preživjeti sama i da smrt od gladi, žeđi ili smrzavanja ne nastupa odmah, nego uključuje dugotrajnu patnju i agoniju. To pokazuje visok stupanj kriminalne volje počinitelja i ozbiljan društveni problem", ističu Prijatelji životinja. Dodaju da će sankcioniranje napuštanja životinja pomoći i gradovima i općinama, koji moraju izdvajati znatna sredstva zbog neodgovornosti skrbnika životinja i čina njihova napuštanja.

Izmjenama i dopunama Kaznenog zakona uvodi se i nova sigurnosna mjera - mjera zabrane držanja i nabavljanja životinja, u trajanju od jedne od pet godina. Sud ju može izreći onome koji je počinio kazneno djelo nad životinjom ako postoji opasnost da će počiniti isto ili slično djelo. „Jako nam je drago da je u Kazneni zakon uvrštena ova zaista nužna mjera. Naime, nebrojeno puta svjedočili smo da zlostavljači nakon počinjenja i najtežih kaznenih djela na štetu životinja ubrzo nabavljaju novu životinju, koju isto zlostavljaju. Te osobe ostaju trajni društveni problem jer ljudi koji su okrutni prema životinjama često čine i teška kaznena djela prema ljudima", pojašnjavaju Prijatelji životinja.

Pohvaljuju i povisivanje kazni za kazneno djelo ubijanja ili mučenja životinja, iako smatraju da bi trebale biti veće, po uzoru na druge europske države. Stoga se nadaju da će se pooštrenje kazni realizirati kroz amandmane, kao i prijedlog da se borbe životinja sankcioniraju kao kazneno djelo. Propisivanje adekvatne zatvorske kazne trebalo bi odvratiti potencijalne počinitelje, mahom iz kriminalnog miljea, od obučavanja životinja za borbe, organiziranja borbi i klađenja te nanošenja životinjama boli i patnje, s čestim smrtnim posljedicama kao rezultatom borbi. Posljednja je donijela takvu odredbu Crna Gora.

„Građani mogu biti iznimno zadovoljni novostima koje se uvode ovim izmjenama i dopunama Kaznenog zakona, a koje se tiču zaštite životinja. Dok se čeka skoro izglasavanje ovih značajnih zakonodavnih poboljšanja za životinje, pozivamo ih da i dalje prijavljuju svako napuštanje i zlostavljanje životinja kako bi izmjene Kaznenog zakona, za koje očekujemo da će uskoro stupiti na snagu, zaživjele u praksi", zaključuju Prijatelji životinja.

Više informacija o izmjenama i dopunama Kaznenog zakona i upute za prijavljivanje zlostavljanja životinja nalaze se na www.prijatelji-zivotinja.hr

07.03.2024. 08:00:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh