« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 10 godina i 11 mjeseci
PRIRODA

Napravite sjajno domaće ulje za sunčanje

U doba naših baka nije bilo krema za sunčanje na svakom koraku, pa su morale smisliti ovaj recept

Maslinovo ulje i još par dodataka
Maslinovo ulje i još par dodataka (Shutterstock)
Više o

maslinovo ulje

,

recept

,

ulje za sunčanje

Priroda je oduvijek bila izvor najboljih rješenja za ljepotu, pa ne čudi da su naše bake smislile svoju varijantu ulja za sunčanje puno prije nego što su kemijske inačice napunile police u trgovinama. 

Još uvijek je dovoljno rano da napravite svoje vlastito ulje za sunčanje, i to od sastojaka koje imate u kuhinji i možete nabaviti na tržnici. 

U staklenu bocu šireg grla ili teglicu od marmelade naribajte nekoliko svježih mrkvi, nasjeckajte par zelenih oraha, dodajte par cvjetova lavande i malo žalfije. Neka posuda bude otprilike dvije trećine puna, a zatim sve prelijte maslinovim uljem do vrha.

Začepite posudu i ostavite je na sunčanom mjestu 20-ak dana, svaki dan dobro promućkajte da se svi sastojci dobro prožmu, procijedite kroz gazu i evo vam fantastičnog ulja za sunčanje iz kućne radinosti.

Inače, maslinovo ulje prirodno ima zaštitni faktor 2, no tome se dodaju prirodno veći faktori oraha i mrkve što će ovom ulju dati zaštitni faktor jednak onima iz trgovine.

No, vitamin A i beta karoten u prirodnom obliku iz mrkve dodatno će obnavljati kožu i usporavati starenje, istovremeno ubrzavajući tamnjenje. Eterična ulja lavande djeluju protuupalno i blagotvorno na rane, opekotine i akne, a žalfija će smanjiti i celulit. 

24.06.2013. 18:13:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh