« Nogomet SP 2010.
objavljeno prije 14 godina
ŠLAG NA KRAJU

Napoleonovu vojsku Južnoafrikanci porazili s 2:1

Posvađani, razjedinjeni i poniženi Francuzi svoj konačni pad doživjeli su u susretu protiv domaćina SP-a

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Francuska

,

SP 2010.

,

Južna Afrika

U susretu posljednjeg, trećeg kola A skupine svjetskog nogometnog prvenstva Južna Afrika je na stadionu Free State u Bloemfonteinu pobijedila Francusku 2:1. Golove za "Bafana Bafanu" postigli su Bongani Khumalo (20) i Katlego Mphela (37), dok je strijelac za Francusku, koja je od 25. minute igrala bez isključenog Yoanna Gourcuffa bio Florent Malouda u 70. minuti.

U drugom susretu iz ove skupine Urugvaj je pobijedio Meksiko 1:0, a pogodak odluke zabio je Luis Suarez u 43. minuti utakmice. U osminu finala plasirali su se Urugvaj kao pobjednik skupine i Meksiko kao drugoplasirani, Južna Afrika je treća, a na začelju skupine je Francuska.

>> Zidane tvrdi da nije čovjek iz sjene, Domenech pljuje po igračima

Utakmica protiv domaćina World Cupa bila je konačan slom posvađanih, razjedinjenih i poniženih Francuza koji su okončali nastup na Svjetskom prvenstvu na posljednjem mjestu u skupini s jednim bodom i samo jednim postignutim pogotkom. Na jug 'Crnog kontinenta' doputovali su kao svjetski doprvak i jedan od kandidata za visok plasman, no kući odlaze među prvima. Gotovo nevjerojatno zvuči podatak da po imenima igrača jedna od najjačih reprezentacija na svijetu na svjetskim prvenstvima nije zabila gol 363 minute, sve dok Malouda nije zatresao mrežu u 70. minuti utakmice.

>> Nicolas Sarkozy traži rješavanje situacije u reprezentaciji

Francuski izbornik Raymond Domenech je u početnom sastavu izostavio čak šest 'pobunjenika', među kojima i kapetana Patricea Evru, te Florenta Maloudu, Erica Abidala i Thierryja Henryja, dok je Nicolas Anelka već u Londonu. Evri je čak oduzeta kapetanska traka, a protiv Južne Afrike "Tricolore" je predvodio Diarra. Međutim, igra francuske vrste bila je jednako očajna, a u kompletno 'crnilo' koje posljednjih dana okružuje 'Tricolore' uključio se i Yoann Gourcuff koji je u 25. minuti zaradio crveni karton zbog oštrog prekršaja nad MacBethom Sibayom.

Svjesni kako nemaju što izgubiti nogometaši Južne Afrike su od prve minute krenuli po pobjedu kako bi barem malo oraspoložili svoje navijače. Hrabra i otvorena igra donijela im je vodstvo od 2:0 na poluvremenu, a golove su zabili Bongani Khumalo (20) i Katlego Mphela (37). Kako je na poluvremenu druge utakmice Urugvaj vodio 1:0, Južnoj Africi se otvorila mogućnost da izbori plasman u osminu finala. Korak bliže velikom čudu 'Bafana Bafana' se mogla približiti u 51. minuti, no Mphela je iz izgledne prilike uzdrmao vratnicu. Kada je Malouda u 75. minuti smanjio na 1:2 bilo je jasno kako se čudo neće dogoditi.

Južna Afrika je uspjela sačuvati pobjedu, no nije se plasirala u osminu finala postavši prvi domaćin nekog svjetskog prvenstva koji nije prošao prvi krug natjecanja. (hina/metro-portal)

FRANCUSKA - JUŽNA AFRIKA 1:2

BLOEMFONTEIN. Stadion Free State - 39.415 gledatelja; Sudac: Oscar Ruiz (Kolumbija);

Strijelci: 0:1 Khumalo (20), 0:2 Mphela (37), 1:2 Malouda (75)

Žuti kartoni: Diaby (71)

Crveni kartoni: Gourcuff (25)

FRANCUSKA: Lloris - Sagna, Gallas, Squillaci, Clichy - Alou Diarra (od 82. Govou), Diaby, Gourcuff, Ribery - Gignac (od 46. Malouda), Cisse (od 55. Henry)

JUŽNA AFRIKA: Josephs - Ngcongoa (od 55. Gaxa), Khumalo, Mokoena, Masilela - Sibaya, Khuboni (od 78. Modise), Pienaar, Tshabalala - Mphela, Parker (od 68. Nomvethe)

22.06.2010. 19:29:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh