« Biznis
objavljeno prije 2 mjeseca i 3 dana
ZAKONI

Napokon pametniji zakon?

Novi Zakon o radu preciznije će definirati rad na daljinu i dokinuti beskonačno potpisivanje ugovora na određeno'

Napokon?
Napokon? (Arhiva)
Više o

zakon

,

rad na daljinu

,

ugovor na određeno

U Rovinju je održana 9. HR Days konferencija - dvodnevno stručno okupljanje više od 400 HR profesionalaca iz regije i svijeta, u organizaciji portala MojPosao.

Nakon događajima ispunjenog prvog dana konferencije tijekom kojeg smo osvijestili kako bez 'iskrene povezanosti ne možemo računati na lojalnost zaposlenika', uslijedio je drugi, završni dan konferencije, u čijem fokusu se našao panel „Rad na daljinu nikad nije bio bliže".

'Zaštitit ćemo posloprimce, ali i poslodavce'

Na panelu su sudjelovali državni tajnik u Ministarstvu rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Dragan Jelić, suosnivač tvrtke Webpower Adria i udruge digitalnih nomada Hrvatske Jan de Jong, direktorica sektora ljudskih potencijala Erste banke Maja Crnjak, dirketorica ljudskih potencijala tvrtke Cemex Mirela Kotarac te direktor tvrtke DC&T Timi Kovačević.

Već neko vrijeme traju pregovori Vlade, sindikata i poslodavaca o izgledu novog Zakona o radu koji će, između ostalog, osuvremeniti i primjerenije definirati rad na daljinu, tvrdi državni tajnik Dragan Jelić.

Iako smatramo kako je trenutni Zakon o radu kvalitetan, pandemija je ukazala na neke njegove nedostatke i neprilagođenost izvanrednim okolnostima. Preciznije ćemo odrediti što sve podrazumijeva rad na daljinu - bilo da je riječ o radu od kuće, iz kafića ili neke treće lokacije. Bavimo se i pitanjem naknade troškova koji nastaju prilikom rada od doma i vjerojatno će takvi troškovi ubuduće za poslodavce biti neoporezivi. Također, novim zakonom ćemo radnicima omogućiti da od svojih poslodavaca zbog opravdanih okolnosti zatraže drugačije radno vrijeme od uobičajenog a koje bi poslodavac trebao odobriti", ističe Jelić.

Jedan od ključnih ciljeva novog zakona je smanjiti broj ugovora na određeno te povećati udio ugovora za stalno, napominje državni tajnik.

Neki poslodavci, iako rijetki, zloupotrebljavaju trenutna zakonske okvire i činjenicu kako nije određen maksimalni broj ugovora na određeno koje je moguće sklopiti s određenim radnikom, uz kraći prekid nakon 36 mjeseci. Stoga smo odlučili ograničiti maksimalan broj uzastopnih ugovora na određeno čime ćemo, vjerujemo, potaknuti sklapanje većeg broja ugovora na neodređeno"

Mnogi su pitanje tzv. fleksibilizacije ugovora na neodređeno protumačili kao jednostavnije otpuštanje i još jedan udarac na prava radnika.

To nipošto nije cilj ovog zakona. Štoviše, namjera nam je zaštiti i zaposlenike, ali i poslodavce. Flaksibilizacijom raskida ugovora na neodređeno omogućit ćemo zaposlenicima da na jednostavniji način napuste loše poslodavce, kao i da se poslodavci, radi opravdanih razloga, rastanu od loših zaposlenika. U ovom trenutku je to poprilično kompliciran proces. Naravno, poslodavci neće moći otpustiti radnika zbog ispraznih ili neopravdanih razloga, poput kašnjenja na posao i slično, već radi ozbiljnijih prijestupa", ističe Jelić i dodaje kako novim zakonom moramo osigurati jednaku razinu zaštite na radu zaposlenicima koji rade na daljinu kao i onima koji dolaze u ured.

O onome što slijedi često razmišlja i Jan de Jong čija je tvrtka Webpower Adria nedavnim uvođenjem četverodnevnog radnog tjedna 'zakoračila' u budućnost.

Potaknuti određenim iskustvima tvrtki s Islanda koje već neko vrijeme rade na ovaj način, od početka rujna radimo 4 dana u tjednu. Naši zaposlenici su oduševljeni promjenom i sami su osmislili kako ćemo se organizirati da bismo, iako svatko radi četiri dana tjedno, od ponedjeljka do petka budemo na raspolaganju klijentima. U radu se vodim razmišljanjem kako je bolje 'tražiti oprost nego dozvolu'. Drugim riječima, trudim se poticati zaposlenike da samostalno donose odluke. Makar pogriješili", ispričao je de Jong.

Degordian je 'vlasnik' najbolje HR prakse u prošloj godini

Na konferenciji su dodijeljene nagrade tvrtkama koje se mogu pohvaliti najboljim HR praksama u godini iza nas.

Riječ je o priznanju koje MojPosao dodjeljuje od 2010. godine, a na adresu našeg stručnog žirija ove godine pristiglo rekordnih 39 projekata, a u konačnici su ulazak u top 5 zaslužile tvrtke: Degordian, Bornfight, Span, Q agency i OTP banka.

Kako bismo žiriju pomogli u odabiru onih najboljih, svake godine ocjenjivačkom sudu pridružujemo dodatnog člana -publiku, odnosno sudionike konferencije.

Evo i konačnih rezultata:

Prvo mjesto zaslužila je kompanija Degordian za svoj inovativan projekt 'Startup in 24 hours: Plavi kompas'. Drugo mjesto pripalo je tvrtki Bornfight i njihov projekt 'Senioritet i javno objavljene plaće', dok je treće mjesto zauzeo Span, zahvaljujući inicijativi 'Fit happens challenge'.

Time smo zaključili deveto izdanje HR days konferencije.

Nadamo se da ste uživali i da se sljedeće godine ponovno vidimo na starom mjestu - u Rovinju!

24.09.2021. 13:41:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh