« Svijet
objavljeno prije 7 godina i 5 mjeseci
LOOL

Napadne li nas netko iz svemira, SAD će nas obraniti

Sjedinjene Države planiraju lansirati dva satelita koji bi trebali 'držati na oku' svemirske letjelice iz drugih zemalja koje lete 35.970 kilometara iznad Zemlje te otkrivati svemirske krhotine

Ameri žele vladati orbitom
Ameri žele vladati orbitom (Arhiva)
Više o

William Shelton

,

SAD

,

svemirski program

,

nadzor satelita

Ranije klasificirani program zamijenit će zemaljske radare i optičke teleskope u otkrivanju tisuća krhotina, što će umanjiti mogućnost sudara u svemiru, rekao je general William Shelton.

Program je nazvao 'programom nadzora susjedstva' koji će dati detaljniji uvid u zbivanja u svemiru. Dodao je da će se sateliti, koji bi trebali biti lansirani ove godine, koristiti i za otkrivanje potencijalnih prijetnji drugih svemirskih letjelica.

Sateliti, koje je izgradila tvrtka Orbital Sciences Corp, letjet će oko orbitalnog koridora kojim se kreće većina telekomunikacijskih satelita i ostalih svemirskih brodova.

Zanimljivo je da se na forumu EU vs Rusija: Tko bi pobijedio da sutra izbije rat već duže vrijeme vodi ozbiljna polemika upravo na ovu temu, s tim da većina komentatora smatra da su SAD ključ pobjede Europe.

Zračne snage trenutno prate oko 23.000 krhotina većih od deset centimetara od kojih neke potječu od starih raketa i eksplodiranog kineskog satelita.

23.02.2014. 08:35:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh