« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 5 mjeseci
JACK STRAW:

Napad na Irak bila mi je najteža odluka života

Trenutni britanski ministar pravosuđa prvi je Blairov ministar koji je dao iskaz u istrazi o legitimitetu britanskog sudjelovanja u invaziji Iraka

Jack Straw, britanski ministar pravosuđa
Jack Straw, britanski ministar pravosuđa (Getty Images)
Više o

Velika Britanija

,

Tony Blair

,

invazija na Irak

,

Jack Straw

Bivši britanski ministar vanjskih poslova Jack Straw izjavio je u četvrtak kako je mogao spriječiti da Velika Britanija 2003. sudjeluje u napadu na Irak i da mu je potpora invaziji bila "najteža odluka" života.

Straw, koji trenutno obnaša dužnost ministra pravosuđa, rekao je da vlada i parlament ne bi poduprli invaziju da je uskratio "ključnu" potporu tadašnjem premijeru Tonyju Blairu.

U opsežnom iskazu pred istražnim povjerenstvom, Straw je odluku da podupre vojnu akciju u ožujku 2003. opisao kao "najtežu odluku života".

Pitanje poduprijeti akciju koju su predvodile Sjedinjene Države ili ne bilo je "moralna i politička dilema", rekao je Straw dodajući da nikada nije "odstupio" od svoga izbora i posljedica koje su slijedile.

Straw, nekadašnji radikalni student koji je političku karijeru počeo na krajnjem lijevom krilu Laburističke stranke, prvi je ministar iz Blairova doba koji je dao iskaz povjerenstvu. (hina/metro-portal)

21.01.2010. 18:23:14
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh