« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 11 mjeseci
AMNESTY INTERNATIONAL:

Nakon 9/11 sve je više kršenja ljudskih prava

Neopravdane protuterorističke mjere pogoršale su već tešku situaciju u pogledu ljudskih prava na Bliskom istoku

(Corbis)
Više o

Saudijska Arabija

,

ljudska prava

,

Bliski istok

,

Amnesty International

,

9/11

Humanitarna organizacija Amnesty international izvijestila je kako su protuterorističke mjere koje su na snazi u Saudijskoj Arabiji nakon napada na SAD u rujnu 2001. godine, utjecale na sve češće kršenje ljudskih prava što su ih počinile saudijske vlasti.

"Neopravdane protuterorističke mjere pogoršale su već tešku situaciju u pogledu ljudskih prava", stoji u priopćenju koje je izdao direktor programa AI-a za Bliski istok i sjevernu Afriku, Malcolm Smart.

AI navodi kako se početnih nekoliko stotina slučajeva kršenja ljudskih prava nakon usvajanja mjera borbe protiv terorizma 2001., pretvorilo u više tisuća. Organizacija podsjeća da je u lipnju 2007. godine saudijski ministar unutarnjih poslova izvijestio da je između 2003. i 2007. zatočeno oko 9 tisuća sumnjivih osoba, od kojih je 3.100. u zatvoru zadržano do danas.

Među njima, ističe Amnesty, su osobe koje su u zatvorima završile zbog "pacifičkog kritiziranja vladine politike", no vrlo često su optuživane da podupiru islamističke skupine koje se protive odnosima Saudijske Arabije sa SAD-om i zapadnim zemljama. "Većina ih je zatočena u tajnosti i u zatvorima su već nekoliko godina, a da im prije nije suđeno i nije im omogućen odvjetnik", stoji u priopćenju humanitarne organizacije.

Izvor: Hina

21.07.2009. 15:22:47
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh