« Biznis
objavljeno prije 14 godina i 9 mjeseci
NAJVEĆI SKOK

Najviša godišnja razina Dow Jonesa oraspoložila burze

Cijene dionica prošlog su tjedna zabilježile najveći skok u gotovo tri mjeseca

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

DAX

,

svjetske burze

,

Dow Jones

,

Nasdaq

,

FTSE

,

Nikkei

,

CAC

,

S&P 500

Smanjenje kamata u Australiji i dobar početak sezone objave tromjesečnih poslovnih rezultata kompanija potaknuli su optimizam na svjetskim burzama.

Na Wall Streetu je prošloga tjedna Dow Jones indeks porastao 4 posto, na 9.864 boda, najvišu razinu od početka godine. S&P 500 indeks skočio je, pak, 4,5 posto, na 1.071 bod, a za toliko je ojačao i Nasdaq indeks, dosegnuvši 2.139 bodova. To je najveći tjedni skok tih indeksa od srpnja.

Od samog početka tjedna na svjetskim burzama vlada dobro raspoloženje jer je u ponedjeljak središnja banka Australije neočekivano povećala ključnu kamatnu stopu za četvrtinu postotnog boda, na 3,25 posto.

Australija je prva iz skupine G20 najrazvijenijih zemalja svijeta koja je povećala kamate otkako je prije godinu dana izbila financijska kriza.

Premda povećanje cijene novca obično loše utječe na tržište dionica, ovoga puta to je ohrabrilo ulagače jer pokazuje da je australsko gospodarstvo dovoljno snažno da bi podnijelo povećanje kamata. A to budi nadu da se oporavlja cjelokupno svjetsko gospodarstvo.

"Povećanje kamata u Australiji potvrđuje da se gospodarska situacija poboljšava. To je dobar pokazatelj što se događa i u drugim dijelovima svijeta", kaže Kevin Kruszenski, direktor u tvrtki KeyBanc Capital Markets.

Optimizam ulagača na Wall Streetu potaknuo je i dobar početak sezone objave poslovnih rezultata kompanija u proteklom tromjesečju.

U srijedu je sezona otvorena iznenađujuće dobrim izvješćem Alcoe. Najveći američki proizvođač aluminija ostvario je u trećem tromjesečju dobit, dok su analitičari očekivali četvrti uzastopni kvartalni gubitak tvrtke.

"Čini se da nas očekuje prilično pozitivna sezona poslovnih izvješća. U drugom je kvartalu oko 70 posto kompanija ostvarilo bolje rezultate nego što se procjenjivalo, zahvaljujući agresivnom rezanju troškova i niskim očekivanjima. Od tada se situacija u gospodarstvu poboljšala, pa je razumno za očekivati i bolje poslovne rezultate", kaže Michael Sheldon, strateg u tvrtki RDM Financial.

Prema anketi Thomson Reutersa, očekuje se da je u proteklom kvartalu 500 kompanija, čije su dionice uvrštene u S&P indeks, ostvarilo 24,8 posto manju dobit nego godinu dana prije.

Pozitivno je na burze djelovalo i slabljenje dolara jer je to potaknulo rast cijena nafte i zlata. Tako je terminska cijena nafte porasla na 71,77 dolara po barelu, dok je terminska cijena zlata dosegnula najvišu razinu u povijesti - 1.062 dolara po unci.

To je pozitivno utjecalo na energetski i rudarski sektor, pa je samo u srijedu cijena dionice Exxon Mobila porasla 1,6, a Freeport-McMoRan Copper & Golda 3,4 posto.

I na europskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna znatno porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 3,46 posto, na 5.161 bodova, dok je frankfurtski DAX skočio 4,46 posto, na 5.711 bodova. Pariški CAC porastao je, pak, 4,11 posto, na 3.799 bodova. Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks prošloga tjedna skočio 2,92 posto, na 10.016 bodova.

Optimizmu ulagača pridonio je i podatak da su najveći američki trgovački lanci u rujnu zabilježili rast prometa za 0,1 posto u odnosu na kolovoz. Doduše, to je mršav rast, no prvi nakon više od godinu dana, što je potaknulo nadu ulagača da slijedi jačanje osobne potrošnje, što je neophodno za oporavak američkog gospodarstva.

Dobre vijesti stigle su i s američkog tržišta rada. Prošloga je tjedna broj novih zahtjeva za pomoć nezaposlenima pao na najnižu razinu u devet mjeseci, što je znatno veći pad nego što se očekivalo.

"Alcoine brojke bolje su nego što se očekivalo, a ima i drugih pozitivnih vijesti. To daje kredibilitet tezama bikova da gospodarstvo hvata zamah", kaže Jim Awad, direktor u tvrtki Zephyr Management. (hina/metro-portal)

11.10.2009. 10:48:40
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh