« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 5 mjeseci
KRONOLOGIJA

Najvažniji događaji u Hrvatskoj 2010. - 3. dio

PUNO posla za USKOK i DORH, prestanak emitiranja analognog signala, povratak pa bijeg Sanadera

2010.
2010. (Free Digital Photos)
Više o

Ivo Sanader

,

kronologija 2010.

,

najvažniji događaji 2010.

Pregled događaja koji su u 2010. obilježili unutarnjopolitička i ostala zbivanja u Hrvatskoj - 3. dio.

RUJAN

1. rujna - Zbog izmjena Kaznenog zakona zagrebački Županijski sud je nepravomoćno oslobodio sedmoricu od devetorice krijumčara tekstila koji su tone odjeće u Hrvatsku krijumčarili uz pomoć dvojice korumpiranih graničnih policajaca. Optuženu deveteročlanu skupinu USKOK tereti da su 2005. na području Međimurja, uz pomoć graničnih policajaca kojima su odavali od 500 do tisuću eura mita, u Hrvatsku iz Madžarske prokrijumčarili tone odjevnih predmeta.

2. rujna - Hrvatska vlada donijela zaključak o nastavku procesa privatizacije za tri brodogradilišta - Brodograđevnu industriju Split, Brodotrogir i riječki 3. maj. Vlada je za brodogradilište Uljanik iz Pule zatražila od EK izuzimanje iz procesa restrukturiranja jer se ono odnosi na brodogradilišta u teškoćama, a Uljanik nije u teškoćama. Na drugi natječaj za privatizaciju šest hrvatskih brodogradilišta stigle su četiri ponude za tri brodogradilišta, pri čemu je za Brodotrogir, osim Jadranskih ulaganja, ponudu dala i tvrtka More Trogir. Ponuda nije bilo za pulski Uljanik, Brodogradilište Kraljevica i Brodosplit-brodogradilište specijalnih objekata.

2. rujna - Vlada izvjestila kako su utvrđene brojne nepravilnosti pri provjeri birača koji su se izjašnjavali za raspisivanje referenduma o izmjenama Zakona o radu (ZOR). Od 815.826 potpisa utvrđeno je da 92.229 uopće nemaju status birača, a 356.358 osoba izjašnjavalo na mjestima na kojima nisu birači. Samo za oko 300 tisuća osoba nije pronađeno ništa sporno, dok organizatori prikupljanja potpisa nisu poštivali zakonsku obvezu da knjige u kojima se prikupljaju potpisi moraju biti unaprijed uvezane. Od ukupnog broja potpisa utvrđeno je da kod 728.359 osoba odgovaraju podaci o matičnom broju i imenu i prezimenu građana.

2. rujna - Vlada je donijela odluku o prodaji stanova u vlasništvu države te onih kojima upravlja Ministarstvo obrane (MORH). Radi se o oko 3000 stanova u državnom vlasništvu, te 1900 državnih stanova kojima upravlja MORH. Vlada je Saboru uputila i izmjene Zakona o energiji kojima se jedinicama lokalne samouprave omogućava određivanje cijena toplinske energije.

2. rujna - Bivši generalni direktor "Segestice" Amir Ferizović, bivši izvršni direktor Petar Petrić i savjetnik Uprave Darko Borić, direktori tvrtki iz Zagreba Branko Polimac i Biljana Šeparović, te direktor tvrtke iz Sesveta Stjepan Horvat privedeni su istražnom sucu Županijskog suda u Sisku zbog sumnje da su na štetu te tvrtke i državnog proračuna počinili kaznena djela zlouporabe položaja i ovlasti, te zlouporabe ovlasti u gospodarskom poslovanju, čime su tu tvrtku oštetili za ukupno više od 5.900.000 kuna, a državni proračun za oko 842.000 kuna.

7. rujna - Vlada i sindikati javnih službi postigli su dogovor o novom Temeljnom kolektivnom ugovoru (TKU), kojim su se sindikati odrekli božićnica za ovu godinu od 1.250 kuna po zaposlenom. Zaposleni u javnim službama dobit će regres i naknadu za dar za djecu, a sredstva od božićnica bit će preusmjerena u fond za nezaposlene. Zauzvrat, Vlada je pristala da novi TKU vrijedi tri godine i da se ne može raskinuti osim u slučaju bitno promijenjenih gospodarskih okolnosti, odnosno daljnjeg jačanja gospodarske krize i pada BDP-a. Sindikati su također pristali da se više ne plaćaju troškovi prijevoza (tzv. cipelarina) do jednog kilometra od mjesta stanovanja.

7. rujna - Uhićen bivši predsjednik Uprave Hrvatskih šuma Darko Beuk zbog sumnje da je na poticaj vlasnice agencije za tržišno komuniciranje "Fimi medije" Nevenke Jurak zloupotrijebio položaj i ovlasti te time pribavio znatnu imovinsku korist.

8. rujna - Šibenska policija uhitila bivšeg zapovjednika 73. bojne vojne policije Željka Maglova, bivšeg načelnika negdašnje sigurnosno-informativne službe u Šibeniku Tvrtka Pašalića, bivšeg zapovjednika šibenskog vojnog pritvora Damira Boršića te bivšeg vojnog policajca Milorada Paića zbog sumnje na zlostavljanje i nečovječno postupanje prema srpskim ratnim zarobljenicima i civilima u šibenskome vojnom zatvoru Kulinama tijekom 1992.

9. rujna - Ministar financija Ivan Šuker podnio je vladi izvješće o izvršenju državnog proračuna u prvih šest mjeseci ove godine, poručivši da Hrvatskoj nije potreban MMF. Izvijestio je da su prihodi državnog proračuna u prvih osam mjeseci iznosili 70,8 milijardi kuna, dok su rashodi izvršeni u iznosu 79,4 milijardi kuna, pa je deficit proračuna u osam mjeseci iznosio 8,6 milijardi kuna. Vlada je Saboru uputila i tri zakonska prijedloga iz područja pravosuđa - Prijedlog izmjena Zakona o sudovima, Konačni prijedlog zakona o Državnom sudbenom vijeću (DSV) te Konačni prijedlog izmjena Zakona o državnom odvjetništvu.

9. rujna - Protiv Damira Polančeca i još sedmorice bivših čelnika Podravka i poslovnih partnera te koprivničke tvrtke USKOK je podigao optužnicu kojom ih tereti da su od 2005. do listopada 2009. raznim gospodarskim malverzacijama oštetili Podravku za najmanje 400 milijuna kuna. Uz Polančeca optuženi su bivši čelnici Podravke Darko Marinac, Zdravko Šestak, Josip Pavlović, Saša Romac, zatim vlasnik i direktor splitske tvrtke SMS Srđan Mladinić, suvlasnik varaždinske Fima Grupe Milan Horvat te odvjetnik Zoran Marković. Polančeca se tereti da je kao potpredsjednik Vlade zadužen za gospodarstvo, ministar gospodarstva te predsjednik Upravnog odbora HFP-a koji odlučuje o prodaji 26 posto dionica Podravke u državnom vlasništvu, zajedno s Marincem i Horvatom povezao ostale okrivljenike kako bi stekli većinski udjel u Podravki.

14. rujna - Damir Polančec pred saborskim Istražnim povjerenstvom za privatizaciju Ine izjavio da je cijeli proces pregovora oko izmjene dioničarskog ugovora s MOL-om vodio u konzultacijama s članovima vlade i Predsjedništva HDZ-a, te na nijekanja nekih da su u tome sudjelovali gleda kao i na neke druge slučajeve za koje se isključivo on tereti. Polančec je naglasio da u pregovorima s MOL-om nikada nije iskakao iz pregovaračkog okvira koji su mu zacrtani na sastancima u vladi i na sjednicama Predsjedništva HDZ-a kojima su nazočili svi ministri u vladi, a jednu takvu, na kojoj je održao prezentaciju o Ini, opisao je gotovo u detalje.

16. rujna - Upravno vijeće Hrvatske izvještajne novinske agencije (Hina) je, između dva kandidata, jednoglasno ponovno izabralo Smiljanku Škugor-Hrnčević za ravnateljicu nacionalne novinske agencije.

16. rujna - Predsjedništvo HDZ-a je zbog nanošenja štete ugledu stranke jednoglasno odlučilo iz HDZ-a izbrisati bivšeg potpredsjednika vlade Damira Polančeca. Polančec je u HDZ ušao nakon izborne pobjede 2003. Nakon što je uhićen u sklopu USKOK-ove istrage o aferi u Podravci, 30. ožujka suspendiran je sa svih stranačkih dužnosti, a prava i obveze člana HDZ-a stavljena su mu u mirovanje.

16. rujna - Hrvatska vlada u saborsku proceduru uputila tri zakonska prijedloga, među njima i prijedloge novog Ovršnog zakona i Zakona o javnim ovršiteljima, oba usklađena sa zakonodavstvom EU. Vlada je predlažila Saboru i da izmijeni Zakon o Hrvatskoj poljoprivrednoj komori, kojima se ukida dosadašnja obvezna članarina za članove Komore, te se uvodi komorski doprinos koji će biti obvezan za sve članove Komore koji ostvaruju pravo na izravna plaćanja u poljoprivredi.

17. rujna - Na zagrebačkom Županijskom sudu počelo suđenje Damiru Polančecu zbog optužbi da je vukovarskom odvjetniku Petru Miletiću isplatio pola milijuna kuna za nepotrebnu stručnu studiju.

17. rujna - Petstotinjak radnika Brodosplita mirnim prosvjedom upozorilo na zabranu ugovaranja brodova, što radnici smatraju kršenjem njihovih ustavnih prava - prava na rad.

19. rujna - Dvadeset radnica Kamenskog počele su u šatoru na zagrebačkom Trgu Francuske Republike štrajk glađu kojim traže isplatu plaća koje nisu primile već pet mjeseci. Radnice istaknule da im je poslodavac dužan oko 7,5 milijuna kuna za zaostale plaće i naknade za prijevoz, što iznosi između 14.000 i 15.000 kuna po osobi. Kamensko d. d. također je dužno državi oko 25 milijuna kuna za doprinose i poreze, zbog čega je tvrtki račun blokiran od prosinca prošle godine.

20. rujna - Protiv SDP-ova saborskog zastupnika i đakovačkog gradonačelnika Zorana Vinkovića zagrebačko Općinsko državno odvjetništvo podiglo je optužni prijedlog jer je od Hrvatskog sabora navodno nezakonito naplatio 12.500 kuna putnih troškova.

20. rujna - Zbog visokog vodostaja Save izvanredno stanje proglašeno na području Zagrebačke županije kod općina Orle i Rugvica.

20. rujna - Bivši saborski zastupnik HDSSB-a Branimir Glavaš, pravomoćno osuđen na osam godina zatvora za ratni zločin protiv civilnog stanovništva u Osijeku 1991., podnio tužbu Ustavnom sudu zbog odluke saborskoga mandatno-imunitetnog povjerenstva od 16. kolovoza, kojom je utvrđeno da mu je zastupnički mandat prestao danom pravomoćnosti presude.

21. rujna - Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Ivo Josipović donio je na temelju Ustava Republike Hrvatske i Zakona o službi u Oružanim snagama RH Odluku o oduzimanju čina general bojnika Branimiru Glavašu, Mirku Norcu-Kevi i Vladimiru Zagorcu, čin pukovnika Tihomiru Oreškoviću, te čin bojnika Siniši Rimcu.

21. rujna - Zbog poplave uzrokovane izlijevanjem rijeka Save i Sutle iz svojih korita, župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić proglasio je elementarnu nepogodu za područje Općina Marija Gorica i Brdovec te Grada Samobora.

21. rujna - Na Općinskom sudu u Karlovcu počelo suđenje negdašnjem direktoru Agrokomerca iz Velike Kladuše Fikretu Abdiću za kazneno djelo "protiv vjerodostojnosti isprava" ovjeravanjem neistinita sadržaja, jer je, kako je navedeno u optužnom prijedlogu, 2004. doveo u zabludu nadležna tijela Republike Hrvatske predstavljajući se kao "odgovorna osoba Agrokomerc - Hendelsgesa iz Beča", kako bi izvršio promjenu direktora u trgovačkom društvu Agrokomerc Karlovac, a što je ovjerio kod javne bilježnice.

22. rujna - Mandatno imunitetno-povjerenstvo (MIP) Hrvatskog sabora nije dalo odobrenje za pokretanje kaznenog postupka protiv zastupnika Slavka Linića zbog privatne tužbe. Riječ je o privatnoj tužbi ravnatelja policije Olivera Grbića za kojega je Linić izjavljivao da je bijedna kukavica koja podmeće i pleše po HDZ-ovom notama, da se bavi progonom visokih dužnosnika SDP-a i da tako zlorabi svoj položaj te da je time pokazao svu bijedu jer služi samo svojoj stranci i pri tome ne bira sredstva. MIP je podržao prijedlog HDSSB-a da umjesto Branimira Glavaša na zastupničko mjesto u Hrvatskom saboru sjedne njegov zamjenik Dinko Burić.

22. rujna - Optužno vijeće zagrebačkog Županijskog suda potvrdilo je USKOK-ovu optužnicu protiv bivšeg potpredsjednika Vlade Damira Polančeca u slučaju "Reflektori". USKOK Polančeca tereti da je iskoristio autoritet potpredsjednika Vlade i s jednom tvrtkom dogovorio postavljanje reflektora na igralištu NK Osvit u njegovom rodnom mjestu Đelekovci kod Koprivnice te da je pritom omogućio nezakonito pribavljanje 230.000 kuna Željku Dražiću i Tomislavu Andabaku. Ta su dvojica suoptuženika bivšeg potpredsjednika Vlade Damira Polančeca u slučaju "Reflektori", priznali krvinju i nagodili se s USKOK-om te su osuđeni na uvjetnu zatvorsku kaznu od godine i pol, koja se neće izvršiti ako u iduće tri godine ne počine neko kazneno djelo.

22. rujna - Nekoliko tisuća radnika splitskog brodogradilišta prosvjedovalo je splitskim ulicama poručujući Vladi da neće dozvoliti zatvaranje škvera.

22. rujna - Proglašena elementarna nepogoda zbog poplave za područja gradova Velike Gorice, Zaprešića, Svete Nedelje i Općine Orle. Dan ranije elementarna nepogoda je proglašena za područje Općine Marija Gorica, Općine Brdovec te Grada Samobora.

23. rujna - Tijekom izvođenja vježbe Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane na vojnom poligonu "Eugen Kvaternik" na Slunju, na području sjeverno iznad Plaškog, srušila su se dva zrakoplova HRZ-a MIG 21. Piloti, satnik Igor Trošelj i natporučnik Marijan Kudlik, na vrijeme su se katapultirali i spasili. MORH je formirao stručno Povjerenstvo koje treba ispitati uzroke nesreće. Od krhotina zrakoplova je oko dva kilometra od mjesta pada zrakoplova teško ozlijeđena Marija Klipa iz sela Supice.

23. rujna - Vlada je prihvatila prijedlog s 30 investicijskih projekata od interesa za državu u javnom sektoru, a ukupna je vrijednost tih projekata u području energetike, turizma, vodnog gospodarstva i prometne infrastrukture 13,85 milijardi eura. Prihvatila je i probnu primjenu Prijedloga jedinstvene liste funkcionalnih sposobnosti, kojim bi se odredili cilj i brzina reforme socijalne skrbi.

24. rujna - Hrvatski sabor većinom je glasova od Ustavnog suda zatražio da utvrdi jesu li ispunjene ustavne pretpostavke za raspisivanje referenduma o ZOR-u s obzirom da je Vlada iz saborske procedure povukla zakonski prijedlog koji je bio neposredan povod zahtjevu za referendum. Sabor je prije toga većinom glasova prihvatio i zaključak odbora da je prikupljen potreban broj potpisa za raspisivanje referenduma. Zastupničku prisegu položio je HDSSB-ovac Dinko Burić koji će u saborskoj klupi zamijeniti Branimira Glavaša osuđenog za ratni zločin.

24. rujna - Zbog šteta od poplava proglašena elementarna nepogoda za područje grada Umaga, Buja i Novigrada, dok je ranije elementarna nepogoda proglašena za općinu Brtonigla. Zbog poplava također je proglašena elementarna nepogoda za područja Hrušćice, Okunšćaka, Rugvice, Novaka Oborovskog i Oborova.

25. rujna - Novinarku Hrvatske televizije (HTV) Mirela Sršić Kovač u svome stanu u Belom Manastiru ubio 51-godišnji suprug Zvonko Kovač. Nakon ubojstva Zvonko Kovač je pokušao samoubojstvo, a nakon tri dana preminuo je u osječkom Kliničkom bolničkom centru (KBC).

25. rujna - Splitska je policija je u Žeževici kod Omiša uhitila optuženika za ratni zločin 44-godišnjeg Miljenka Bajića, bivšeg zapovjednika interventnog voda Vojne policije, koji se nalazio u bijegu od 2004. kada je za njim bila raspisana tjeralica. Vrhovni sud prije tri godine je potvrdio presudu splitskog Županijskog suda iz 2004. koji mu je zbog ratnog zločina nad civilima u Lori odredio zatvorsku kaznu u trajanju od šest godina.

28. rujna - Vrhovni sud ukinuo je osuđujuću presudu bivšem pripadniku srpske paravojske Milanu Španoviću pa će mu se po treći put suditi na sisačkom Županijskom sudu koji ga je lani osudio na tri godine i pet mjeseci zatvora zbog ratnog zločina nad hrvatskim civilima u kolovozu 1991. u selima Maji i Svračici u blizini Gline.

28. rujna - Uprava Zagrebačkog holdinga izabrala je 12 novih direktora podružnica, dok je njih 11 zadržalo svoje dosadašnje dužnost.

29. rujna - Uhićen ravnatelj Carinske uprave i bivši rizničar HDZ-a Mladen Barišić zbog sumnje da je iz državnih tvrtki i ministarstava u korist tvrtke "Fimi media", svoje prijateljice Nevenke Jurak, "izvukao" četrdesetak milijuna kuna. Istoga dana Vlada je razriješila Mladena Barišića dužnosti državnog tajnika Ministarstva financija i ravnatelja Carinske uprave u Ministarstvu financija. Privremenom ravnateljicom Carinske uprave u Ministarstvu financija do okončanja postupka imenovanja na temelju provedbenog javnog natječaja imenovana je Vesna Kadić Komadina. Mladen Barišić je razriješen dužnosti člana Skupštine Agencije za podršku informacijskim sustavima i informacijskim tehnologijama te s dužnosti člana Povjerenstva Vlade RH za suzbijanje sive ekonomije.

29. rujna - Član uprave i bivši direktor Hrvatskih šuma Darko Beuk izašao iz zatvora u Remetincu, nakon što je njegovo puštanje na slobodu zatražio USKOK. Beuk je osumnjičen da je na poticaj Nevenke Jurak zlouporabio položaj i ovlasti, to jest da je njenoj tvrtki "Fimi media" fiktivnim i unaprijed dogovorenim javnim natječajima dao poslove na kojima je ta agencija za tržišno oglašavanje zaradila 2,5 milijuna kuna.

29. rujna - Radnice tekstilne industrije Kamensko počele su opći štrajk, koji će, kako su najavile, trajati dok im poslodavac ne isplati tri zaostale plaće ili se pokrene stečajni postupak. Trgovački sud u Zagrebu donio je odluku o pokretanju predstečajnog postupka za tekstilnu tvornicu Kamensko i imenovao Zdravka Mitaka za predstečajnog upravitelja.

30. rujna - Vlada je Saboru uputila amandman na Konačni prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Državnom sudbenom vijeću (DSV) kojim je predviđeno da će član Vijeća biti razriješen dužnosti prije isteka vremena na koje je izabran ako bude osuđen na kaznu zatvora. Vlada je Saboru uputila i amandman na Konačni prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o državnom odvjetništvu.

30. rujna - Zagrebačka policija uhitila je 13 osoba za koje sumnja da su umiješani u malverzacije s tzv. lancima sreće na kojima je velik broj građana prevaren, ostavši bez novca koji su preko posrednika ulagali na stranim burzama deviza, tzv. Forexu. Uhićeni su osumnjičeni da su od sredine 2007. do kraja 2009. prevarili velik broj građana za više od 100 milijuna kuna, a u USKOK-u i policiji vjeruju da je velik dio tog novca "opran".

30. rujna - Sudac istrage zagrebačkog Županijskog suda bivšem je šefu carine i bivšem HDZ-ovu rizničaru Mladenu Barišiću odredio jednomjesečni istražni zatvor.

LISTOPAD

1. listopada - Sabor je dopunio Stečajni zakon, kojim je omogućeno pokretanje skraćenog stečajnog postupka za tvrtke koje nemaju zaposlenih, a imaju blokirane račune. Sabor je donio novi Zakon o Državnom sudbenom vijeću (DSV) te izmijenio Zakon o državnom odvjetništvu. Sabor je izmijenio i s novim Zakonom o DSV-u uskladio Zakon o sudovima. Izmijenjen je i Zakon o USKOK-u, pa je, u skladu s važećim Kaznenim zakonom, kazneno djelo prikrivanja protuzakonito dobivenog novca zamijenjeno pranjem novca.

1. listopada - U Osijeku i drugim hrvatskim gradovima uhićeno pet osoba zbog sumnje da su pokušale podmititi suce Vrhovnog suda vezano uz slučaj Branimira Glavaša, a među njima su bili i Drago Tadić, direktor Osijek Koteksa. Policija je kriminalističkim istraživanjem utvrdila da je u formiranju grupacije, koja je pokušala utjecati na članove Vrhovnog suda, pasivno ili aktivno bilo uključeno između 12 i 15 osoba, a pet uhićenih imalo je najaktivniju ulogu.

1. listopada - U ponovljenu postupku na Općinskom sudu u Ogulinu je Danijel Došen nepravomoćno oslobođen optužbe za eksploziju 16. studenog 2000. u vojarni "Sveti Petar" u Ogulinu, a optužnica ga je teretila da je kao ročni vojnik tijekom obuke aktivirao granatu i uzrokovao ranjavanje 21 osobe, od kojih devet teško.

4. listopada - Predstavnici Vlade i sindikata javnih službi potpisali su Temeljni kolektivni ugovor (TKU) za javne službe kojim se uređuju radna i materijalna prava oko 180.000 javnih službenika u iduće tri godine. Zaposleni u javnim službama, kao i oni u državnim, dobit će regrese i dar za djecu, a odrekli su se božićnice u iznosu od 1250 kuna. Također ostali su bez naknade za prijevoz do jednog kilometra od svojega radnog mjesta.

5. listopada - Predsjednica Vlade Jadranka Kosor simboličnim pritiskom na gumb, na prigodnoj svečanosti, označila je prestanak emitiranja analognog signala i prelazak na digitalno emitiranje u Hrvatskoj.

5. listopada - Predsjednik Republike Ivo Josipović, predsjednik Srpskoga narodnog vijeća i saborski zastupnik Milorad Pupovac te načelnik kistanjske općine Slobodan Rončević otkrili su u Varivodama spomen-ploču za devetero srpskih civila koji su u tom mjestu ubijeni krajem rujna 1995.

5. listopada - Hrvatski helsinški odbora za ljudska prava (HHO) izrazio je prosvjed zbog naslovnice najnovijeg broja tjednika "Novosti", kojeg izdaje Srpsko narodno vijeće, na kojoj je objavljena fotografija dvaju hrvatskih "Migova" s nacionalnim obilježjem i naslovom "Obadva, obadva su pala!" te činjenice da se taj tjednik financira iz državnog proračuna.

6. listopada - Vlada prihvatila Smjernice ekonomske i fiskalne politike za razdoblje 2011.-2013. po kojima se u idućoj godini u Hrvatskoj predviđa realni rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) od 1,5 posto. Prihodi državnog proračuna u 2011. projicirani su u visini od 108 milijardi kuna, a proračunski rashodi predviđeni su u iznosu 122 milijarde kuna. Vlada je prihvatila i odluku prema kojoj će se država kod sindikata domaćih banaka zadužiti u iznosu od 750 milijuna eura, a taj će devizni kredit biti u potpunosti iskorišten za vraćanje kredita koji stižu na naplatu.

6. listopada - Vlada uputila Hrvatskome saboru prijedlog izmjena Zakona o mirovinskom osiguranju po kojem se predviđa prijelazno razdoblje za izjednačavanje dobi žena i muškaraca za starosnu mirovinu od 20 godina, pa će žene u starosnu mirovinu s navršenih 65 godina od 2030. Vlada se očitovala i o raspisivanju referenduma o Prijedlogu Zakona o izmjenama ZOR-a, s Konačnim prijedlogom i zaključila da je povlačenjem toga zakonskog prijedloga iz parlamentarne procedure prestao postojati bitan formalno-pravni razlog za raspisivanje referenduma.

6. listopada - USKOK ispitao bivšeg ministra unutarnjih poslova Ivicu Kirina u vezi s poslovima MUP-a i Fimi medije.

7. listopada - Bivši šef Carine i rizničar HDZ-a Mladena Barišića zatražio da mu se aktivira, a odmah potom stavi u mirovanje zastupnički mandat u Hrvatskom saboru. Barišićev je zastupnički mandat mirovao zbog nespojivosti dužnosti ravnatelja Carinske uprave.

7. listopada - Nekadašnja hrvatska političarka Milka Planinc umrla je nakon duge i teške bolesti u 86. godini života.

12. listopada - Bivši hrvatski premijer Ivo Sanader svjedočio pred saborskim istražnim povjerenstvom za privatizaciju Ine. Potvrdio je da je bivši potpredsjednik vlade Damir Polančec njega osobno, vladu i Predsjedništvo HDZ-a izvještavao u svim fazama pregovora s MOL-om. Potvrdio je da je sadašnja premijerka Jadranka Kosor, kao potpredsjednica vlade, sudjelovala u završnoj fazi pripreme izmjena Ininog dioničarskog ugovora, zajedno s ministrima Damirom Polančecom, Ivanom Šukerom i Marinom Matulović-Dropulić. Negirao je da je osobno pregovarao s predstavnicima MOL-a. Sanader je opovrgnuo i tvrdnju o postojanju prešutnog dogovora s njegovom vladom da Ina državi ne mora platiti trošarine, ali i naglasio da vlada toj tvrtki nije željela prisilno naplatiti dug, kako ne bi ugrozila poslovanje Ine u krizi i dovela u pitanje radna mjesta.

12. listopada - Vlada Republike Hrvatske je na telefonskoj sjednici donijela Odluku o skidanju oznake tajnosti s Glavnog ugovora o plinskom poslovanju i prvog dodatka toga ugovora s MOL-om, ali ne i s formule za izračun uvozne cijene plina. Vlada je na internet stranicama Ministarstva gospodarstva objavila Glavni ugovor o plinskom poslovanju, sklopljen 30. siječnja 2009. između Republike Hrvatske i mađarskog MOL-a, i Prvi dodatak Glavnom ugovoru o plinskom poslovanju, sklopljen 16. prosinca 2009.

12. listopada - Đurđa Adlešič razriješena dužnosti potpredsjednice Vlade.

12. listopada - Zagrebački Trgovački sud odlučio da se pokrene stečaj u tekstilnoj tvornici Kamensko, jer su iskazi dani na ročištu pokazali kako su dugovi tvornice veći od 80 milijuna kuna, a problemi u koje je dovedena takvi da je upitan nastavak proizvodnje i sudbina 430 radnica.

13. listopada - Državni je inspektorat u inspekcijskom nadzoru Ine utvrdio da je od početka ove godine u Ini radio 61 stranac od čega je rad 23 stranca, među njima i tri člana Uprave i pet članova Nadzornog odbora. To je bilo protivno odredbama Zakona o strancima, a ukupan novčani iznos kazni za utvrđene prekršaje iznosio je 1,8 milijuna kuna.

14. listopada - Vlada odlučila da će Hrvatska formalno Banci za međunarodna poravnanja (BIS) iskazati spremnost za nastavak pregovora o pitanju devizne štednje hrvatskih građana u Ljubljanskoj banci u skladu s aneksom C Ugovora o sukcesiji.

14. listopada - Zbog sumnje u kaznena djela iz gospodarskog kriminaliteta policija je u Splitu uhitila savjetnika u Brodosplitu Gorana Vukasovića, člana Uprave Brodosplita Domagoja Klarića, vlasnika Skladgradnje Slavena Žužula, te financijskog direktora Skladgradnje Josipa Poljaka. Sumnjičilo ih se su poslove za izvođenje radova ugovarali po znatno višim cijenama od predviđenih, prouzročivši time materijalnu štetu od 11,5 milijuna kuna.

15. listopada - Bivši potpredsjednik vlade i ministar gospodarstva Damir Polančec je nepravomoćno osuđen na godinu i tri mjeseca zatvora jer je vukovarskom odvjetniku Petru Miletiću isplatio pola milijuna kuna za nepotrebnu stručnu studiju. Miletić je dobio godinu dana zatvora, a zajedno s Polančecom državi mora vratiti novac za koji je oštećen državni proračun. Miletiću je presudom zabranjen i rad u odvjetništvu u roku od dvije godine od pravomoćnosti presude.

15. listopada - Mirko Norac podnio je Upravnome sudu RH tužbu protiv predsjednika Republike i vrhovnog zapovjednika OS RH Ive Josipovića kojom traži poništenje odluke o oduzimanju čina general bojnika smatrajući tu Josipovićevu odluku nezakonitom.

17. listopada - Bivši saborski zastupnik Branimir Glavaš podnio je tužbu Ustavnom sudu RH i Upravnom sudu RH protiv odluke hrvatskog predsjednika Ive Josipovića da mu oduzme čin generala bojnika.

18. listopada - USKOK je pokrenuo istragu protiv pet osoba zbog slučaja pokušaja utjecaja na presudu Vrhovnog suda protiv Branimira Glavaša za ratni zločin.

19. listopada - Damir Polančec je na pripremnom ročištu priznao krivnju u slučaju "reflektori" i nagodio se s USKOK-om pa je uvjetno osuđen na godinu dana zatvora. U zatvor neće ići ako u naredne četiri godine ne napravi novo kazneno djelo. Nagodbu s tužiteljstvom u tom su slučaju ranije postigla dvojica Polančecovih suoptuženika Željko Dražić i Tomislav Andabak. Oni su uvjetno osuđeni na godinu i pol dana zatvora.

19. listopada - Policija je uhitila sedmoricu ginekologa iz Varaždina, Bjelovara i Koprivnice zbog sumnje da su počinili 101 kazneno djelo, uključujući prekide urednih, a neželjenih trudnoća, za što su naplaćivali između 1000 i 2500 kuna i novac zadržavali. Pritom su u liječničkoj dokumentaciji lažno prikazivali obavljene zahvate kao medicinski opravdane zbog navodne patološke trudnoće, fakturirajući ih i naplaćujući od HZZO-a, oštetivši time HZZO.

20. listopada - Na temelju prikupljenih 58 potpisa saborskih zastupnika iz SDP-a, HNS-a, IDS-a, HSU-a, HSP-a i Hrvatskih laburista, SDP je u saborsku proceduru uputio prijedlog za iskazivanje nepovjerenja premijerki Jadranki Kosor, koju oporbenjaci smatraju odgovornom za sve lošiju gospodarsku situaciju, neprovođenje reformi, te gubitak vjerodostojnosti pred građanima zbog brojnih afera i unutarnjih sukoba u HDZ-u.

20. listopada - Ustavni sud jednoglasno je zaključio da su pretpostavke za raspisivanje referenduma o odredbama ZOR-a o kolektivnom pregovaranju prestale kad je vlada iz zakonodavne procedure povukla prijedlog izmjena ZOR-a, ali i da se u narednih godinu dana u proceduru ne smije uputiti zakonski prijedlog koji bi bio suprotan potvrdnom odgovoru na predloženo referendumsko pitanje, osim ako se o tom prijedlogu prethodno ne provede referendum.

21. listopada - Vlada prihvatila kriterije za smanjenje broja zaposlenih u državnoj upravi. Racionalizacija okvirnog broja državnih službenika i namještenika, uvođenje klauzule "2 za 1", odlazak u mirovinu, neki su od načina smanjenja broja zaposlenih u državnoj upravi predviđeni tim kriterijima. Prema podacima iz tog dokumenta, krajem travnja 2010. u tijelima državne uprave i uredima i stručnoj službi Vlade bilo je zaposleno ukupno 52.656 državnih službenika i namještenika.

21. listopada - Zastupničku prisegu u Saboru položila nezavisna zastupnica Đurđa Adlešič, koja se u saborske klupe vratila s dužnosti potpredsjednice vlade. Đurđi Adlešič to je četvrti mandat u Saboru.

21. listopada - Bivši direktor HEP-a Ivan Mravak pušten je iz zatvora u Remetincu nakon što je sutkinja istrage zagrebačkoga Županijskog suda udovoljila zahtjevu USKOK-a i ukinula mu istražni zatvor u kojem je bio od srpnja 2010.

22. listopada - Bivši premijer Ivo Sanader u Hrvatskom saboru položio zastupničku prisegu kojom je počeo obnašati zastupnički mandat.

22. listopada - Hrvatski sabor izmijenio je Zakon o mirovinskom osiguranju, po kojemu će žene od 2030. u starosnu mirovinu odlaziti isto kao i muškarci, s navršenih 65 godina života. Zastupnici su izmijenili i Zakon o obveznim i dobrovoljnim mirovinskim fondovima, a izglasao je i Ustavni zakon o provedbi Ustava koji predviđa rok od šest mjeseci, u kojem se s lipanjskim ustavnim promjenama mora uskladiti niz zakona iz područja obrane, pravosuđa i ljudskih prava te izborni zakoni za parlamentarne i predsjedničke izbore. Za usklađivanje Ustavnog zakona o Ustavnom sudu predviđen je, pak, rok od godinu dana.

22. listopada - Predsjedništvo SNV-a odlučilo je da će dosadašnji glavni i odgovorni urednik tjednika "Novosti" Rade Dragojević obavljati dužnost odgovornog urednika, a Ivica Đikić, bivši urednik i sadašnji novinar "Novog lista", dužnost glavnog urednika.

25. listopada - Jedan od trojice napadača na zagrebačkog maturanta Luku Ritza nepravomoćno je osuđen na godinu dana zatvora. Još jedan mladić zbog nasilničkog je ponašanja dobio odgojnu mjeru, dok je protiv trećeg, optuženog za nasilničko ponašanje i teške tjelesne ozljede, obustavljen postupak jer je već bio u odgojnoj ustanovi. Maturant Luka Ritz napadnut je u noći s 31. svibnja na 1. lipnja 2008. na Mostu slobode, a preminuo je desetak dana kasnije zbog izljeva krvi u mozak.

26. listopada - Zastupnici u zagrebačkoj Gradskoj skupštini podržali su većinom glasova (34 za, sedam protiv) prijedlog rebalansa zagrebačkog proračuna odnosno proračunsko smanjenje za 720 milijuna kuna, na 6,6 milijardi kuna. Skupština je većinom glasova, nakon burne rasprave više puta prekidane stankama, donijela odluku o autotaksi prijevozu osoba, prema kojoj će se u Zagrebu liberalizirati usluga prijevoza uvođenjem jednog taksija na 600 stanovnika. Dok su zastupnici donosili odluku o liberalizaciji taksi prijevoza, taksisti su, pod policijskim nadzorom, vozilima blokirali Ćirilometodsku ulicu i ulaz u Staru gradsku vijećnicu

26. listopada - Zagrebački taksisti prekinuli su prosvjed, nakon što je upravni odbor udruge Radio taksi Zagreb donio odluku o prekidu prosvjeda.

26. listopada - U akciji specijalne policije ubijen muškarac koji je zaposjeo cisternu na benzinskoj pumpi Meteriza između Splita i Solina. Policajci su ga ubili nakon što je na njih bacio dvije ručne bombe te pokušao baciti i treću. Pri eksploziji bombe ozlijeđen je policajac, a u blizini tijela muškarca na cisterni je pronađeno više eksplozivnih naprava. Muškarac je cijelu noć proveo na cisterni odbijajući zamolbe policije, liječnice i mjesnog župnika da se preda, a u kasnim noćnim satima odbijao je i bilo kakve pregovore o predaji. Splitsko-dalmatinska Policijska uprava izvijestila je da su policajci postupili u samoobrani i u skladu sa zakonom

26. listopada - Izvanraspravno vijeće zagrebačkog Općinskog kaznenog suda odredilo je pritvor za Miroslava Kutlu zbog bijega, odnosno neodazivanja na raspravu u drugom predmetu iz slučaja Gradski podrum. Kutle je nedolazak na sud pokušao opravdati medicinskom dokumentacijom iz Mostara, no vještak u Zagrebu zaključio je temeljem te dokumentacije da je Kutle raspravno sposoban pa je sutkinja koja vodi slučaj zatražila mišljenje izvanraspravnog vijeća koje je Kutli dan ranije odredilo pritvor.

26. listopada - Županijsko državno odvjetništvo u Splitu podiglo je optužnicu protiv osam osoba zbog zlouporabe položaja i ovlasti te pranja novca u aferi Brodosplit, čime su to brodogradilište oštetili za 4,7 milijuna dolara. Po optužnici za zlouporabu položaja prvooptuženik je Drago Maček, koji je u inkriminirano vrijeme zastupao njemački Wessels, naručitelj četiriju tankera, drugooptuženik je tadašnji direktor Brodosplita Goran Vukasović, a trećeoptuženik komercijalist brodogradilišta Ante Luetić.

27. listopada - Počelo ponovljeno suđenje bivšem potpredsjedniku HFP-a Ivanu Gotovcu i poduzetniku Svjetlanu Staniću u slučaju "mali maestro". Na početku suđenja koje je ponovljeno odlukom Vrhovnog suda koji je ukinuo raniju oslobađajuću presudu, optuženi Gotovac i Stanić izjasnili su se nakon čitanja optužnice da nisu krivi za primanje mita i zlouporabe položaja te davanje mita i poticanje na zlouporabu položaja od početka 2007. do lipnja iste godine. USKOK naime tereti Gotovca da je Staniću davao informacije i upute kako bi on mimo tržišnih uvjeta na povoljan način stekao dionice tvrtki u vlasništvu HFP-a.

28. listopada - Hrvatski je sabor većinom glasova odbio SDP-ovu inicijativu za izglasavanje nepovjerenja premijerki Jadranki Kosor. Protiv SDP-ove inicijative glasovalo je 79 zastupnika vladajuće većine, dok su za izglasavanje nepovjerenja predsjednici Vlade glasovala 62 oporbena zastupnika, a jedan je zastupnik bio suzdržan.

28. listopada - Vlada je Saboru uputila prijedlog izmjena Deklaracije o temeljnim načelima pregovora za punopravno članstvo Hrvatske u EU po kojima bi se referendum o pristupanju Hrvatske EU održao nakon potpisivanja pristupnog ugovora, a ne kao što je do sada bilo predviđeno prije potpisivanja tog ugovora. Hrvatski Sabor Deklaraciju o temeljnim načelima pregovora za punopravno članstvo Hrvatske u EU donio je 19. siječnja 2005.,

28. listopada - Vlada u Sabor uputila prijedlog novog zakona o ekološkoj proizvodnji i označavanju ekoloških proizvoda. Saboru u treće čitanje upućen je i prijedlog ovršnog zakona i zakona o javnim ovršiteljima, a temeljem njih ovrhe od početka 2012. neće više provoditi sudovi već javni ovršitelji. U drugo je čitanje upućen prijedlog izmjena zakona o područjima i sjedištima sudova koji je nastavak racionalizacije mreže sudova pa bi spajanjem nekih sudova broj županijskih sudova bio smanjen sa 21 na 15, a broj trgovačkih sudova sa 13 na sedam.

28. listopada - Vlada je prihvatila Odluku o davanju državnog jamstva Zagrebačkoj banci d.d. Zagreb, Hrvatskoj poštanskoj banci d.d., Hrvatskoj banci za obnovu i razvitak i/ili drugim poslovnim bankama u zemlji i/ili inozemstvu, za financiranje novogradnji u Brodogradilištu d.d. Rijeka '3. Maj'.

28. listopada - Sa 24 glasa za i 7 suzdržanih na sjednici Gradskog vijeća Grada Rijeke prihvaćen prijedlog riječkog gradonačelnika Vojka Obersnela da grad brodogradilištu "3. maj" izda jamstava u iznosu od 24 milijuna i 500 tisuća dolara za izgradnju dvaju tankera za švedskog naručitelja "Wisby Tankers AB", ako to po hitnom postupku ne učini većinski vlasnik Vlada RH.

29. listopada - Hrvatski sabor izmijenio Zakon o energiji, pa će cijene toplinske energije, umjesto vlade, ubuduće određivati predstavnička tijela jedinica lokalne samouprave.

29. listopada - Predsjednik Republike Ivo Josipović izvijestio je da je papa Benedikt XVI. prihvatio poziv hrvatskog državnog vrha i Crkve Hrvatskoj i u prvoj polovici iduće godine posjetit će našu zemlju u prigodi Nacionalnog dana obitelji.

STUDENI

1. studenoga - Na snagu stupio izmijenjeni Zakon o mirovinskom osiguranju, koji uvodi 20-godišnje prijelazno razdoblje za izjednačavanje dobi žena i muškaraca za odlazak u mirovinu, te ovisno o godinama staža, povećava penalizaciju ranijeg odlaska u mirovinu. Žene će tako u starosnu mirovinu s navršenih 65 godina života odlaziti 2030., jer će se dob za umirovljenje godišnje povećavati za tri mjeseca.

2. studenog - Zbog krijumčarenja heroina vrijednog oko dva milijuna eura 11 članova zločinačke skupine nepravomoćno osuđeno na ukupno 62,5 godine zatvora. Tužiteljstvo tvrdi da su članovi skupine od 1998. do 2005. u Makedoniji kupovali heroin koji su potom prebacivali u Hrvatsku i dalje u Italiju. Najveću pojedinačnu kaznu od 14 godina dobio je Tadžedin Redžepi, dok je organizator skupine, prvooptuženi Sami Bajrami osuđen na 12 godina zatvora.

3. studenog - Šestorica optuženih za ubojstvo Ive Pukanića i Nike Franjića proglašeni su krivima i osuđeni na ukupno 150 godina zatvora. Robert Matanić, koji je prema optužnici okupio zločinačku skupinu, osuđen je na 33 godine. Zbog pomaganja u ubojstvu njegov bratić Luka Matanić i zajednički prijatelj Amir Mafalani dobili su po 16 godina zatvora. Neposredni izvršitelj Željko Milovanović, optužen da je aktivirao eksplozivnu napravu koja je raznijela Pukanića, u odsustvu je osuđen na 40 godina, dok je Bojan Gudurić dobio 30-godišnju zatvorsku kaznu jer je iz zasjede trebao pucati u Pukanića ukoliko eksploziv zataji. Slobodan Đurović osuđen je na 15 godina zbog optužbi da je bio veza ubojica sa Sretenom Jocićem zvanim Joca Amsterdam koji je za Pukanićevo ubojstvo navodno platio 1,5 milijuna eura. Jociću se za isti zločin sudilo u Beogradu, gdje je optuženičku klupu dijelio sa Željkom Milovanovićem i Zoranom Kuzmanovićem.

3. studenog - Županijski sud u Splitu potvrdio optužnicu Županijskoga državnog odvjetništva po kojoj su petorica okrivljenika za tragediju vlaka u Rudinama, u blizini Kaštela, optužena za teško kazneno djelo protiv opće sigurnosti počinjeno s neizravnom namjerom. Optuženi su Ivan Medak (53), Ivan Tomašković (36), Jozo Bazina (60), Drago Rogulj (56) i Branko Tišljar (44).

3. studenog - Optužno vijeće zagrebačkog Županijskog suda nije potvrdilo optužnicu u slučaju "Bankomat", kojom USKOK bivše čelnike Hrvatske poštanske banke (HPB) tereti da su odobravali rizične kredite, već ju je odlučilo vratiti USKOK-u radi boljeg razjašnjenja stvari. USKOK bivše čelnike HPB-a Josipa Protegu, Ivana Sladonju i Marija Kirinića tereti da su na traženje povlaštenih klijenata odobravali višemilijunske rizične kredite.

4. studenog - Predsjednik Republike Srbije Boris Tadić stigao u jednodnevan posjet istočnoj Hrvatskoj, tijekom kojega je obišao mjesta stradanja Hrvata i Srba u Domovinskom ratu, Ovčaru i Paulin Dvor, a u Vukovaru se susreo s predstavnicima stradalničkih udruga iz Domovinskog rata i srpske nacionalne manjine. Srbijanski predsjednik ispričao se zbog zločina počinjenog na Ovčari.

5. studenog - Sabor je izmijenio Zakon o postupanju i uvjetima gradnje radi poticanja ulaganja, čime je rok njegova važenja produljio za još dvije godine, do kraja 2012. Izmijenjen je i Zakon o Poreznoj upravi, čime su stvoreni preduvjeti za elektroničku (informatičku) razmjenu podataka vezanih uz osobni identifikacijski broj (OIB). Na prijedlog Odbora za medije, Sabor je razriješio četvero članova Programskog vijeća HRT-a koji su ranije podnijeli ostavke na članstvo u Vijeću - Sanju Modrić, Marinu Škrabalo, Damira Grubišu i Sinišu Grgića.

5. studenog - Vlada je zadužila Hrvatski fond za privatizaciju (HFP) za izgradnju pristupne ceste prema tvornici kamene vune Rockwool Adriatic d.o.o. u Pićanu, u Istarskoj županiji.

5. studenog - Interpol za Miroslavom Kutlom (53) izdao crvenu tjeralicu zbog bijega, odnosno neodazivanja na raspravu u drugom predmetu iz slučaja "Gradski podrum", nakon čega je hrvatski MUP raspisao tjeralicu.

7. studenoga - Radnici "Glasa Istre" krenuli u štrajk zbog višemjesečnih neuspješnih pregovora sindikata s poslodavcem, koji je želio uvesti šestodnevni radni tjedan, dodatno smanjiti već prepolovljene plaće te otpustiti 30-ak radnika, odnosno četvrtinu zaposlenih.

8. studenog - Dio zaposlenika i honorarnih djelatnika Radija 101 započeo je štrajk upozorenja zbog nepoštivanja sporazuma kojim se uprava, nakon postupka mirenja u kolektivnom sporu, obvezala se da će djelatnicima do 30. listopada isplatiti plaće za svibanj i lipanj. Štrajk upozorenja završio je isti dan.

9. studenog - Vlasnici tvrtke "Fimi media" Nevenki Jurak produljen istražni zatvor za još tri mjeseca, a iz Remetinca puštena njena suradnica Anita Lončar Papeš koja je pred USKOK-ovim istražiteljima iznijela svoju obranu.

9. studenog - Županijsko državno odvjetništvo u Sisku podiglo optužnice protiv devet pripadnika srpske paravojske za ratni zločin u Baćinu te protiv šestorice srbijanskih državljana za ratni zločin u Joševici. U Baćinu kod Hrvatske Dubice pripadnici tzv. krajinske milicije 21. listopada 1991. pogubili su 56 hrvatskih civila iz Cerovljana i Hrvatske Dubice. U Joševici kod Gline 16. prosinca 1991. pripadnici srpske paravojske 21 hrvatskog civila su ubili i jednog teško ranili.

11. studenog - Vlada je u Sabor uputila konačni Prijedlog zakona o HRT-u koji je predviđao da HRT promidžbene poruke može emitirati devet minuta po satu, a u udarnom terminu od 18 do 22 sata četiri minute po satu programa. Predviđeno je i prijelazno razdoblje od godinu dana tijekom kojeg bi HRT u udarnom terminu (18 do 22 sata) mogao emitirati 6 minuta reklama po satu. Vlada je osnovala Odbor za pripremu i praćenje posjeta Svetog Oca Benedikta XVI. Hrvatskoj, a uz njegova predsjednika, ministra vanjskih poslova i europskih integracija Gordana Jandrokovića.

11. studenog - Vlada dala državno jamstvo Hrvatskim vodama za zaduženje kod Erste& Steiermarkische banke u iznosu od 1,03 milijardi kuna, a time će se financirati planiranih 305 projekata vodoopskrbe.

11. studenog - U prostorije vukovarsko-srijemske Policijske uprave privedeno pet osoba koje se sumnjiči da su počinile ratni zločin u kojem je prijeratnome Borovu Selu, danas Borovu, 2. svibnja 1991. ubijeno dvanaest pripadnika vinkovačke Specijalne jedinice policije. Osumnjičeni su Milan M., Jovan J., Dragan R., Milenko M. i Jovica V., a hrvatskom pravosuđu jedini je dostupan Milan M.

13. studenog - Predsjednica Vlade Jadranka Kosor je na Terminalu Jadranskog naftovoda (JANAF) u Sisku u probni rad pustila dva novoizgrađena spremnika kapaciteta od po 80 tisuća kubnih metara i vrijedna 172,34 milijuna kuna.

13. studenog - Nekoliko stotina ljudi okupilo se na gradskoj tržnici u Puli na prosvjedu za slobodno novinarstvo u Republici Hrvatskoj i potporu novinarima "Glasa Istre" u štrajku. Prosvjed je organizirao Sindikat Istre i Kvarnera.

15. studenog - Vlada je Saboru uputila prijedlog proračuna za 2011. kojom predviđa prihode u iznosu od 107,4 milijardi kuna, a rashode u iznosu od 122,3 milijarde kuna. Tako bi manjak u proračunu iznosio 14,8 milijardi kuna, odnosno deficit središnje države bio bi 4,3 posto BDP-a. Uz predloženi proračun i projekcije proračuna za 2012. i 2013. godinu, Vlada je Saboru uputila i prijedlog zakona o privremenom neusklađivanju mirovina u 2011.

17. studenog - Policija uhitila člana uprave HAC-a za financije Josipa Sapunara, bivšeg direktora autoceste Rijeka - Zagreb Zlatka Korpara i dva bivša predsjednika uprave Maria Crnjaka i Juricu Prskala zbog sumnje da su to javno poduzeće u aferi "Fimi media" oštetili za oko 26 milijuna kuna. Uhićeni čelnici HAC-a teretili su se za više kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti, među ostalim, i za poslove koje su dodjeljivali bez raspisivanja javnog natječaja. Određen im je jednomjesečni pritvor.

17. studenog - Hrvatska izvještajna novinska agencija obilježila 20. obljetnicu postojanja. Ravnateljica Hine Smiljanka Škugor-Hrnčević je istaknula kako Hini nije nedostajalo potpore kada je osnivana, iako je bilo i onih koji su agenciji davali manje od godinu dana, a evo slavi 20. obljetnicu postojanja.

19. studenog - Vlada je uputila Saboru prijedlog zakona o fiskalnoj odgovornosti kojim se predviđa utvrdi li se da su čelnici proračunskih ili izvanproračunskih korisnika ili čelnici lokalnih jedinica prekršili odredbe zakona o fiskalnoj odgovornosti, svoj će mandat staviti na raspolaganje. Vlada odlučila o novom zaduženju izdavanjem državnih obveznica na domaćem tržištu u iznosu od četiri milijarde kuna. Kamatna stopa na obveznice je nepromjenjiva i iznosi 6,25 posto godišnje, a obveznice dospijevaju 25. studenoga 2017. Na prijedlog ministra gospodarstva, dužnosti državne tajnice toga ministarstva razriješena je Bianca Matković.

19. studenog - Općinski sud u Šibeniku na glavnoj raspravi donio presudu po kojoj će općina Tisno i mjesno Dobrovoljno vatrogasno društvo zbog duševnih boli obitelji Frane Lučića, jedinoga preživjelog vatrogasca iz kornatske tragedije, isplatiti milijun i 140 tisuća kuna.

20. studenog - Područje akvatorija otoka Mljeta te obala poluotoka Pelješca zagušeno velikom količinom otpada poput boca, igala, katetera i slično. Dio otpada bio je i organskog porijekla, kao što su uginule životinje, grane i drugo. Otpad je stigao iz okolnih zemalja - Albanije, Italije - uslijed velikoga juga.

22. studenog - Policija je privela direktora Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Vinka Mladinea zbog zloporabe položaja i ovlasti i zaključivanja spornih ugovora s "Fimi medijom" Nevenke Jurak.

22. studenog - Ukinut istražni zatvor vlasnici tvrtke "Fime media" Nevenki Jurak i bivšem HDZ-ovom rizničaru i ravnatelju Carinske uprave Mladenu Barišiću, koji su osumnjičeni za izvlačenje novca iz javnih poduzeća i ministarstava preko Fimi medije. Istražni zatvor ukinut na prijedlog USKOK-a nakon što su oni iznijeli obranu i priznali da su počinili kaznena djela koja im se stavljaju na teret. Tijekom dana Jurak i Barišić su pušteni iz istražnog zatvora u zagrebačkom Remetincu.

22. studenog - Nevrijeme s velikom količinom oborina pogodilo šire dubrovačko područje, u potpunosti je bio prekinut promet na dubrovačkom području, a poplavljene su bile i brojne kuće, trgovine i drugi objekti.

23. studenog - Hrvatski sabor donio je državni proračun za 2011., ali bez glasova najjačih oporbenih stranaka. Državnim proračunom za 2011. prihodi su predviđeni u iznosu od 107,4 milijardi kuna, a rashodi u iznosu od 122,3 milijardi kuna, uz deficit od 14,9 milijardi ili 4,3 posto BDP-a. Proračun za 2011. temelji se na projekciji rasta BDP-a od 1,5 posto. Sabor je donio Zakon o fiskalnoj odgovornosti, po kojemu će od 1. siječnja 2011. čelnici proračunskih ili izvanproračunskih korisnika te lokalnih jedinica, utvrdi li se da su prekoračili proračunski okvir, podnositi mandate na raspolaganje. Sabor je donio i Zakon o odgodi usklađivanja mirovina u idućoj godini, po kojemu se ni 2011. mirovine neće usklađivati s rastom plaća i potrošačkih cijena. Donesen je i novi Ovršni zakon te Zakon o javnim ovršiteljima, koji će ubuduće voditi ovršne postupke. Izmijenjen je i dopunjen Zakon o područjima i sjedištima sudova, te donesen Zakon o ekološkoj proizvodnji i označavanju ekoloških proizvoda.

23. studenog - Vlada i sindikati dogovorili su da će biti raspisan referendum na isti dan kada bude raspisan referendum o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji (EU). No, referendumsko pitanje neće se odnositi na izmjene Zakona o radu (ZOR) već će glasiti: Jeste li za to da se referendum mora raspisati ako to zatraži 200 tisuća registriranih birača te da vrijeme za prikupljanje potrebnog broja potpisa birača bude 30 dana. Što se tiče izmjena ZOR-a, Vlada i sindikati su potpisali sporazum kojim rješavaju sva otvorena pitanja.

23. studenog - U Zadru počelo suđenje bivšem zapovjedniku Javne vatrogasne postrojbe Šibensko-kninske županije Draženu Slavici, optuženom za propuste u organizaciji gašenja požara na Kornatima 30. kolovoza 2007. kad je poginulo 12 vatrogasaca. Slavica je rekao da se, uz dužno poštovanje prema pokojnim kolegama, ne osjeća krivim.

23. studenog - Predsjednici SDP-a Zoran Milanović, HNS-a Radimir Čačić, IDS-a Ivan Jakovčić i HSU-a Silvano Hrelja su u Kastvu potpisali izjavu o stvaranju izborne koalicije pod nazivom "Savez za promjene" i zajedničkom izlasku na sljedeće parlamentarne izbore radi izborne pobjede i sastavljanja koalicijske vlade.

23. studenoga - Direktoru Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Vinku Mladineu određen jednomjesečni istražni zatvor bog zloporabe položaja i ovlasti i zaključivanja spornih ugovora s "Fimi medijom" Nevenke Jurak.

24. studenoga - Hrvatski i srbijanski predsjednik Ivo Josipović i Boris Tadić izjavili u Zagrebu da je rješavanje sudbine nestalih prioritet u međudržavnim odnosima bez kojeg neće biti ostvareno puno pomirenje i suradnja Hrvatske i Srbije.

25. studenog - Vlada je Saboru uputila konačni prijedlog zakona o financiranju političkih aktivnosti i izborne promidžbe kojima se smanjuju iznosi koje pojedinci ili pravne osobe mogu donirati pojedinim kandidatima ili strankama. Vlada je podržala i prijedlog reforme sustava Hrvatske gospodarske komore (HGK) i Hrvatske obrtničke komore (HOK).

26. studenog - Referendum o ulasku Hrvatske u Europsku uniju provest će se nakon potpisivanja ugovora o pristupanju Uniji, odlučio je Hrvatski sabor, izmijenivši Deklaraciju o temeljnim načelima pregovora za punopravno članstvo Hrvatske u EU. Referendum će se održati u roku od 30 dana od dana potpisivanja pristupnog ugovora, a nakon referenduma, ovisno o njegovim rezultatima, Hrvatski bi sabor pristupio ratifikaciji Ugovora o pristupanju Hrvatske EU.

26. studenog - Radio 101 dobio privremenog stečajnog upravitelja Branka Petanjeka koji bi, prema odluci Trgovačkog suda u Zagrebu, a do odluke o otvaranju stečajnog postupka, treba utvrditi postoje li uvjeti za pokretanje stečaja ili pak za nastavak rada tog radija.

27. studenog - Županijsko Državno odvjetništvo u Splitu podiglo je optužnicu protiv četiri osobe u slučaju privatizacije građevinskog poduzeća "Konstruktor" iz Splita, a optužene, među kojima je i direktor Željko Žderić i šef Porezne uprave Ivica Mladineo, tereti se da su za najmanje 2.093.140 kuna oštetili Hrvatski fond za privatizaciju.

29. studenog - Bivši upravitelj zatvora u Lepoglavi Stjepan Loparić i njegov pomoćnik Neven Putar su na zagrebačkom Županijskom sudu nepravomoćno osuđeni na 20 odnosno 14 mjeseci zatvora jer su zatvorenicima te najstrože kaznionice, među kojima su bili Hrvoje Petrač i Tihomir Orešković, nezakonito omogućavali pogodnosti na koje nisu imali pravo. Bivši načelnik odjela tretmana u Lepoglavi Ivan Benček dobio je uvjetnu kaznu od sedam mjeseci zatvora u koji neće ići ukoliko u dvije godine ne počini novo kazneno djelo.

29. studenog - Dubrovačko-neretvanski župan proglasio elementarnu nepogodu za područje grada Dubrovnika zbog poplava u olujnome nevremenu 22. studenoga. Nevrijeme i 160 litara kiše koje je po metru četvornome pala u tri sata uzrokovali su golemu štetu na stambenim i gospodarskim zgradama, komunalnoj infrastrukturi, gradskim prometnicama i ostaloj imovini u vlasništvu građana i gospodarskih subjekata.

PROSINAC

1. prosinca - Zbog vodostaja koji je premašio 330 centimetara izlila se Neretve u Metkoviću, a voda je poplavila 20-ak obiteljskih kuća na desnoj obali rijeke.

2. prosinca - Zbog opasnosti od poplava proglašeno izvanredno stanje na području Neretve za područje Metkovića, Opuzena, Kule Norinske i Ploča.

2. prosinca - Fikret Abdić oslobođen je optužbe da je 2004., lažno se predstavljajući nadležnim tijelima, uspio u sudski registar upisati promjenu člana uprave karlovačke tvrtke "Agrokomerc", iako za to nije bio ovlašten.

3. prosinca - Hrvatska vlada odobrila je gradu Metkoviću milijun kuna kao interventnu pomoć za sanaciju šteta od posljednjih poplava. Vlada je odlučila i o preraspodjeli 1,4 milijarde kuna u proračunu za 2010., a u drugo saborsko čitanje uputila je prijedlog zakona o postupku oduzimanja imovinske koristi ostvarene kaznenim djelom i prekršajem. Podršku Vlade dobio je i prijedlog strategije reforme pravosuđa za razdoblje od 2011. do 2015., Saboru je upućen prijedlog novog zakona o Državnom uredu za reviziju.

3. prosinca - Vlada je, uz prethodnu suglasnost Predsjednika Republike Hrvatske, donijela odluku o upućivanju jednog zrakoplova kanadera i sudjelovanja pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske, u Izrael radi pružanja humanitarne pomoći. Radi gašenja požara u Izrael je upućen jedan kanader s pripadnicima Oružanih snaga, koji čine dvije posade od osam pripadnika OSRH.

3. prosinca - Vlada je razriješila Vinka Mladinea Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost dužnosti direktora te imenovala Zlatka Ivaniša vršiteljem dužnosti direktora tog Fonda.

3. prosinca - Sabor donio novi Zakon o HRT-u, dio kojega je postao i amandman Odbora za medije po kojemu će najmanje jednog člana budućeg Nadzornog odbora HRT-a predlagati saborska oporba. Sabor je izmijenio i sa standardima EU uskladio Zakon o općoj sigurnosti proizvoda, koji jamči veću sigurnost i zaštitu potrošača te odgovornost za stavljanje nesigurnih proizvoda na tržište. Na prijedlog Odbora za medije, zastupnici su Petra Lovrića imenovali članom Programskog vijeća HRT-a.

3. prosinca - Bivša državna tajnica u Ministarstvu gospodarstva Bianca Matković je u Hrvatskom saboru položila zastupničku prisegu i potom zauzela svoje mjesto u HDZ-ovim zastupničkim klupama, iz kojih je otišao Krešimir Ćosić.

4. prosinca - Predsjednica Vlade Jadranka Kosor obišla poplavom pogođeno područje doline Neretve te razgovorala s tamošnjim stanovnicima. Najavila je da će 2011. na proljeće početi radovi na nasipu, a za prve poslove u vezi s tim osigurano je 100 milijuna kuna.

5. prosinca - Ukinuto je izvanredno stanje na slivnom području Korčula - Neretva na dionicama More - Opuzen i Opuzen - Metković.

6. prosinca - Bivši ministar obrane Berislav Rončević je nepravomoćno osuđen na četiri godine zatvora zbog optužbi da je državu oštetio za 10,2 milijuna kuna, kupivši izravnom pogodbom skuplje i nekvalitetnije kamione za Hrvatsku vojsku. Njegov bivši pomoćnik i suoptuženik u "aferi kamioni" Ivo Bačić nepravomoćno je osuđen na dvije godine, a zajedno s Rončevićem državi će morati vratiti novac za koji su je oštetili. Rončevića i Bačića USKOK je teretio da su od tvrtke "Eurokamioni" kupili 39 vojnih kamiona Iveco za 34,4 milijuna kuna, što je za 10,2 milijuna kuna više od cijene koju je na poništenom natječaju ponudila tvrtka "MAN Importer".

6. prosinca - USKOK je okončao istragu namještanja utakmica 1. Hrvatske nogometne lige i podigao optužnicu protiv 21 osobe u aferi "offside". Navodni organizatori namještanja su bivši trener u omladinskoj momčadi zagrebačkog Dinama Vinko Šaka te dvojica slovenskih državljana Dino Lalič i Admir Suljič, a među osumnjičenima su i pojedini nogometaši.

7. prosinca - Velike količine sanitetskog i drugog otpada onečistile poznatu plažu Saharun na Dugom otoku, jednu od najljepših pješčanih plaža u Zadarskoj županiji.

7. prosinca - Predsjednik Republike Ivo Josipović odlikovao je Ružu Tomašić, Dušana Miljuša i Igora Rađenovića Redom Stjepana Radića za osobit doprinos u borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala.

8. prosinca - Ustavni sud ustvrdio je da je na parlamentarnim izborima 2007. bilo prekomjernih odstupanja u broju birača u pojedinim jedinicama, odnosno nejednake težine biračkog glasa te je u izvješću Hrvatskom saboru ukazao na nužnost promjene zakona do idućih izbora jer bi se u suprotnom rezultati izbora mogli dovesti u pitanje.

8. prosinca - Saborski zastupnik Ivica Pančić je na izbornoj skupštini izabran za predsjednika Hrvatskih socijaldemokrata.

9. prosinca - Saborsko Mandatno imunitetno povjerenstvo (MIP) jednoglasno je odobrilo zahtjev Državnog odvjetništva za lišavanjem slobode (DORH), pritvorom i istražnim zatvorom nezavisnog zastupnika Ive Sanadera, zbog kaznenih djela udruživanja radi počinjenja kaznenih djela te zlouporabe položaja i ovlasti. Nakon što je u Hrvatski sabor stigao zahtjev DORH-a za skidanjem Sanaderova zastupničkog imuniteta on je iza 11 sati prešao granicu preko hrvatsko-slovenskog graničnog prijelaza na Bregani jer policija nije imala nikakav nalog za uhićenje ili njegovo zadržavanje.

9. prosinca - Hrvatski sabor je jednoglasno potvrdio odluku MIP-a kojom je odobren zahtjev Državnog odvjetništva za lišavanjem slobode te određivanjem pritvora i istražnog zatvora protiv nezavisnog zastupnika Ive Sanadera zbog kaznenih djela udruživanja radi počinjenja kaznenih djela te zlouporabe položaja i ovlasti u slučaju Fimi-media, agenciji preko koje je nezakonito "izvlačen" novac iz ministarstava i javnih poduzeća.

9. prosinca - Ivi Sanaderu određen je jednomjesečni istražni, koji je prije nego li mu je ukinut zastupnički imunitet napustio Hrvatsku.

9. prosinca - Robert Ježić, vlasnik Dioki Grupe i riječkog dnevnika Novog lista, uhićen je u Zagrebu. Tereti ga se zajedno s bivšim predsjednikom uprave HEP-a Ivanom Mravkom, direktorom HEP-ove opskrbe Ivanom Mrljakom i bivšim premijerom Ivom Sanaderom za prodaju struje Diokiju po cijenama nižima od tržišne.

9. prosinca - Vlada je Saboru uputila prijedlog izmjena Zakona o izborima zastupnika u Hrvatski sabor koji, u skladu s izmjenama Ustava i Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina, regulira pitanja izbora zastupnika pripadnika nacionalnih manjina i izbor zastupnika koje biraju hrvatski državljani bez prebivališta u Hrvatskoj. Vlada odlučila da će se 320 milijuna kuna isplatiti za ublažavanje posljedica elementarnih nepogoda nastalih do 1. prosinca 2010.

10. prosinca - MUP raspisalo tjeralicu za Ivom Sanaderom, bivšim hrvatskih premijerom, kojeg se traži zbog udruživanja za počinjenje kaznenog djela i zlouporabu položaja i ovlasti. Raspisivanje tjeralice naložio je USKOK nakon što je sudac istrage zagrebačkog Županijskog suda Krešimir Devčić na posebnom ročištu Sanaderu odredio jednomjesečni istražni zatvor zbog bijega i opasnosti od utjecaja na svjedoke. Sanader je poslije podne uhićen u blizini Salzburga.

10. prosinca - Policija privela Tomislava Merčepa, nekadašnjeg ratnog pomoćnika ministra unutarnjih poslova. Merčep je osumnjičen za ubojstvo ili nestanak 43 osobe sa zagrebačkoga, kutinskoga i pakračkog područja od listopada do sredine prosinca 1991. Nakon ispitivanja u policiji i kod istražnog suca, gdje je odbacio sve optužbe, Merčep je zadržan u dvodnevnom pritvoru. Zbog lošeg zdravstvenog stanja odveden je u zatvorsku bolnicu, a ne u zatvor u Remetincu.

10. prosinca - Hrvatska će iduće dvije godine u mirovnu operaciju u Afganistanu (ISAF) slati do 350 pripadnika svojih Oružanih snaga, 30 više nego do sada, odlučio je Hrvatski sabor. Hrvatski će vojnici u Afganistanu biti angažirani kao mentori i instruktori tamošnjih sigurnosnih i vojnih snaga, te preuzeti vodeću ulogu u školi za vojnu policiju u Kabulu. Sabor je izmijenio Zakon o pravu na pristup informacijama te Zakon o područjima i sjedištima državnih odvjetništava.

10. prosinca - Vlada je donijela stajališta u vezi pozicije Ine i ponude MOL-a. Ističe kako se ne odriče prava i mogućnosti donošenja drugačijih zakonskih i institucionalnih rješenja u odnosu na status ugovornih strana, ali i zaštite strateških interesa u energetskom sektoru. Vlada je naglasila da će poštivati i izvršavati sve formalne sporazume i ugovore, a prihvatit će i neformalne sporazume sa svim investitorima, čiji se ciljevi i namjere podudaraju s Vladinim ciljevima u smislu zaštite vlasništva, ulaganja i upravljanja u energetskom sektoru.

10. prosinca - Vlasniku Dioki grupe i riječkog dnevnika Novi list Robertu Ježiću određen je jednomjesečni istražni zatvor zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke i uništavanja dokaza.

10. prosinca - Ivan Klešić novi je glavni državni revizor, a zbog isteka mandata razriješena je Šima Krasić. Diplomirani pravnik Ivan Klešić od 1996. obnašao je dužnost pročelnika Državnog ureda za reviziju za karlovačku županiju.

13. prosinca - Hrvatsko Ministarstvo pravosuđa uputilo zahtjev za izručenjem bivšeg premijera Ive Sanadera austrijskom Ministarstvu pravde. Austrijskom ministarstvu upućena je i sva dodatna potrebna dokumentacija.

13. prosinca - Zagrebački Županijski sud blokirao je bankovne račune Ive Sanadera i njegove uže obitelji te udjele u nekoliko tvrtaka u kojima je bivši premijer suvlasnik.

13. prosinca - Bivšemu ratnom pomoćniku ministra unutarnjih poslova Tomislavu Merčepu određen je jednomjesečni pritvor i protiv njega je pokrenuta istraga zbog sumnje da je odgovoran za ubojstva ili nestanak 43 osobe sa zagrebačkoga, kutinskoga i pakračkog područja.

13. prosinca - Proglašena elementarna nepogoda zbog velikih šteta od poplava koje su od 1. do 5. prosinca zahvatile gradove Metković, Opuzen i Ploče te općinu Kulu Norinsku.

14. prosinca - Zagrebački Županijski sud odredio je zagrebačku odvjetnicu Anu-Mariju Gospočić kao braniteljicu po službenoj dužnosti bivšem premijeru Ivi Sanaderu. Sanader je nakon bijega u Sloveniju i Austriju telefonom kontaktirao s nekolicinom hrvatskih odvjetnika no nitko od njih nije na sud došao s potpisanom punomoći, pa mu je sud odredio braniteljicu po službenoj dužnosti.

14. prosonca - Nekoliko desetaka huligana napalo autobusu u Novom Zagrebu u kojem su bili VIP go

19.12.2010. 17:00:13
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh