« Biznis
objavljeno prije 12 godina i 7 mjeseci
SVIJETLA BUDUĆNOST

Najtraženija zanimanja u budućnosti

Iako tehnološki napredak čini neka zanimanja nepotrebnima, s druge strana stvara nova i fenomenalno plaćena radna mjesta. Pogledajte koja su to zanimanja budućnosti!

Fotografija vijesti
Više o

internet

,

nezaposlenost

,

budućnost

,

posao iz snova

,

perspektivna zanimanja

,

traženje posla

,

egologija

Većina stručnjaka reći će vam da je najbolje i najprofitabilnije ulaganje u budućnost ulaganje u znanje, što je u potpunosti istina. Svi vidimo da je u ovo doba recesije vrlo teško pronaći zaposlenje čak i osobama sa visokom stručnom spremom.

Tehnološki napredak čovječanstva ukida ali i kreira nova zanimanja. Kako smo već pisali o profesijama koje će zahvaljujući tehnološkom napretku otići u ropotarnicu povijest, bilo bi fer i korektno da vam prezentiramo radna mjesta koja će procvasti upravo zbog napretka tehnologije.

Savjetnik za genetiku - Napredak medicine i genetike zaslužan je za razvoj ove profesije kojoj je jedini cilj savjetovati ljude koji su odlučili dekodirati svoj genetski kod. Savjetnici, u suradnji s liječnicima, pružaju potporu i informiraju osobe koje su suočene s nasljednim bolestima i genetskim poremećajima, a najčešće savjetuju roditelje čije nerođeno dijete nosi neispravne gene i postoji velika šansa da dijete ima urođene malformacije. Stručnjaci predviđaju strahovitu potražnju za ovim zanimanjem jer je cijena mapiranja gena sve manja i manja, te smatraju kako će doći trenutak kada će postati financijski dostupna široj populaciji. Prosječna plaća savjetnika za genetiku je 64,000 dolara, a ima onih koji zarađuju i 150,000 dolara.

Briga za starije i nemoćne osobe - Pošto populacija postaje sve starija, a razvoj medicine produljuje životni vijek potražnja za osobama koje će se brinuti o starijim i nemoćnim ljudima povećat će se drastično. Stanovništvo Hrvatske je sve starije i starije, uskoro, ako veći i nije danas tako, na svakog mladog čovjeka doći će jedna osoba starija od 65 godina. Kako već danas manjka kapaciteta za brigu o starijim osobama, zamislite samo kakvo će stanje biti za 10-ak godina. Smatra se da je briga za starije i nemoćne najbrže rastuća grana medicine koja zapošljava osobe sa visokom i srednjom stručnom spremom, od liječnika i medicinskih sestara do ostalog sanitetskog osoblja.

Stručnjaci za sigurnost na internetu - Pojavom sve spretnijih i opasnijih hakerskih napada javlja se goruća potreba za osobama koje svojim vještinama mogu spriječiti ilegalne upade na osobna računala i, što je još važnije, računala banaka. Stručnjaci smatraju da trenutno u svijetu ima premalo osoba koje posjeduju dovoljno znanja da osujete hakerske napade i zaštite naše osobne podatke, i time i teško stečen novac. Učestali i uspješni hakerski napadi Anonymousa samo dokazuju kolika je trenutna ali i buduća potreba za stručnjacima u domeni sigurnosti na internetu.

Farmeri - Iako je poljoprivreda danas u teškim problemima u budućnosti se svijetlo piše osobama koje planiraju živjeti od zemlje. Naime, projekcije za 2050. godinu pokazuju da će na Zemlji obitavati oko 9 milijardi ljudi, te da će 80 posto cjelokupnog stanovništva živjeti u gradovima, što u stvari znači da će 20 posto ljudi iz ruralnih područja biti zaduženo da prehrani gradsku populaciju.

 

Podvodni varioci - Sve jači tehnološki razvoj stvara sve veću potrebu za usko specijaliziranim vještinama manualnih radnika kojih je sve manje i manje, a esencijalni su za prosperitet čovječanstva, poput podvodnih varioca, osoba koje se bave instalacijom i održavanjem dizala, električara, mehaničara, itd.. Pošto je sve manje osoba koje se školuju i izučavaju za pojedine manualne poslove cijena rada pripadnika plavih ovratnika koje posjeduju potrebne vještine debelo može premašiti plaću visokoobrazovanih ljudi. Primjerice, jedna naftna kompanija je zbog pomanjkanja stručnjaka nudila 150 tisuća dolara za radno mjesto podvodnog varioca.

Stručnjaci za održivi razvoj - Da bi mogli objasniti zašto je ovo zanimanje budućnosti prvenstveno moramo definirati što je održivi razvoj. Postoji nekoliko definicija, pa ćemo vam iznijeti onu najrašireniju osnivača instituta Worlwatcha, Lestera Browna: "Održivi razvoj je razvoj koji zadovoljava potrebe sadašnjice, a istodobno ne ugrožava mogućnost budućih genaracija da zadovolje svoje potrebe." Što u prijevodu znači da će svjetske kompanije u budućnosti tražiti osobe koje su vrhunski stručnjaci u ekologiji, korporativnoj politici, te u tehnikama proizvodnje, a sve kako bi zaštitili okoliš bez gubitka profita.   

29.11.2011. 11:38:01
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh