« Ekosfera
objavljeno prije 6 godina i 5 mjeseci
ZADNJI ČAS!

Najgora predviđanja o globalnom zatopljenju vjerojatno su i najtočnija

Do kraja stoljeća zbog globalnog će zagrijavanja temperature porasti u prosjeku za 4 stupnja.

Budućnost je sve samo ne svijetla
Budućnost je sve samo ne svijetla (Pixabay)
Više o

globalno zatopljenje

,

predviđanja

Trenutna predviđanja klimatskih promjena znatno su precjenila brzinu i ozbiljnost globalnog zatopljenja, pokazuju najnovija mjerenja.

Rezultati najnovijih ispitivanja ukazuju na to da je Pariški sporazum o klimatskim promjenama, kojemu je cilj spriječiti da prosječne temperature ne porastu za više od dva stupnja, preambiciozan.

Koautor novog istraživanja, dr. Ken Caldeira, upozorava da ako nastavimo ovim tempom, postoji 93% šansi da će do kraja stoljeća prosječna temperatura na Zemlji porasti za 4 stupnja.

Dosad ta predviđanja nisu prerasla postotak od 63%, a modeli stvoreni za bolje razumijevanje efekta staklenika na klimatkse promjene nisu zadovoljili potrebe znanstvenika što je donekle uzrokovano i nemogućnošću da se postigne dogovor oko toga koji će biti najbolji za korištenje.

Znanstvenici su zato stvorili desetke klimatskih modela koji predviđaju široki spektar različitih posljedica globalnog zatopljenja i efekta staklenika. Trenutni modeli temelje se na činjenici da će se klimatske promjene odvijati istom brzinom kojom su se odvijale dosad, a temperature bi se trebale povećati za 3.2 do 5.9 stupnjeva.

Najnovijim se istraživanjima željelo saznati koja od brojki je vjerojatnija, a znanstvenici su se složili da bi najtočniji modeli bili oni koji bi simulirali dosadašnje klimatske obrasce, a mogli bi predvidjeti klimatske promjene s povećanjem temperature za 0.5 stupnjeva više nego što su predvidjeli dosadašnji modeli.

Druga skupina stručnjaka tim se modelima protivi tvrdnjama da su modeli koji su se temeljili na mjerama prijašnjih stanja već postojali, no nisu se pokazali korisnima. Oni napominju da treba uzeti u obzir i sunčevu svjetlost koja će snažnije zagrijavati Zemljinu površinu zbog manjeg broja oblaka koji će nestati tijekom klimatskih promjena.

Unatoč tome što je i stručnjacima teško predvidjeti što točno možemo očekivati, svi se slažu u tome da nas čeka veće povećanje u temperaturi nego što smo očekivali. Zbog toga je neodgodivo započeti sa smanjenjem ispuštanja opasnih plinova s početkom 2020.godine, kao što je dogovoreno, a držati se planove i svake godine nakon toga.

Piše: Andrea Holi
07.12.2017. 11:31:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh