« Biznis
objavljeno prije 15 godina i 7 mjeseci

Najava spajanja njujorške i njemačke burze

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

Deutsche Boerse

,

NYSE Euronext

,

spajanje burzi

,

tržište kapitala

Njemački burzovni operator Deutsche Boerse i njujorški NYSE Euronext planiraju spajanje kako bi stvorili najveću svjetsku burzovnu grupaciju, prenosi u ponedjeljak jedan njemački tjednik.

Vijest o formiranju nove kompanije, koja bi postala najveća svjetska tvrtka za trgovanje vrijednosnim papirima i derivatima i to u vrijeme obilježeno nezapamćenim previranjima za sve sudionike financijskih tržišta, tjednik Der Spiegel objavio je uoči održavanja sastanka nadzornog odbora njemačke burzovne grupacije.

NYSE Euronext upravlja njujorškom burzom - najvećom svjetskom burzom po tržišnoj kapitalizaciji kompanija čije su dionice uvrštene u njezine kotacije - kao i burzama u Parizu, Amsterdamu, Bruxellesu i Lisabonu, te platformom za derivate Liffe.

Analitičari procjenjuju da bi spajanje rezultiralo uštedom troškova koja bi zaštitila mamutskog burzovnog operatera od očekivanog pada obujma trgovine u idućoj godini, te ga bolje pozicionirala na tržištu proizvoda poput kupoprodaje rizika nekog izdavatelja za određenu premiju.

Nova kompanija u Nizozemskoj

Deutsche Boerse i NYSE Euronext planiraju uspostaviti holding kompaniju u Nizozemskoj, koja će potom uputiti ponudu za preuzimanje dioničarima Deutsche Boerse.

Potom bi se NYSE spojio s američkom jedinicom tog nizozemskog entiteta, ističe nadalje Der Spiegel, navodeći kao izvor interni dokument kojega je čelnik Deutsche Boerse Reto Francioni predstavio upravi kompanije.

"Nemamo nikakvu izjavu i u pravilu ne komentiramo spekulacije", ističe Deutsche Boerse u svojem priopćenju, te dodaje kako kompanija kontinuirano procjenjuje niz opcija radi povećanja svoje vrijednosti. "To uključuje česte kontakte s gotovo svakim većim tržišnim sudionikom", dodaje se u tom priopćenju.

Glasnogovornik NYSE Euronexta Rick Adamonis također nije želio komentirati Der Spiegelovo izvješće. (hina/metro-portal)

08.12.2008. 14:28:48
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh