« Film
objavljeno prije 2 godine i 5 mjeseci
FESTIVALI

Nagrade trećeg izdanja DA2

Međunarodni žiri DA2 Film Festivala proglasio je film 'Jørn Utzon: čovjek i arhitekt' redateljica Lene Borch Hansen i Anne von Lowzow najinspirativnijim

DA2 Film Festival & Secret Arts Cinema program
DA2 Film Festival & Secret Arts Cinema program (Arhiva)
Više o

nagrade

,

DA2 Film Festival

Međunarodni žiri festivala koji čine:  Alec Von Bargen (vizualni umjetnik, glumac i pisac iz SAD-a), Duška Zagorac (scenaristica, redateljica i producentica iz Sarajeva, s adresom u Velikoj Britaniji) i Idis Turato (nagrađivani riječki arhitekt) nisu imali nimalo lagan zadatak odabrati najinspirativniji film među osam sjajnih i neuobičajenih filmova iz recentne produkcije.

Žiri je jednoglasno odlučio dodijeliti nagradu Iskra filmu „Jørn Utzon: Čovjek i arhitekt". „Otkrivajući zakulisne borbe i odluke koje je Jørn Utzon donosio kao arhitekt i obiteljski čovjek, ovaj film iznimno uspješno gradi intiman i empatičan portret istinskog vizionara čiji karakter i životne odluke nadahnjuju baš kao i njegova kultna zgrada operne kuće u Sydneyu." objasnili su u svojoj odluci. Lene Borch Hansen, jedna od redateljica filma izrazila je veliko oduševljenje: "Najljepša hvala festivalu, žiriju i publici, koji su pogledali naš dokumentarac o Jørnu Utzonu - čovjeku koji nastavlja inspirirati ljude diljem svijeta. Film je napravljen s mnogo ljubavi i jako smo uzbuđeni što ga je žiri izabrao za pobjednički. Neizmjerno nam znači da vam se svidio!"

Nagrada ISKRA je slika mladih hrvatskih umjetnika iz kolekcije, a osigurava ju Erste banka koja dugoročno podržava umjetnost i kulturu.

Posebno priznanje žiri dodjelio je filmu „Mau" zbog njegove sposobnosti da nadahne mlade naraštaje da sami kreiraju vlastiti život i razmišljaju izvan okvira dok traže kreativna rješenja za ekološku krizu. Redatelj Benji Bergmann koji je osobno predstavio film na festivalu i posjetio Zagreb istaknuo je: "Ovo je prvi film koji smo moj brat Jon i ja zajedno snimili, i tim više nam ta nagrada puno znači. Nadamo se, da ćemo ovaj film podijeliti sa što više ljudi, te ih uključiti u zanimljive razgovore, kako u Hrvatskoj tako i širom svijeta. "

Ukoliko niste još stigli, ovih osam zanimljivih filmskih ostvarenja o kreativcima iz svijeta mode, filma, fotografije, dizajna i arhitekture možete i dalje pogledati online na platformi https://ondemand.kinomeetingpoint.ba/ do 1.studenog 2021. Tri filma iz programa dostupna su i u Bosni I Hercegovini, a film „Fellinopolis" dostupan je na mobilnoj aplikaciji MovieReading osobama  sa oštećenjem vida. Razgovori ŠTA DA? dostupni su na FB stranici Da2 Film Festivala i na online platformi. 

28.10.2021. 10:31:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh