« Kultura
objavljeno prije 14 godina i 7 mjeseci

Nagrada za dizajn kao pandan Turneru

Dobitnici britanske nagrade za dizajn bit će poznati u ožujku

Među najzanimljivijim dizajnima našao se East Beach Caffe arhitekta Thomasa Heatherwicka
Među najzanimljivijim dizajnima našao se East Beach Caffe arhitekta Thomasa Heatherwicka
Više o

dizajn

,

Turnerova nagrada

Ogromna jagoda, svemirski brod na solarnu energiju, neobičan kafić na plaži... Svi se oni bore za prvu britansku međunarodnu nagradu za dizajn, nastalu kao odgovor na prestižnu Turnerovu nagradu koja se dodjeljuje za umjetnost. Brit Insurance Designs of the Year odabrao je 70 kandidata, među kojima su se našli fotograf Nick Knight i modni dizajner Wayne Hemingway. Uži izbor čini sedam kategorija, od mode i prijevoza do namještaja, s radovima koji su nastali u zadnjih 12 mjeseci.

Među stotinu dizajna koji se bore za nagradu i koji će biti predstavljeni idućeg tjedna u londonskom Muzeju dizajna, našao se East Beach Caffe arhitekta Thomasa Heatherwicka, solarna letjelica Christopha Behlinga, kolekcija proljeće/ljeto poznatog dizajnera Gilesa Deacona i poster londonskog dizajnerskog kolektiva Hawaii koji prikazuje veliku jagodu kako lebdi iznad plavih ruku.

Uz njih, nominirano je i deset tisuća srebrnih bicikala koji su se prošlog ljeta mogli unajmiti u Parizu, kao i Nintendova igraća konzola Wii. O pobjedniku u svakoj kategoriji odlučivat će panel sudaca na čijem će čelu biti arhitekt i dizajner Antonio Citterio. Imena pobjednika znat će se 11. ožujka. Dejan Sudjic, ravnatelj Muzeja dizajna izjavio je kako je teško biti pošten kada je riječ o nagradama.

KategorijeUži izbor čini sedam kategorija, od mode i prijevoza do namještaja, s radovima nastalim u zadnjih 12 mjeseci. Među stotinu dizajna koji se bore za nagradu našli su se East Beach Caffe arhitekta Thomasa Heatherwicka i solarna letjelica Christopha Behlinga. 

- Ali kada nagrade dodjeljujemo radovima, a ne pojedincima, izbjegavamo bilo kakvo estradiziranje neke osobe. Nadamo se da će nagrade dati ljudima priliku da pomisle: ‘Kako je zanimljiv svijet dizajna’ i pritom shvate  koliko je dizajn važan za naš kulturni život - rekao je Sudjic.

Piše: Livia Čveljo
07.02.2008. 22:45:38
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh