« Biznis
objavljeno prije 15 godina i 7 mjeseci

Nafta trećinu ljetne cijene

Cijene nafte ispod 52 dolara nakon OPEC-ove odgode smanjenja proizvodnje

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

nafta

,

OPEC

,

cijena benzina

Cijene nafte pale su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima za više od dva dolara, kliznuvši ispod razine od 52 dolara za barel, nakon što je OPEC odlučio pričekati do sredine prosinca s eventualnim smanjenjem proizvodnje kojim želi zakočiti pad cijena.

Barel sirove nafte za isporuke u siječnju pojeftinio je na američkom tržištu za 2,53 dolara na 51,90 dolara, nakon što je u petak dosegnuo 54,43 dolara. Na londonskom je tržištu njegova cijena pala za 2,62 dolara na 50,87 dolara.

"Na tržištu je pokrenut val rasprodaja pod utjecajem OPEC-ove odluke da zasad neće mijenjati razinu proizvodnje", kazao je Edward Meir, analitičar iz MF Global.

"Čini se da kartel zatvara oči pred činjenicama kada je u pitanju podešavanje ponude i potražnje novoj gospodarskoj stvarnosti nakon eskalacije krize u rujnu", zaključio je Meir.

Cijena nafte pala je za gotovo dvije trećine u odnosu na rekordnih više od 147 dolara za barel zabilježenih u srpnju. Cijene su pale za gotovo 20 posto u studenome i 32 posto u listopadu, što je najveći mjesečni pad u povijesti, unatoč prethodnoj odluci OPEC-a o smanjenju proizvodnje za oko 2 milijuna barela dnevno. Globalno gospodarsko usporavanje koje je poguralo mnoge zemlje u recesiju uzrokovalo je snažan pad potražnje za naftom.

No, zemlje proizvođači nafte iz Perzijskog zaljeva žele se uvjeriti u strogo poštivanje važećeg smanjenja proizvodnje OPEC-a za 2 milijuna barela dnevno prije nego što dogovore novo smanjenje. OPEC će se ponovno sastati 17. prosinca u Alžiru.

Saudijska Arabija naglasila je u subotu da je 75 dolara za barel "pravedna cijena" za naftu, čime je taj najveći svjetski izvoznik prvi puta odredio ciljanu cijenu sirove nafte.

Ministri OPEC-a raspravljali su u Kairu o tome koliko je dodatno potrebno smanjiti proizvodnju. Većina ih složila, uključujući i zemlje proizvođače iz Perzijskog zaljeva, da je potrebno dodatno smanjenje između 1 i 1,5 milijuna barela dnevno.

U odvojenom izvješću OPEC je objavio da je referentna košarica njegove nafte u petak ostala gotovo nepromijenjena u odnosu na dan ranije, te je iznosila 47,29 dolara. (hina/metro-portal)

01.12.2008. 14:12:19
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh