« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
SLUČAJ ĐAKOVŠTINA

Nadoknada seljacima za nestalu pšenicu kreće 1. ožujka

Seljaci će morati kod javnog bilježnika potpisati da svoja potraživanja ustupaju državi, a ona će se namiriti kroz stečajni postupak Đakovštine

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Cropix)
Više o

seljaci

,

Đakovština

,

obeštećenje

,

nestala pšenica

Vladino obeštećenje seljaka, koji su tvrtki Đakovština predali pšenicu i druge kulture na čuvanje, a ona zatim nestala iz njezinih silosa, krenut će u ponedjeljak, 1. ožujka, izvijestio je predsjednik Udruge Brazda Matija Brlošić nakon današnjeg susreta u toj tvrtci u Đakovu s ravnateljem Robnih zaliha Tomislavom Tomićem. Brlošić procjenjuje da će postupak obeštećenja biti završen u roku desetak dana.

Seljaci će morati kod javnog bilježnika potpisati da svoja potraživanja ustupaju državi, a ona će se namiriti kroz stečajni postupak Đakovštine. Pri ustupanju svojih potraživanja državi seljaci će se opredijeliti žele li da im tražbina bude isplaćena ili vraćena u robi, kazao je Brlošić. Dodao je da su seljaci zadovoljni Vladinom odlukom o obeštećenju kojim će pokriti oko 67 posto svojih potraživanja.

Obeštećenjem je obuhvaćeno 2300 seljaka, koji su robu predali na svoje ime ili preko poljoprivrednih zadruga. Vladinom odlukom o obeštećenju nije obuhvaćeno 500 seljaka, koji su robu fakturirali Đakovštini, a ona im nije plaćena. Brlošić tvrdi da se nastavljaju napori kako i ta skupina seljaka bila obeštećena.

Danas je u Đakovštini d.d. u stečaju završio jednomjesečni otkazni rok za njezinih 500 radnika. Njima je zakupac, osječko "Žito", ponudio 400 novih ugovora o radu, što su ih radnici potpisivali u protekla tri tjedna, kaže regionalni sindikalni povjerenik PPDIV-a Šimo Orešković.

Ugovori su na određeno vrijeme, do okončanja stečajnog postupka, a ponuđeni su radnicima koji su u Đakovštini radili na neodređeno vrijeme, kao i dijelu radnika na bolovanju te dijelu radnika na određeno vrijeme.

Stečajni upravitelj Đakovštine Perica Mitrovića navodi da radnici na ime plaća, otpremnina i drugih materijalnih prava potražuju oko 40 milijun kuna, a njihove tražbine su u prvom višem isplatnom redu. Radnici će svoje tražbine potpisivati od utorka, 2. ožujka. (hina/metro-portal)

25.02.2010. 20:06:37
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh