« Svijet
objavljeno prije 9 godina i 9 mjeseci
DEMOKRACIJA?!

Nacionalna garda na ulicama Fergusona

Guverner američke savezne države Missouri naredio je u ponedjeljak da se vojnici Nacionalne garde rasporede na ulice predgrađa St. Louisa u kojem već danima traju rasni nemiri

Ratno stanje na ulicama Fergusona
Ratno stanje na ulicama Fergusona (Screenshot YouTube)
Više o

Nacionalna garda

,

Ferguson

,

rasni nemiri

,

Jay Nixon

Rasni nemiri koji već danima potresaju Ferguson, predgrađe St. Louisa, izmakli su kontroli do te razine da je guverner savezne države Missouri Jay Nixon naredio raspoređivanje jedinica Nacionalne garde na ulice Fergusona.

U noći na ponedjeljak prosvjednici su se ponovno suočili sa snagama reda. Nekoliko sati prije stupanja na snagu policijskog sata policija je pokušala rastjerati prosvjednike, mahom mlade, uz pomoć suzavca, javila je agencija France presse.

Po KMOV-TV-u, policajci u pancirkama, s plinskim maskama i uz pratnju blindiranih vozila pokušali su rastjerati prosvjednike nakon što su ovi u njihovom pravcu bacali Molotovljeve koktele. Po nekim informacijama, čuli su se i pucnji, a bilo je i pljačke.

Nixon je rekao da se 'sve veći i organizirani broj pojedinaca, među kojima mnogi dolaze izvan grada i države, uključuje u nasilje i kriminal koji ugrožava stanovnike i poslove'.

'Pozivam sve stanovnike Fergusona i Missourija da snažno osude te protuzakonite aktivnosti, koji uključuju pucanje na policiju i civile, bacanje Molotovljevih koktela i pljačku', kazao je i objasnio da je pozvao državnu vojsku kako bi se obnovili mir i poredak u zajednici.

U međuvremenu New York Times je objavio kako su rezultati privatne obdukcije pokazali da je ubijeni Michael Brown upucan najmanje šest puta.

Navodeći liječnika Michaela M. Badena, kojeg je Brownova obitelj zadužila za obdukciju, list piše da je Brown (18) od tih pet hitaca dva zadobio u glavu te da meci koji su ga pogodili nisu ispucani iz blizine.

Glasnogovornik policije u Fergusonu kazao je da njegov odjel nije vidio izvješće i da nema komentara.

Browna je ubio bijeli policajac Darren Wilson. Baden je kazao da cilj njegove obdukcije nije bio utvrditi je li pucnjava bila opravdana, ali je rekao da policajac 'nije trebao pucati toliko puta'. 'Zasad postoji premalo informacija da bi se pucnjava mogla rekonstruirati forenzički.'

Policija tvrdi da je Wilson ubio Browna u policijskom vozilu dok su se navodno natezali oko pištolja, ali svjedoci kažu suprotno - da je mladić ubijen izvan vozila, držeći ruke u zraku.

18.08.2014. 12:56:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh